Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/06/2023
Muzică

INDIE STAR | KATE DAVIS – La maturitate, pe calea dintre Jazz şi Art-Rock

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii INDIE STAR | KATE DAVIS – La maturitate, pe calea dintre Jazz şi Art-Rock Share INDIE STAR | KATE DAVIS – La maturitate, pe calea dintre Jazz şi Art-Rock
Kate Davis


KATE DAVIS – La maturitate, pe calea dintre Jazz şi Art-Rock

Pe parcursul a doar câţiva ani, Kate Davis, una dintre tinerele cantautoare din Indie-Rock-ul american cu o identitate cu totul aparte, a surprins cu evoluţia ei artistică, amintind de cea a “veteranei” St. Vincent, parcă modelată ca o sinteză a istoriei multiseculare a muzicii, contrară trendului DIY, asumat de către multe alte vârfuri ale generaţiei sale.

Cu studii solide de factură clasică, axate pe vioară şi contrabas, Kate Davis (n. 1991) a ales în prima fază calea Jazz-ului, devenind unul dintre copiii-minune din Portland Youth Philharmonic, cea mai veche orchestră de tineret din SUA, pentru ca, treptat, să migreze spre Pop – a performat la contrabas inclusiv pe canalul video al Postmodern Jukebox -, iar apoi să se repoziţioneze ca artistă de Indie Rock prin albumul Trophy din 2019 şi, ulterior, discul înregistrat în scopuri caritabile, Strange Boy, un cover integral al LP-ului Retired Boxer, aparţinând uneia dintre personalităţile Outsider Art, Daniel Johnston. 

Lansat în această primăvară, al 5-lea album semnat de Kate Davis, Fish Bowl, se relevă ca una dintre marile reuşite muzicale ale anului, un produs de Art-Rock foarte personal, care, sub masca tentativei de autodescoperire a eroinei FiBo, alter ego-ul artistei din versurile pieselor, sintetizează într-o formă experimentală, dar foarte accesibilă melodic, gândurile şi simţămintele cantautoarei asociate deciziei de a se distanţa de experienţele trecute şi a privi viaţa dintr-o perspectivă diferită, mai ales că, după propriile spuse, nu şi-a dorit niciodată să devină o a doua Norah Jones.

Kate Fish

Iar Fish Bowl este, în mod evident, în totală opoziţie cu primele ei discuri jazzy-pop, înregistrate la ieşirea din adolescenţă, cu mai bine de un deceniu în urmă.

Kate Davis

Mai mult, albumul ne arată că, prin prisma compoziţiilor, Kate refuză să mai fie etichetată, făcând un pas în lateral inclusiv faţă de accentele de Indie-Rock de pe Trophy, pe care le duce aici, prin orchestraţie, înspre Alt-Rock. 

În “acvariul” ei, Kate combină inspirat – folosindu-se însă şi de ştiinţa dobândită în studiul structurilor şi teoriilor muzicale – diversele stiluri într-un cocktail sonor savuros şi inclasificabil, ce poate trimite cu gândul pe parcursul audiţiei, de la Sharon Van Etten sau Laura Veirs la Kylie Minogue şi Tori Amos.

Cu Fish Bowl, un must-listen în 2023, Kate Davis îşi confirmă statutul de ‘Indie Star’ şi ne face nerăbdători să vedem/ascultăm ce va urma.

Kate Davis

Text de Ioan Big | Indie Star | Muzică | Opinii

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.