Trăim într-un context global care ne obligă la o conștiință socială și politică, de aceea, noua producție work in progress creart/Teatrelli „Lasă-i să moară proști”, concept: Catinca Drăgănescu, își propune să fie o radiografie a măcinărilor identitare și politice ale generației milenialilor din România, o transpunere scenică a felului în care ne-au marcat devenirea personală o serie de evenimente istorice, pornind cu căderea regimului comunist din decembrie 1989.
Scindată între valorile occidentale și mentalitatea estică, între implicare civică și apatie politică, această generație de tranziție pare a avea încrustată în experiența ei însăși esența transformărilor sociale apărute în societățile est-europene post-totalitare. Folosind articole din presă, repere culturale, manuale, istorii personale și interviuri filmate, artiștii implicați în proiect prezintă propriul proces de dezvoltare a unei conștiințe socio-politice.
Construit pe formatul unui spectacol-laborator, prima etapă de lucru la instalația performativă „Lasă-i să moară proști” a constat în partea de documentare și scriere a textului dramatic și se va finaliza pe 13 decembrie, de la ora 19.00, cu o lectură performativă – dezbatere cu public, la Teatrelli, alături de regizoarea și dramaturga Catinca Drăgănescu și performerii Nicoleta Lefter, George Albert Costea, Vladimir Purdel. Vor fi adresate teme ca raportul cu istoria, relația cu statul, sentimentul de apartenență, identitate națională vs. identitate europeană.
A doua etapă de lucru, programată pentru anul viitor, va consta în montarea finală a acestui spectacol-laborator, creat în cadrul unei instalaţii multimedia, care va combina materialul pre-filmat cu proiecţia live din scenă, folosind, totodată, o abordare inspirată de tehnicile de lucru ale companiei She She Pop din Berlin. Spectacolul Catincăi Drăgănescu „Lasă-i să moară proști” deschide, astfel, seria de performance-uri – dezbateri care va reprezenta focusul programului creart/Teatrelli din 2023.
Catinca Drăgănescu este regizoare de teatru și dramaturgă. Are un doctorat în studii teatrale este în prezent cercetător în cadrul UNATC. Este director al ONG-ului Idea77 și inițiatoare a showcase-ului de arte performative independente – „Independent Exterior”. A montat atât în zona independentă, cât și în teatre publice din România și din afara țării. Spectacolele ei au fost prezentate live și online în festivaluri din Germania, Estonia, Olanda, Macedonia, Rusia, Cehia, SUA etc.
Text de IOAN BIG.