Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 12/09/2023
Artă & Cultură Film Viața Orașului

Descoperă magia montană la Alpin Film Festival Brașov 2023

Bianca Trifan De Bianca Trifan
Comentarii Descoperă magia montană la Alpin Film Festival Brașov 2023 Share Descoperă magia montană la Alpin Film Festival Brașov 2023
Descoperă magia montană la Alpin Film Festival Brașov 2023


În perioada 5-10 septembrie 2023, Brașovul va fi gazda unei experiențe culturale unice și captivante – Alpin Film Festival. Evenimentul reprezintă mai mult decât o simplă adunare de filme, cărți și fotografii; este o celebrare a civilizației montane în toate aspectele sale, de la valorile patrimoniale până la cele sportive. Scopul festivalului este de a arăta lumea munților dintr-o perspectivă cuprinzătoare, punând în valoare atât valorile istorice, cât și cele turistice, ecologice, economice, educaționale și sportive. 

Începând din 2020, Alpin Film Festival a intrat în rândul evenimentelor de prestigiu ale IAMF – International Alliance for Mountain Film, o asociație mondială ce conectează 27 de festivaluri cinematografice din 20 de țări, de pe cinci continente diferite. 

Gala de deschidere va fi marcată de avanpremiera filmului Castelul Crăiței, o creație românească regizată de Liviu Marghidan, care invită spectatorii într-o călătorie vizuală prin peisaje de o frumusețe răpitoare. 

Competiția internațională aduce în prim-plan o selecție impresionantă de documentare, fiecare oferind o perspectivă unică asupra vieții și aventurilor montane. Printre acestea se numără Werner Herzog – Radical Dreamer (Germania), Wild Life (SUA), Plai. Un drum prin munți (Ucraina), Coridoarele sălbatice – Conviețuire cu ursul din Carpați (Franța) și multe altele.

Competiția românească de film montan aduce în prim-plan producții autohtone remarcabile, cum ar fi Ultima Transhumanța (Dragoș Lumpan), David (Radu Munteanu) și Călătorie în Himalaya – Expediția Kangchenjunga 2022 (Octavian Repede). 

Juriului competiției este format din Mireille Chiocca, Dan Dinu și Thijs Horbach, personalități respectate în lumea culturii montane internaționale. 

De asemenea, spectatorii vor avea ocazia să se bucure de trei scurt metraje remarcabile, fiecare aducând cu sine o poveste unică și impresionantă: Concertul din padure și Degajare interzisă, regizate de Mihai Bălțescu, și THE OLD MAN AND THE GRASS, regizat de Anca Grădinariu. 

Proiecțiile speciale adaugă un plus de autenticitate și cunoaștere la festival, prin filme precum Becoming Brothers / Bonatti – Messner (Italia) și La Voie Terray (Franța). 

Alpin Film Festival nu se rezumă doar la proiecții de filme, ci oferă și o perspectivă educațională. Conferința Comunitățile montane între protecție și tradiție va aduce în prim-plan provocările și beneficiile gestionării ariilor protejate, avându-i pe managerii parcurilor naționale din România, Franța și Austria ca vorbitori de seamă. 

Așadar, Alpin Film Festival, ediția a 8-a, promite o experiență profundă și captivantă pentru toți iubitorii de aventură, cultură și natură. Cu o selecție diversă, festivalul invită toți participanții să exploreze și să sărbătorească frumusețea și valorile pe care munții le aduc în viața noastră.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută