Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/06/2023
Lifestyle / Arhitectură & Design

Texturi și forme naturale Cuibul de Lemn, Râșnov

Ioana Aldea De Ioana Aldea
Comentarii Texturi și forme naturale Cuibul de Lemn, Râșnov Share Texturi și forme naturale Cuibul de Lemn, Râșnov
Cuibul de lemn Rasnov


Texturi și forme naturale – Cuibul de Lemn, Râșnov

Lemnul este unul dintre cele mai vechi materiale cunoscute.

Alături de piatră și pământ, a fost utilizat de mii de ani ca material de bază în construcții.

De cele mai multe ori exploatat în proximitatea zonelor unde era utilizat, lemnul a fost pus în valoare atât ca element structural, cât și prelucrat că element de decor sau parte din detalii complexe, alături de alte materiale, mai mult sau mai puțin contemporane.

Dacă restul materialelor tradiționale rar se mai regăsesc astăzi în detaliile unei construcții moderne, lemnul își păstrează locul datorită versatilității acestuia. Îl regăsim la structura tâmplăriei, la placarea treptelor sau a pardoselilor și poate cel mai des la structura acoperișului.

„Din toată lumea – numai românii şi africanii au ştiut cum să sculpteze în lemn.”

Constantin Brâncuși

Structurile vechi, tradiționale ale caselor din lemn sunt variate și tehnologia era diferită, în funcție de zona și priceperea meșterilor locali. Unul dintre numitorii comuni ai construirii cu acest material este exploatarea lemnului la maturitatea deplină a copacului.

Astfel, lemnul folosit în vechime era mai rezistent și absorbția umidității mai mică.

Odată cu modificarea zonelor de exploatare și a exploatărilor opțiunea de a avea lemn nou de aceeași calitate este extrem de redusă.

Elementele masive folosite în urmă cu zeci de ani la construcția caselor sau anexelor pot fi refolosite și puse în valoare în construcții noi, păstrând patina timpului și aducând cu ele povestea meșterilor din secolul trecut.

În zona acoperișului, lemnul este cel mai des întâlnit în structura șarpantei, a scheletului care susține învelitoarea. Cu toate acestea, atât în mod tradițional, cât și având parte de adaptări moderne se regăsește și ca material de învelitoare.

Șindrila din lemn sau șița este unul dintre materialele cele mai vechi folosite pentru a acoperi anvelopanta unei case. Un material ecologic, cu o durată de viață destul de îndelungată și un aspect estetic deosebit, acesta a fost folosit în zonele de deal și munte, unde lemnul era la îndemână.

Învelitorile din lemn nu sunt exclusiv cu specific rural sau tipic autohtone, acestea regăsindu-se în toate colțurile lumii, cu diferite variații ale formei și dimensiunii elementului de bază cât și a modului de montare.

În funcție de metoda aleasă pentru realizarea suprapunerilor, rezultă o serie de texturi diferte, care dau farmecul imaginii de ansamblu.

Inițial, învelitorile din lemn erau o opțiune accesibilă și la îndemână pentru toată lumea, de multe ori, inferioară ca și cost față de învelitorile ceramice. În zilele noastre, realizarea unei astfel de învelitori este cu siguranță o provocare.

Cu toate că poate fi o aventură să mai găsești un meșter care să știe să realizeze șiță, șindrilă sau draniță, să o monteze și poate să asigure și întreținerea în timp a acesteia, există o serie de construcții ai căror proprietari și oaspeți încă se bucură de acest material.

Un exemplu care cu greu ar putea trece neobservat este ansamblul Cuibul de lemn, cu o volumetrie de poveste amplasat în inima unei zone cu tradiție în exploatarea și punerea în operă a lemnului.

Cuibul de lemn Rasnov

Cuibul de Lemn se află în inima munților, cu perspectivă deschisă asupra masivului Bucegi și masivului Piatra Craiului, pe malul râului Ghimbășel.

Proiectul a fost demarat acum mulți ani, finalizat din punct de vedere al conceptului la începutul anilor 2000, de către biroul de arhitectură Zona și deschis către public în vara anului 2020.

Cuibul de lemn Rasnov

Cuibul de lemn Rasnov

Cuibul de lemn Rasnov

Istoria lui îndelungată la nivelul definirii execuției din motive strict financiare este și spațiul alocat experimentelor, a definirii detaliilor, în care arhitectura tradițională de șindrilă poate răspunde coerent cerințelor unei abordări în modernitate, așa cum a descris autorul în prezentarea proiectului, în cadrul Bienalei de arhitectură, ediția 2021.

Șindrila sau șița despre care vorbim aici este singurul model care are calitatea de a fi endemic românescă, cu valoare universală.

Cuibul de lemn Rasnov

Șița în 5 straturi, cu bot de rață lat, montaj cui ascuns și material brad.

Ansamblul este compus din cinci construcții, amplasate pe un teren generos, la marginea pădurii.

Două dintre acestea au funcțiuni tehnice și administrative. Cele două clădiri prinicpale adăpostesc hanul și spațiul de spa.

Cuibul de lemn Rasnov

Cuibul de lemn Rasnov

Restaurantul, amplasat pe două niveluri, are o structură volumetrică impresionantă și ieșire către terasă.

Cuibul de lemn Rasnov

Acesta creează un sentiment de intimitate și apropiere de natură datorită capacității relativ restrânse și a atenției deosebite acordate detaliilor de finisare.

Piesa principală a interiorului este șemineul din lut, realizat de sculptorul Petru Alexandru Galai.

Cuibul de lemn Rasnov

Cuibul de lemn Rasnov

Atât la parter, cât și la nivelul etajului și a mansardei, ambele în volumul învelitorii, sunt amplasate camerele de cazare și apartamentul. Camerele de la nivelul parterului au acces direct către exterior, în timp ce spațiile amplasate la nivelurile superioare beneficiază de formele organice ale lucarnelor, prin care se poate admira peisajul.

Ansamblul este completat cu spații dedicate conferințelor și facilități de petrecere a timpului liber în natură, în așa fel încât experiența să fie completă.

Text de Arhitect Ioana Aldea | Arhitectură

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.