SEED – Mâncare curată și gătită cu iubire
Seed este un restaurant de care ar trebui să știe toți cei care-și doresc să mănânce sănătos, cu adevărat sănătos. Prin specificul localului, Seed este și o recomandare pentru toți cei care au eliminat din dietă produsele de origine animală. În același timp, este și un loc child și pet friendly, în care se simte imediat că totul este făcut cu multă atenție pentru clienți și pentru confortul acestora. Anca Boeroiu, bucătar-șef și owner, ne-a povestit mai multe despre restaurantul ei cu adevărat deosebit.
Cum a apărut Seed? Ce v-a inspirat să deschideți un restaurant vegan?
Seed a apărut din nevoia de a mânca variat produse vegane, ceea ce era aproape imposibil când plecăm în deplasări prin țară ca director de vânzări la jobul anterior. Practic, dintr‑o ușoară frustrare am început să observ că este o nevoie și pentru alții și am început din propria bucătărie această călătorie culinară. Mai întâi în cercul de prieteni, apoi extins în cercul lor și s-a tot mărit. Mi-am dorit să ofer preparate gătite, din plante, mâncare curată, fără zahăr sau aditivi de vreun fel, acelora care vor să integreze în viața lor mai multe plante și care vor să adopte un stil alimentar echilibrat.
Cine sunt oamenii din spatele acestui business și cum ați ajuns la acest concept?
Oamenii din spatele acestui business sunt chiar eu, Maria, mulți mă știu și de Anca. În ultimul an s-a alăturat și iubitul meu, Ovidiu, care mă sprijină enorm ori de câte ori este nevoie. Conceptul este unul simplu, Seed este traducerea de la sămânță și reprezintă, prin simplitatea ei, o complexitate de valori nutriționale, ce înglobează însăși viața în regnul vegetal.
Spuneți‑ne un lucru mai puțin știut despre produsele și preparatele voastre.
Produsele sunt gătite zilnic și sunt extrem de variate, asta este o componentă pe care mi-am dorit să o păstrăm chiar de la început și este un mare diferențiator în nișa în care ne aflăm. Poate puțin știut este că pun iubire în preparat și chiar nu pot găti dacă eu nu sunt bine cu mine. Cele mai populare produse cred că sunt cele de sărbători, când efectiv e bătaie pe sarmalele și cozonacii vegani. În rest, mâncarea gătită este atât de variată, meniul fiind schimbat zilnic, încât și mie mi-ar fi greu să aleg. Vă invit să veniți să vă convingeți singuri. Feedbackul cel mai des este că: „Doamne, este foarte bună mâncarea, nu mă așteptam” și este o familiaritate și un loc liniștit în care oamenii vin relaxați cu copilul sau câinele.
Care sunt cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat în gestionarea unui restaurant vegan?
Din provocările cele mai mari ar fi să găsești personal calificat sau măcar bine intenționat, cu care să poți crește împreună.
Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul vostru asupra orașului său asupra zonei în care l-ați deschis?
Îmi doresc ca Seed să fie un loc în care părinții se pot relaxa în timp ce copilul e liber să exploreze. Mi-ar plăcea mult că lumea să vină să sărbătorească cu noi, să facem petreceri împreună, evenimente culturale, educative și să reunim oameni cu pasiuni și interese comune în workshopuri tematice în timp ce se bucură de o mâncare gătită de la zero, fără semipreparate din ambalaje. Mi-ar mai plăcea să influențăm comunitatea prin consum conștient și către o economie circulară și zero waste, unde îi mulțumesc iubitului meu că mă ajută enorm în acest sens, pentru că aici și compostăm resturile alimentare de la client, cât și resturile pe care le producem în procesul de pregătire a preparatelor.
Cum ați reușit să construiți o bază de clienți loiali și cum îi mențineți interesați?
Baza de clienții a fost crescută în ani de zile, contant, prin feedback și reclamă făcută din om în om. Este o organică creșterea. Îi menținem prin păstrare nivelului de calitate, prin varietate bogată – menționăm mai sus că meniul se schimbă zilnic – și prin zâmbete.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?
Răbdarea, încrederea și iubirea sunt niște lecții fără de care mi-ar fi fost greu să continui.
Care este viziunea voastră a ceea ce înseamnă să ai un stil de viață vegan și cum credeți că acesta va influența industria alimentară în viitor?
Un stil de viață vegan pentru noi înseamnă să ai acțiuni conștiente față de natură, acțiuni de orice tip: din punct de vedere alimentar, din punct de vedere al grijii față de animale și plante, din punct de vedere al deșeurilor pe care le produci ș.a.m.d. Această nișă are un trend ascendent în ultimii ani, o simțim atât în numărul de clienți care au curiozitatea să încerce ceea ce gătim, precum și în interesul oamenilor față de ingredientele pe care le folosim la pregătirea preparatelor.
Ce planuri aveți pentru Seed pentru restul anului 2023?
Planul este să începem o colaborare cu niște prieteni care prepară cafea de specialitate și să îi aduce direct în locația noastră. Deja am început reamenajarea terasei, a barului. Suntem foarte entuziasmați și ne dorim să iasă bine. Și să ne bucurăm zi de zi de ceea ce avem.
Interviu de GRUIA DRAGOMIR
Citește aici mai multe Articole din EAT & DRINK.