Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/05/2023
Lifestyle

Biliard în scaun rulant: ultimele zile de înscrieri la cea mai mare competiție indoor pentru sportivii cu dizabilități! 

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Biliard în scaun rulant: ultimele zile de înscrieri la cea mai mare competiție indoor pentru sportivii cu dizabilități!  Share Biliard în scaun rulant: ultimele zile de înscrieri la cea mai mare competiție indoor pentru sportivii cu dizabilități! 
Biliard în scaun rulant


Biliard în scaun rulant: ultimele zile de înscrieri la cea mai mare competiție indoor pentru sportivii cu dizabilități!

Sunt ultimele zile în care mai sunt deschise înscrierile la cea de-a 7-a ediție a Competiției de Biliard în Scaun Rulant. Cea mai mare competiție indoor destinată sportivilor cu dizabilități locomotorii are loc pe 12 mai la Clubul IDM din București. Participarea e gratuită, iar înscrierile sunt deschise până pe 10 mai.

Un eveniment organizat de Asociația Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni alături de D.G.S.A.P.C. sector 2 și sector 4, sub patronajul Direcției pentru Sport a Municipiului București din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului Național al Dizabilității din România și Comitetului Național Paralimpic.

Aproape 4% din populația României e reprezentată astăzi de persoane cu dizabilități. Numărul total de persoane cu dizabilități era, la finalul lunii martie 2022, de 867.474, ceea ce reprezintă 3,95% din populația României, spun statisticile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. În Capitală sunt înregistrate acum aproape 86.000 de persoane cu dizabilități.

Învingătorii în scaun rulant  

„E o bucurie imensă pentru mine să fiu martor al continuității acestei competiții. Pentru prima dată în istorie, un român în scaun rulant, Ioan Tudose, campionul ediției din 2022 al Competiției de Biliard în Scaun Rulant s-a calificat în primăvară și a concurat la Malmö Open, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sportivilor cu dizabilități din Europa, ceea ce demonstrează că eforturile tuturor încep să dea roade.”, spune Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Peste 20 de kg de medalii la biliard, ciclism, baschet, tenis de câmp, tir cu arcul (toate practicat din scaunul rulant) și o voință cât un munte de mare: bucureșteanul Ioan Tudose a descoperit în Suedia o altă lume participând la Malmö Open, competiție legendară organizată încă din 1977. În 2022, peste 2000 de sportivi cu dizabilități din 23 de țări au putut concura la 14 discipline, printre care fotbal, pingpong, hochey, rugby. Ioan Tudose avea 33 de ani când a căzut de pe un stâlp de înaltă tensiune, fiind electrician.

Biliard în scaun rulant
Ioan Tudose

A încercat să treacă peste tragedie făcând sport:

„Spiritul meu sportiv m-a îndemnat să particip de-a lungul timpului la concursuri din discipline diferite. Anul trecut am ales să particip la Competiția de Biliard în Scaun Rulant. Câștigarea locului I m-a convins încă o dată că performanța este posibilă și mi-a oferit oportunitatea să joc alături de marii campioni ai biliardului în scaun rulant în Suedia. A fost o experiență fantastică!” declară Ioan Tudose.   

Irina Văcarean, organizator:

„Avem oameni frumoși și curajoși, care vin la Competiția de Biliard în Scaun Rulant din toate colțurile țării – pe unii dintre ei îi știm din 2015, de la prima ediție, azi ne revedem ca prieteni. Sportul îi ajută să-și dezvolte abilitățile, să-și îmbunătățească sănătatea și, cel mai important, îi ajută să-și facă noi prieteni. Un studiu Harvard recent ne arată că singurătatea e la fel de dăunătoare precum fumatul sau alcoolul și că, de fapt, relațiile interumane sunt cele ne aduc fericirea în viață.” 

Estera Anghelescu, Recruiting and Employer Branding Director la Kaufland România:

„Diversitatea, incluziunea și egalitatea de șanse sunt pilonii după care ne ghidăm activitatea. Avem deja peste 450 de colegi cu dizabilități care fac parte din #TeamKaufland și suntem bucuroși să anunțăm că avem alte 500 de poziții dedicate pentru cei care își doresc să ni se alăture. Pentru a facilita integrarea, adaptăm spațiile de lucru pentru o accesibilitate cât mai mare pentru persoanele în scaun rulant: am adaptat case de marcat, precum și o serie de cărucioare pentru clienți.” 

Cum se desfășoară competiția

Concursul la categoria Bila 9 se va juca în piramidă dublă, fiecare jucător având două șanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători, în funcție de numărul de participanți, de unde orice meci va fi eliminatoriu până la încheierea concursului.

Competiția e deschisă atât jucătorilor profesioniști de biliard, cât și amatorilor. Ediția 2023 are 2 secțiuni: una adresată jucătorilor în scaun rulant și una adresată celor cu handicap locomotor, dar care pot sta în picioare. Meciurile vor fi arbitrate de Sonia Simionov, campioană națională la biliard. La finalul concursului, toți concurenții vor participa la tombola dotată cu numeroase premii. Participarea este gratuită, indiferent de nivelul de abilitate, pe bază de înscriere la adresa lionsclub.asmio@gmail.com sau amio.romania@gmail.com.

Un eveniment susținut de Kaufland România, FOX Com Serv, Zdrovit – Lacalut, Neomed și TAT Biliard.

Urmăriți-ne pe Facebook, aici.

Biliard în scaun rulant

Asociația Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni este o organizație non-profit dedicată incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin sport, în scopul dezvoltării mijloacelor care să permită acestora participarea la competiții naționale și internaționale de biliard în scaun rulant. Asociația face parte din marea familie Lions Clubs International – cea mai mare Organizație de servicii de voluntariat la nivel mondial.

Este prezentă în peste 220 de țări, având peste 1.400.000 de membri.

Kaufland România este o companie internațională din industria de retail, care pune accent pe performanță, dinamism și corectitudine.

Zdrovit este o companie multinațională din domeniul farmaceutic cu o experiență de 19 ani pe piața românească, care susține intens acțiuni caritabile și proiectele sportive pentru persoane din categorii vulnerabile.

Fox Com Serv este una dintre cele mai mari companii din industria de procesare a cărnii din România. De peste 30 de ani în această industrie, Fox a continuat să se dezvolte, să aibă o echipă mare de profesioniști, o gama variată de produse și în același timp s-a implicat în diverse proiecte sociale, activități sau evenimente menite să susțină comunitatea.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută