Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/06/2023
Viața Orașului / Lucruri pe care le știi doar dacă

Lucruri pe care le știi doar dacă ești sushi chef, cu Aurelian Dragomir

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești sushi chef, cu Aurelian Dragomir Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești sushi chef, cu Aurelian Dragomir


Povestea Osushi a început în 2013 ca un catering mic, dar care aducea ceva nou în Sibiu: mâncare japoneză. E o afacere de familie care a crescut prin multă muncă și eforturi mari pe toate planurile. La aniversarea a 10 ani de existență, am stat de vorbă cu Aurelian Dragomir, cel care transformă pofta sibienilor pentru bucătăria japoneză într-o experiență culinară desăvârșită.

Fiind absolvent de Drept, am fost curioși cum a făcut trecerea spre bucătărie: ”Dreptul m-a ajutat să mă dezvolt, dar eu sunt un om practic și am știut tot timpul că voi face altceva. Am încercat mai multe domenii până să ajung la bucătărie. După Drept am terminat masterul de Management Hotelier la Cluj. Tot acolo am interacționat pentru prima dată cu lumea Horeca și am știut că asta e ceea ce voi face”, își amintește Aurelian despre începuturile sale în lumea bucătăriei.

Următoarea întrebare a venit firesc: de ce a ales bucătăria japoneză? Aurelian spune că a fost atras de aspectul preparatelor: ”Japonezii consideră că mâncarea trebuie savurată mai întâi cu ochii și mai apoi cu limba. Detaliile, culorile și mai apoi gustul pe care îl oferă sunt total diferite de ceea ce știam eu. Aveam experiență în bucătăria românească și cea franțuzească și a fost o mare provocare și bucurie în momentul în care am început să lucrez cu un bucătar japonez. Atunci mi s-a schimbat perspectiva asupra mâncării datorită simplității, a prezentării preparatelor și a aspectului sănătos pe care îl emană.”

Pornind de la povestea numelui Osushi – O’ semnifică cel mai înalt nivel, superlativul în fața cuvântului în care e așezat, l-am întrebat pe Aurelian ce face diferența între un sushi bun și cel mai bun sushi? La fel ca orice preparat sushi poate să facă oricine, însă Aurelian e de părere că pentru a ajunge la un sushi bun ”ai nevoie de tehnică de preparare a orezului, de filetare a peștelui, de pregătire a celorlalte ingrediente, ceea ce se învață în ani de experiență. La cel mai bun sushi ajungi atunci când respecți cu exactitate măsurile și tehnica deprinse în decursul anilor de încercări. Japonezii sunt un popor extrem de civilizat care respectă ordinea cu strictețe. Așa e și mâncarea lor.”

Osushi aniversează anul acesta 10 ani de existență și am vrut să aflăm cum s-a schimbat dinamica dintre bucătăria japoneză și sibieni în acești ani. Aurelian spune că ei au fost cei care au adus sushi-ul la Sibiu, având parte de o primire caldă de la clienții care până atunci mergeau în alte orașe pentru a-l savura: ”Noi le-am făcut mai accesibil accesul la mâncarea japoneză și încetul cu încetul am trezit interesul tot mai multor oameni. Acum avem în Sibiu o piață largă de mâncare asiatică și asta ne bucură. Suntem recunoscători celor care ne apreciază eforturile și ne sunt alături.”

Pe finalul discuției, am aflat de la Aurelian cum arată top 3 preparate comandate de pe osushi.ro: ”În topul preferințelor e Platoul aniversar de 46 piese, un mix echilibrat care se adresează pentru 3-4 persoane. Următorul preparat e tot un mix, Platoul mediu 28 piese, pentru 2 persoane. Al treilea e Uramaki crevete tempura, o rolă foarte gustoasă și apreciată.”

 

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.