Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/06/2023
Artă & Cultură / Teatru

O nouă premieră la Teatrelli | „Lasă-i să moară proști”, concept: Catinca Drăgănescu

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii O nouă premieră la Teatrelli | „Lasă-i să moară proști”, concept: Catinca Drăgănescu Share O nouă premieră la Teatrelli | „Lasă-i să moară proști”, concept: Catinca Drăgănescu
Catinca-Draganescu-teatrelli


O nouă premieră la Teatrelli | „Lasă-i să moară proști”, concept: Catinca Drăgănescu

Pe 9 și 10 iunie 2023 este programată, la Teatrelli, premiera spectacolului „Lasă-i să moară proști”, concept: Catinca Drăgănescu, scenografie: Gabi Albu, performeri: George Albert Costea, Vladimir Purdel, Mara Căruțașu, Bogdana Dima și Andrei Raicu, dezvoltat în cadrul seriei de producții work in progress creart/Teatrelli.

Articulat în jurul unui interviu marcant cu un regizor rus, devenit refugiat politic în urma declanșării războiului ruso-ucrainian, spectacolul își propune să fie o radiografie a măcinărilor identitare și politice ale generației milenialilor.Scindată între valorile occidentale și mentalitatea estică, între implicare civică și apatie politică, între marea istorie și micile istorii, această generație de tranziție pare a avea încrustată în experiența ei însăși esența transformărilor apărute în societățile est-europene post-totalitare.

Folosind articole din presă, repere culturale, manuale, istorii personale și interviuri, artiștii investighează propriul proces de devenire într-o încercare de chestionare și recuperare identitară.

Lasă-i să moară proști este un spectacol despre războiul interior și războiul exterior, despre apartenență și comunitate, despre cine suntem și cum ne regăsim în ceea ce trăim”., explică regizoarea Catinca Drăgănescu.

Prima etapă de montare s-a concretizat în luna decembrie 2022 cu o lectură performativă și o discuție cu publicul pe marginea textului, dar și a propriilor experiențe și percepții.

Catinca-Draganescu-teatrelli-cover

Etapa finală a debutat în aprilie cu un artist talk și un workshop cu două dintre membrele fondatoare ale colectivului de performance She She Pop din Berlin, pornind de la metoda de lucru cu materiale autobiografice, dezvoltată de multipremiatul grup german de-a lungul celor 30 de ani de activitate.

Catinca-Draganescu-teatrelli

Catinca Drăgănescu este regizoare de teatru și dramaturgă. Are un doctorat în studii teatrale și este în prezent cercetător în cadrul UNATC. Este director al ONG-ului Idea77 și producător independent.

Programul său regizoral se articulează în jurul ideii de “teatru al conștiinței”, un teren de explorare performativă mix-media, care acordă o importanță deosebită designului experienței spectatorului.

A montat atât în zona independentă, cât și în teatre publice din România și din afara țării. Spectacolele ei au fost prezentate live și online în festivaluri din Germania, Estonia, Olanda, Macedonia, Rusia, Cehia, SUA etc.

Text de Ioan Big  | Teatru | Premiere | București

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.