Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/06/2023
Festival Artă & Cultură / Performing arts

FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu schimbă prefixul cu ediția 30

Eusebiu Tudoroiu De Eusebiu Tudoroiu
Comentarii FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu schimbă prefixul cu ediția 30 Share FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu schimbă prefixul cu ediția 30
FITS-Festivalul-Internațional-de-Teatru-foto-Dragoș-Dumitru


Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu FITS 30 – schimbă prefixul cu ediția 30

În perioada 23 iunie – 2 iulie 2023, Sibiul se transformă în cel mai mare centru performativ din România.

Festivalul așază Sibiul și România pe hartă alături de cele mai mari festivaluri de artele spectacolului din lume, Edinburgh și Avignon. Timp de 10 zile, orice spațiu în care se poate juca, dansa, cânta, expune ori dezbate e populat de peste 800 de evenimente, artiști și spectatori din peste 80 de țări, toți uniți de limbajul comun al pasiunii pentru artă. MIRACOL e tema ediției 2023.

Nu cred că s-ar putea numi FITS fără trei lucruri pe care le regăsim și anul ăsta:

Deschiderea și închiderea celor 10 zile prin grandiosul foc de artificii, înlocuit de anul trecut de show-ul de drone. Deși tradiția s-a upgradat, bucuria momentului a rămas la fel.

Aproape 100.000 de oameni au fost anul trecut la deschidere pentru a vedea primul show de drone din istoria FITS. Schimbarea a venit din dorința președintelui FITS, Constantin Chiriac, de a reduce riscurile pe care artificiile le reprezentau atât pentru oameni, cât și pentru animăluțele care aveau de suferit din această cauză.

De ani buni, FITS se încheie cu Faust, regizat de Silviu Purcărete.

Fits-Festivalul-International-de-Teatru-Sibiu-Faust@Sebastian-Marcovici-39
Faust, foto Sebastian Marcovici

Decizie luată de Chiriac în semn de omagiu pentru unul dintre cei mai mari regizori români. La ediția 30, pe lângă închiderea clasică, Povestea Prințesei Deochiate, experimentul de teatru kabbuki al lui Purcărete, va deschide prima zi de festival.

Nu e FITS fără să mergi pe stradă și să vezi spectacole grandioase și parade colorate, care încântă pe oricine, indiferent de vârstă.

Cel mai mare procent de evenimente din programul integral FITS e reprezentat de cele outdoor, complet gratuite pentru public. În felul ăsta, festivalul reușește să ajungă la întreaga comunitate.

Festivalul-Internațional-de-Teatru de la Sibiu -miracol_fits30

În selecția FITS 30 se regăsesc performance-uri de dans contemporan, flamenco, balet, concerte de cor gospel, concerte pop-rock, jazz, simfonic, spectacole teatrale de renume din repertoriul românesc, reprezentații ale unora dintre mai bune companii de acrobație și circ contemporan din lume, manifestări reprezentative pentru cultura asiatică, co-producții internaționale, spectacole experiment, spectacole lectură, cât și lansări de carte, conferințe, masterclass-uri și expoziții de artă.

EUSEBIU TUDOROIU | Performing Arts | Opinii

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.