Barbie, De la păpușă la icon Pop culture
Odată cu premiera celui mai nou live-action Barbie, programată în cinematografe pe 21 iulie, care va aduce la viață universul Mattel prin lentila Gretei Gerwig (Little Women, Lady Bird), avându-i pe Margot Robbie și Ryan Gosling în rolurile principale, faimoasa păpușă a acaparat din nou spațiul Pop culture.
De la debutul său, din 1959, și până în prezent, personajul a reușit să cucerească inimile a milioane de copii și adulți, devenind un fenomen cultural care a evoluat într-o multitudine de forme și reflectând, prin schimbările aduse, valorile diferitelor epoci în care s-a reinventat.
Povestea sa începe în anii ’50, într-un mic atelier de jucării din California, unde Ruth Handler, co-fondatoarea companiei Mattel, a observat cum fiica ei, Barbara, se juca cu păpușile sale imaginându-și diverse roluri, profesii și aventuri.

Inspirată de istorisirile create de fetiță, Ruth a avut ideea revoluționară de a scoate pe piață o păpușă cu dimensiuni adulte (influențată de silueta construită de Christian Dior, după Al Doilea Război Mondial, în colecția Spring 1947, caracterizată prin umeri proeminenți, șolduri accentuate și talie mică), aflată în contrast cu cele existente în acea perioadă, care înfățișau bebeluși, personaje din basme sau animale (ideea unei familii clasice, tip Donna Reed Show, fiind predominantă în societatea americană de atunci).
Păpușa urma să se diferențieze de modelele tradiționale atât prin trăsăturile sale delicate și prin garderoba ce putea fi modificată în funcție de preferințele celor mici, cât și prin personalitatea puternică, înzestrată cu abilități în diverse domenii, precum modă, medicină sau aviație, transmițând un mesaj clar: fiecare copil poate fi personajul principal în propria aventură și poate deveni orice își dorește.
Prima păpușă Barbie, lansată pe 9 martie 1959
Astfel, prima păpușă Barbie, lansată pe 9 martie 1959, la un târg de jucării din New York, avea o înălțime de aproximativ 29 de centimetri, o siluetă stilizată, păr blond, detalii ale feței bine definite, era îmbrăcată cu faimosul Black and White Striped Swimsuit (care își face apariția și în live-action), machiată, iar look-ul ei era completat prin pantofii cu toc, deveniți astăzi trademark.
La doi ani după apariția sa, în portofoliul companiei a fost introdus și Ken (numit după fiul creatoarei), reflectând, la rândul său, diversitatea intereselor și aspirațiilor copiilor din întreaga lume.
Până în anii ’70, Barbie și Ken au avut peste 900 de ținute și accesorii construite din mătase artificială, satin sau bumbac, cele mai cunoscute dintre ele fiind Roman Holiday, un set inspirat de ținutele purtate de Audrey Hepburn și Gregory Peck în filmul din 1953, American Airlines, cu al său iconic costum albastru, Sophisticated Lady, momentul în care Barbie a devenit, pentru prima dată, prințesă, Black Magic Ensemble, care replica ținuta preferată a lui Ruth, formată dintr-o rochie neagră, din satin, și o capă transparentă, colecțiile Travel, care au purtat personajele prin Japonia, Mexic, Elveția și Hawaii, alături de cele Little Theatre Costumes, prin care Mattel a reinterpretat basmele clasice, și Miss & Mr. Astronaut, dedicate echipajului Apollo 11.
Introducerea celebrităților în universul Barbie
Mai mult, anul 1967 a marcat și introducerea celebrităților în universul Barbie, când supermodelului Twiggy i-a fost dedicată o păpușă care îi imita perfect trăsăturile. În prezent există reprezentări ale personalităților precum Cher, David Bowie, Elvis, Barbra Streisand, Zendaya, Grace Kelly, Jennifer Lawrence (sub forma lui Katniss Everdeen), William și Kate Middleton sau Diana Ross, toate edițiile de colecție fiind extrem de valoroase.
În anii ‚70, Barbie reprezenta un simbol al culturii americane și al începuturilor societății de consum, arătând prin imaginea sa, specifică suburbiilor de clasă mijlocie idealizate (aflate în contrast cu inegalitățile și problemele sociale descrise în lucrări precum The Bluest Eye, de Toni Morrison, unde este explorată povestea unei fetițe de culoare care nu se simte frumoasă din cauza normelor restrictive în care trăiește), procesul transformărilor culturale și politice.
Anii ’80 Barbie Superstar
Totul s-a schimbat, însă, în anii ’80, când Mattel a lansat – pentru că popularitatea sa nu se afla încă la nivelul actual – o nouă versiune a păpușii, numită Barbie Superstar, introducând, alături de ea, și lumea în care personajele trăiesc prin intermediul mobilierului pentru casă, mașinilor și seturilor tematice, care au devenit cunoscuta Barbie Dreamhouse.
- Margot Robbie Takes You Inside The Barbie Dreamhouse | Architectural Digest
Dacă până în acel moment, păpușa a reprezentat societatea glorificată în care a fost construită, această inovație i-a creat un univers distinct, în care fanii își doreau să trăiască.
Mai mult, anii ’80 au adus și asocierea dintre jucărie și faimoasa nuanță de roz fuchsia, care i-a completat întreaga identitate vizuală.
Primul joc video oficial a fost lansat în anul 1984, în 1986, Andy Warhol a ales-o pe Barbie ca unul dintre subiectele picturilor sale, asemănându-i statutul cu cel al lui Marilyn Monroe, revista Barbie Bazaar, dedicată colecționarilor, a apărut în 1988, Marvel Comics a creat benzile desenate Barbie în 1990 (unde Ken este numit pentru prima dată feminist), în 1993, o figurină de ceară a păpușii a intrat în Musée Grévin din Paris, iar anul 1994 a adus prima expoziție tematică, organizată de Muzeul de Artă Craft & Folk, din Los Angeles.

1997 Aqua a lansat piesa Barbie Girl
Următorul moment important în istoria brandului s-a întâmplat în 1997, când Aqua a lansat piesa Barbie Girl, o satiră la adresa superficialității culturii de consum și stereotipurilor asociate păpușii, Mattel schimbând, doi ani mai târziu, sloganul companiei în „Be Anything”.
Melodia a fost reinterpretată anul acesta de Nicki Minaj și Ice Spice, în timp ce Dua Lipa a creat un nou anthem pentru Barbie Dreamhouse: Dance The Night.
Odată cu apariția păpușilor Bratz din 2001, compania s-a extins și în universul filmelor animate, Barbie in the Nutcracker apărând în același an.
Seria a devenit extrem de populară și a generat numeroase continuări și spin-off-uri precum Barbie Fairytopia, Barbie Mariposa, Barbie in a Mermaid Tale sau Barbie: Spy Squad.
La începutul anilor 2000, Paris Hilton (privită în presă pentru foarte mult timp conform stereotipului Barbie) spunea:
„Barbie este modelul meu. Poate că nu face nimic special, dar arată bine în timp ce o face.”
Variații ale stereotipului sunt prezente și când ne gândim la personaje precum Elle Woods, din Legally Blonde, considerată astăzi un icon feminist pentru modul în care respinge prejudecățile cu care se confruntă, la squad-ul din Mean Girls, la personajul lui Blake Lively, din Gossip Girl, la Andie, din How to Lose a Guy in 10 Days, sau la Cher, din Clueless (în care se reproduce chiar și ideea automatizării ținutelor lui Barbie).
În anul 2015, Moschino a dedicat întreaga colecție Spring/Summer păpușii, prezentând pe podium modele în topuri și rochii din plastic, însoțite de peruci de culoare blondă, în timp ce designerul Sophia Webster a colaborat cu Mattel pentru o gamă de tocuri și adidași de culoare roz, împodobiți cu logo-ul jucăriei.
Tot în 2015, pentru a promova serialul Dreamhouse Adventures, realizat în colaborare cu Netflix, cei de la Mattel au lansat, pe YouTube, seria Barbie Vlogs, în care au introdus atât noua grafică a personajului, cât și universul său actualizat, prin videoclipuri în care Barbie împărtășește povești, sfaturi, gânduri și activități din viața ei (atrăgând milioane de vizualizări).
„Nothing is forever. Except Barbie.”
În prezent, compania duce mai departe moștenirea lăsată de Ruth, reflectând lumea contemporană prin portretizarea diferitelor etnii, forme corporale și caracteristici fizice pentru a se asigura că fanii de pretutindeni se pot identifica și se pot simți reprezentați de păpușile lor, care continuă să fie reale simboluri Pop culture.
Pentru a cita revistele din anii ’90, „Nothing is forever. Except Barbie.”
Text de Claudia Aldea | POP-UP STORiEs | Filme | Opinii