Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/05/2023
Artă & Cultură / Teatru

PREMIERĂ | „cerul (hartă către casă)” O nouă producție work in progress la TEATRELLI

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PREMIERĂ | „cerul (hartă către casă)” O nouă producție work in progress la TEATRELLI Share PREMIERĂ | „cerul (hartă către casă)” O nouă producție work in progress la TEATRELLI
cerul


„cerul (hartă către casă)” O nouă producție work in progress la TEATRELLI

Premiera primei etape de lucru la spectacolul work in progress „cerul (hartă către casă)”, în regia lui Irisz Kovacs, este programată la Teatrelli, pe 6 și 7 mai, de la ora 19.00.

Spectacolul are ca punct de plecare albumul de pictură al lui Șerban Savu – „Drifting”, pornind de la convingerea că picturile lui deschid o ușă, aprind o lumină și suspendă în timp momentele cotidiene cu care suntem atât de obișnuiți, încât privirea noastră se lovește de ele, fără a le mai nota, dar în care ne-am putea vedea reflectată întreaga viață.

" "

Cercetând tema vieții umane în România contemporană, cu poezia, ironia și amărăciunea ei, artiștii își propun să genereze un text dramatic, bazat pe exerciții de imaginație și improvizație ale actorilor și coordonat și completat de dramaturgul Doru Vatavului.

Scopul este acela de a crea o cronică afectivă asupra ceea ce înseamnă să fii om aici și acum, având ca punct de plecare imaginea și construind întru imagine, reinterpretând și recreând lucrările lui Șerban Savu, din dorința de a traduce în limbaj teatral, în imagini în mișcare, senzația pe care o generează privitorului picturile lui Savu.

Cerul

Regie: Irisz Kovacs, dramaturgie: Doru Vatavului, scenografie: Clara Ștefana, mișcare scenică: Ruxandra Bobleagă, sound design: Adrian Piciorea
Cu: Armand Crișan, Bogdan Iancu, Antonia Scutaru, Iosif Paștina

Noua producție work in progress a fost selectată în cadrul open call-ului lansat de creart/Teatrelli în 2021, în vederea montării unui spectacol-laborator. Selecția a fost realizată de către un juriu format din criticul de teatru Octavian Saiu, regizorii Radu Nica și Cristian Ban, precum și Roxana Lăpădat, director artistic Teatrelli.

Cerul

Irisz Kovacs | foto © Adi Bulboaca

Irisz Kovacs este regizoare de teatru și fotograf, absolventă a Facultății de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Spectacolele create de ea au fost prezentate în festivaluri ca Sunlight Timișoara, Studio Tg-Mureș, Theatre of the Common Space Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Fest-FDR Timișoara, D-butan-T Sfântu Gheorghe.

A fost regizoare rezidentă a programului Fresh Start. Pentru spectacolul ei de debut, „8 tați”, de la Teatrul de Stat Constanța, Irisz Kovacs a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER 2022, la categoria DEBUT, spectacolul fiind selectat și în cadrul Festivalului Național de Teatru 2022. În ianuarie 2023, a avut loc premiera celui mai recent spectacol al ei, „Tschick. De ce am furat mașina”, la Teatrul German de Stat Timișoara.

Citește aici alte Articole din ARTĂ & CULTURĂ – TEATRU.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută