Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/06/2023
Viața Orașului Lifestyle

Sânpetru de Vară – Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Sânpetru de Vară – Sfinții Apostoli Petru și Pavel Share Sânpetru de Vară – Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Sânpetru de Vară - Sfinții Apostoli Petru și Pavel


Sânpetru de Vară. Tipicuri, datini, eresuri

În ziua de 29 iunie sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, eveniment religios care În Calendarul popular poartă numele de Sânpetru de Vară. Este data care marchează miezul sezonului agrar. De asemenea, acum să dă startul secerişului. În Pantheonul spiritualităţii autohtone Sânpetru de Vară este despărţit de fratele sau, Sânpetru de Iarnă cu aproximativ o jumătate de an.

Sânpetru de Vară - Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sânpetru de Vară

În folclor Sânpetru apare adesea ca o divinitate telurică. Unele poveşti îl descriu drept un om chibzuit, gospodar, îmbrăcat în straie ţărăneşti. Era un neîntrecut pescar, dar se pricepea, totodată, la agricultură şi creşterea animalelor. Fiind foarte credincios şi un bun sfetnic, chiar Dumnezeu l-a luat aproape de el, încredinţându-i Porţile şi cheile Raiului. Legenda spune că întrucât Sânpetru era desemnat mai marele peste cămările cereşti, a împărţit hrana fiarelor, favorizând, în special, lupii, pe 29 iunie fiind sărbătoarea acestor vieţuitoare ale pădurii.

Azi nu se pun capcane pentru a le prinde, de asemenea, temutele jivine nu sunt alungate cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu mai omoare vitele din gospodării.

Tradiţia mai spune că de marile Sărbători Creştine, adică la Crăciun, Bobotează, Mucenici, Sf. Gheorghe, de Sânziene, Apostolul Petru poate fi întrezărit la miezul nopţii doar pentru o clipă de către pământeni, când se spune că Cerul se deschide pentru o fracţiune de secundă. Atunci Sf. Petru poate fi văzut la Masa împăratească stând solemn în dreapta Tatălui.

Cert este că Sânpetru rămâne cel mai cunoscut dintre sfinţii Calendarului popular. Sărbătoarea de astăzi se spune în popor că e anunţată de anumite elemente specifice, cum ar fi apariţia licuricilor şi încetarea cântecului cucului, care amuţeşte. Sf. Petru ştie rostul ploii şi căldurii, putând arunca la supărare grindina peste pământ. Înainte de a o slobozi din văzduh o “fierbe” timp trei zile pentru a o fărâmiţa, spre a nu dăuna prea tare culturilor. O superstiţie zice că persoanele pistruiate trebuie să se spele pe faţă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, doar în felul acesta oprindu-se înmulţirea pistruilor.

Pomenirea morţilor

În aceasta zi sfântă este obiceiul creştinesc de se face din nou pomenirea morţilor, datină ce se succede la multe asemenea praznice religioase. Dimineaţa femeile duc la biserică felurite bucate, fructe, colaci, colivă spre a fi sfinţite, oferindu-se apoi celor săraci veniţi la porţile cimitirului. Datina spune că este bine să se împărtă mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, urându-le să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi.

Sânpetru de Vară - Sfinții Apostoli Petru și Pavel

O superstiţie străveche nu permite femeilor să mănânce mere până de Sânpetru, spre a nu… supăra morţii! Totuşi, femeilor tinere le este îngăduit să guste un măr de poftă, însă cele în etate trebuie să aştepte.

Horia C. Deliu

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută