Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) organizează cea de a treia ediție a stagiunii JAZZ BASTION.
Până pe 24 august, artiști redutabili de pe întreg mapamondul bucură publicul cu stiluri și sonorități variate, pe parcursul a 7 concerte-eveniment organizate în Bastionul Țesătorilor din Brașov în cadrul proiectului JAZZ BASTION.
Ediția de anul acesta aduce în prim plan diversitatea culturală a muzicii, prin tema GLOBETROTTER, astfel JAZZ BASTION se bucură de contextul ideal pentru întâlnirea dintre artiști emblematici și un public dornic de experiențe acustice la cel mai înalt nivel.
Itinerariile muzicale ale fiecărui concert sunt completate de ghidajul imaginar al unui prezentator – în rol de GLOBETROTTER, care va introduce ascultătorii în atmosfera orașelor de proveniență ale grupurilor invitate, cu ajutorul unor fragmente literare, poetice și consemnări de călătorie. Astfel, fiecare din cele 7 concerte va deschide poarta lumilor sonore vibrante, oglindite în diversitatea stilurilor interpretative cu parfum balcanic, asiatic, oriental, celtic, românesc, dar și eclectic-contemporan.
Miercuri, 16 august, de la orele 19:00, periplul jazzistic continuă cu Jesse Davis Quartet, ajungând în Statele Unite ale Americii. Format din Jesse Davis, Dimitris Karkoulias, Gabi Matei și Kevin Yosua, grupul de jazz aduce în prim-plan o varietate de stiluri și influențe muzicale, îmbinând talentul individual cu sunetul colectiv.
Jesse Davis
Jesse Davis este un saxofonist american de jazz, care și-a început cariera ca student la Centrul pentru Arte Creative din New Orleans al lui Ellis Marsalis. După absolvire, Davis s-a lansat în jazz, înregistrând opt albume la casa de discuri Concord Jazz, alături de colaborări cu artiști precum Jack McDuff și Illinois Jacquet. Davis a studiat muzica la Universitatea Northeastern Illinois, iar în 1989 a primit premiul „Cel mai remarcabil muzician” de la revista Down Beat.
Dimitris Karkoulias
Născut și crescut în Atena, Grecia, Dimitris Karkoulias a dezvoltat o fascinație pentru muzică încă de la o vârstă fragedă. Călătoria sa a început cu pianul clasic, vioara și chitara bas electrică, dar curând a fost fermecat de sunetele calde ale muzicii de jazz. Cu un simț natural pentru improvizație și o dorință de neoprit de a experimenta, Dimitris a început să-și dezvolte talentul în domeniul pianului de jazz și ulterior al orgii. În stilul său se pot găsi influențe de la Oscar Peterson, Bill Evans și Joey Defrancesco, precum și o contribuție proprie unică.
Gabi Matei
Gabi Matei este unul dintre muzicienii noii generații de artiști de jazz din România, un baterist atras de lumea improvizației muzicale. Cu un bogat vocabular muzical, reușește cu succes să se conecteze la sunetul diferitelor proiecte în care lucrează. Formarea sa ca baterist de jazz a fost influențată de profesorul Mircea Tiberian în timpul cursurilor de la Universitatea de Muzică din București și de participarea la ateliere specializate în țară și în străinătate. Activitatea sa în România este evidențiată de participarea sa la majoritatea festivalurilor de jazz din țară, cum ar fi: The Jazz Cave Festival, Electric Castle, Festivalul de Jazz Gărâna, Festivalul de Jazz Sibiu și multe altele.
Kevin Yosua
Kevin Yosua s-a născut în Cirebon, Indonezia. A obținut o bursă completă pentru programul de masterat la Conservatorul Prince Claus, Olanda. De asemenea, a studiat alături de prestigioși interpreți de jazz precum David Wong, Clovis Nicholas, Antonio Hart și mulți alții. Kevin Yosua are mai multe albume sub numele său, iar ultimul îl prezintă pe marele trompetist Alex Sipiagin. Anul acesta, a înregistrat un nou proiect cu Dado Moroni la pian și Joost van Schaik la tobe.
Periplul continuă, joi, 17 august, orele 19:00, când va concerta Grupul AVA Trio (Țările de Jos, Turcia), iar joi, 24 august, Rain Sultanov & Shahin Novrasli (Azerbaijan) vor încheia stagiunea JAZZ BASTION III – Globetrotter.
Grupul AVA Trio
Grupul AVA Trio, format în anul 2015 în Groningen de Esat Ekincioglu (contrabas), Giuseppe Doronzo (saxofon bariton) și Pino Basile (percuție), s-a bucurat de un debut de succes, în anul 2017 albumul lor primește titlul de “Best Debut Album” (National Public Radio). Cu timpul, trupa a ajuns să fie cunoscută în Europa și China, susținând concerte memorabile la multe festivaluri de renume precum Doek Festival Amsterdam și ZomerJazzFietsTour din Olanda, Barletta Jazz Festival din Italia și OCT-Loft Shenzhen Jazz Festival sau XiHu Blooms Music Festival din China.
Rain Sultanov & Shahin Novrasli
Rain Sultanov este un saxofonist de jazz, care a adus o contribuție uriașă dezvoltării culturii de jazz în Azerbaidjan. Puțini au reușit să parcurgă un astfel de drum creativ tulburător și interesant, bogat și plin de evenimente muzicale, precum Rain Sultanov. Muzica lui Rain transmite empatie și te provoacă la reflecție.
Născut în Baku, Azerbaidjan, Shahin Novrasli este descendent al celebrului poet Mirza Alesker Novres din secolul al XIX-lea. Combinația tuturor abilităților muzicale, de la interpretare la compoziție, i-a deschis lui Shahin calea pentru a-și exprima lumea interioară prin muzică, și astfel jazz-ul a devenit în curând centrul principal al creativității sale.
Anterior au concertat grupurile Bourbon Jazz Unit, Cătălin Milea Quartet, grupul irlandez TRÍ, precum și una dintre cele mai cunoscute pianiste din Tokyo, Yukako Yamano.
Bastionul Artiștilor
Bastionul Țesătorilor a devenit în perioada pandemiei un spațiu în aer liber menit să găzduiască evenimente artistice în siguranță. Acolo au fost prezentate producții muzicale ale Filarmonicii și Operei, precum și piese de teatru care nu puteau avea loc în spații închise. Așa se face că anul următor Bastionul Țesătorilor a fost „botezat” Bastionul Artiștilor – concept curatorial dezvoltat de Muzeul Județean de Istorie din Brașov, ca atare a rămas fidel acestui scop de a adăposti arta.
Pe fondul pandemiei, prima ediție a proiectului multianual JAZZ BASTION a avut tema „terapia prin artă” și a demonstrat rolul terapeutic al muzicii, inspirat din experiențele personale ale artiștilor care au transformat cele mai frecvente stări emoționale din pandemie în momente artistice care ilustrau tristețea ori disperarea, de pildă. În urma unor apeluri de proiecte, au apărut colaborări multidisciplinare între muzică și poezie, care au transformat stagiunea JAZZ BASTION într-un loc îndrăgit de localnici, dar și de turiști.
Concertele din stagiunea JAZZ BASTION au loc la Bastionul Țesătorilor din Strada George Coșbuc, nr. 9, Brașov, de la orele 19:00, în zilele 20, 27 iulie și 3, 10, 16, 17, 24 august. Accesul publicului la evenimente va fi gratuit, în limita spațiului disponibil. Programul complet poate fi consultat pe www.ucimr.ro.
JAZZ BASTION. GLOBETROTTER este un proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov, organizat de Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” cu sprijinul partenerilor – Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums.
Muzeul Județean de Istorie Brașov
Este între cele mai importante instituții culturale publice ale județului Brașov. Deține cel mai mare patrimoniu istoric mobil al județului Brașov (159.255 piese), acoperind toate epocile istorice, din preistorie până în perioada contemporană.
Este liderul muzeelor locale după criteriul numărului total anual de vizitatori, inclusiv categoria de beneficiari tineri și elevi.
Muzeul organizează diverse evenimente culturale (expoziții, seminarii, conferințe, dezbateri, festivaluri etc.), în parteneriat cu instituții și organizații publice sau private.
În perioada în care sectorul artistic a fost printre cele mai greu încercate de pandemie, s-a născut la Brașov proiectul ,,Bastionul Artiștilor” prin care Muzeul Județean de Istorie Brașov, la inițiativa managerului Nicolae Pepene, a pus Bastionul Țesătorilor la dispoziția instituțiilor de cultură din Brașov ca spațiu alternativ pentru organizarea evenimentelor în aer liber, în condiții de siguranță impuse de măsurile legale pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus.
Lansat sub sloganul ,,Dacă vă place arta puteți să ne priviți de sus”, proiectul local a stârnit mult interes în rândul artiștilor independenți și a căpătat anvergură națională, generând în 2020, 2021 și 2022 adevărate stagiuni estivale.
Despre UCIMR
Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.
Proiectele UCIMR
UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.
Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.