Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/05/2023
Muzică

Interviu | BLACK LILYS – Soundtrack-ul unui optimism clar obscur: “We all need the darkness to see the light”

Raluca Oana Radu De Raluca Oana Radu
Comentarii Interviu | BLACK LILYS – Soundtrack-ul unui optimism clar obscur: “We all need the darkness to see the light” Share Interviu | BLACK LILYS – Soundtrack-ul unui optimism clar obscur: “We all need the darkness to see the light”
Black Lilys


BLACK LILYS – Soundtrack-ul unui optimism clar obscur: “We all need the darkness to see the light”

În premieră în România, cu ocazia turneului organizat de Alternative ∙ Culture, pe scenele unor locații cunoscute din București, Brașov și Cluj.

Soundul duo-ului francez Black Lilys pare să se fi construit gradual, printr-o suprapunere atemporală de layere, inspirați fiind de Agnes Obel, Bon Iver și Cocorosie. Pornind într-o primă fază ca expresie a sensibilității și a dorinței de evadare, devine de la o piesă la alta, de la un album la altul, un proces up-tempo de experimentare a unor energii de reconstrucție și fortificare.

Dacă pe platformele digitale numele Black Lilys apare în secțiunile și playlisturile indie-pop marcate de nostalgie și visare, în sala de concert trupa reușește să transmită un elan fascinant prin lirica metaforică dar plină de claritate, prin cadența sintetizatoarelor și forța determinantă a percuției.

Am stat de vorbă cu frații Robin și Camille înainte să ajungă în premieră în România, pe 3 mai, cu ocazia turneului organizat de Alternative ∙ Culture, care îi va purta pe scenele unor locații cunoscute din București, Brașov și Cluj.

Cum vă raportați la muzică în momentul în care ați început călătoria voastră muzicală?

Ne-am apucat de muzică după moartea mamei noastre. Ascunși în subsolul casei tatălui nostru am compus prima noastră piesă, Dust of You. Nu ne planificasem să începem o carieră muzicală; doar am plonjat și am realizat că lumea se regăsește în cântecele noastre.

Apoi am luat contact cu label-ul nostru și am continuat povestea. Viața e plină de surprize.

Multe dintre piesele voastre ne duc cu gândul la spații vaste, conexiuni infinite, orizonturi îndepărtate. Cât de importantă este natura pentru inspirația voastră?

Este esențială. Natura, chiar înainte de muzică, este un element esențial pentru sănătatea noastră mintală. Pentru că muzica este liantul cu emoțiile noastre, asemenea unui fotograf care capturează un moment din viața prin lentila sa.

Deși natura nu este neapărat subiectul cântecelor noastre, este parte integrantă a acesteia. Un ocean poate fi calm și liniștitor, apoi turbulent și periculos. Aceste umbre sunt și în noi. Am învățat multe despre noi observând natura, contemplând ritmul său, anotimpurile, perfecțiunea sa, dar și frumusețea defectelor sale.

Probabil una dintre cele mai mari probleme ale timpurilor noastre este distanțarea față de natură, care până la urmă ne îndepărtează de noi înșine. Distrugând natura, practic ne tragem un glonț în picior.

Îmi imaginez peisaje sonore meditative și pline de visare, completate în background de niște linii de ghidare puternic structurate. Sunteți de acord cu faptul că albumele voastre pot fi încadrate în subgenul indie-pop melancolic?

Există o latură melancolică, dar nu doar atât. Ne-am imaginat albumul New Era mai viu decât primul. Am vrut ceva mai dansant, o dimensiune mai războinică, ca imaginea unei adunări de oameni care merg la luptă, pe care am creat-o prin sunetul tribal de percuție, sonorități epice și prin vocile corale.

Credem de asemenea că și mesajul este diferit pe acest album. Primul a fost foarte introspectiv, scoțând la iveală defectele noastre, dar NEW ERA lasă lumina să pătrundă.

Putem sesiza o mulțime de simboluri și vibrații nordice. Este ceva anume care v-a inspirat în creația pieselor?

Am compus albumul în Scotia, am terminat producția în Alpii Francezi și am făcut mixajul în Norvegia. Elementul comun este peisajul montan – munți diferiți, dar același vibe.

Formula de duo sau full band? Performance acoustic sau electric? Care este genul de show care vi se pare mai natural de susținut?

Un show în formula completă, atunci când urcăm pe scenă cu încă doi muzicieni, duce publicul mai aproape de album, pentru că, atunci când cântăm doar noi doi, când performăm în formula de duo, ne lipsesc tobele și acordurile sintetizatoarelor, iar piesele sună mai crud… sunt niște schelete ale cântecelor și sună cam la fel ca atunci când le compunem, înainte de le lucra în post producție.

Mărturisim cu sinceritate că nouă ne plac amândouă tipurile de cântări. Sunt diferite și se pliază pe venue și pe context. În România mergem pe varianta complexă de full show. Abia așteptăm!

Black Lilys

Versurile pe care și le amintesc majoritatea oamenilor când vine vorba de ZAZ sunt Je veux d’l’amour, d’la joie, de la bonne humeur. Care dintre cântecele sau versurile voastre surprind chintesența Black Lilys? Cum a reacționat publicul la Paris în momentul în care poveștile voastre s-au reunit pe aceeași scenă cu cele cântate de ZAZ?

Asta e o întrebare interesantă.

Aș zice că ne definește “we all need the darkness to see the light” [„toți avem nevoie de întuneric ca să vedem lumina”], un vers din piesa Blood Ties, pe care o regăsești pe primul nostru album. În muzica noastră există întotdeauna această idee de contrast între lumină și întuneric, o energie puternică dar și o dezvăluire a vulnerabilității noastre, ceva epic și apoi un moment foarte intim, foarte sensibil.

Acea frază are mare rezonanță în multe dintre cântecele noastre.

Altfel, ZAZ este minunată. Am cunoscut-o printr-un prieten comun în urmă cu mulți ani. A fost impresionată de muzica noastră și ne-a invitat să ne alăturăm turneului ei european. Inima ei este atât de pură. A venit să cânte cu noi la Paris când ne-am lansat albumul și asta a însemnat mult.

Black Lilys

Este ușor de observat că videoclipurile voastre încapsulează o energie poetică și o anumită coloristică. Cât de definitorie este dimensiunea vizuală pentru produsul vostru creativ?

Când începem să scriem un cântec, vine în culori. E construit un întreg scenariu în jurul piesei. Peisajul, vremea, tunetele… videoclipurile sunt o cale potrivită pentru a descrie și mai bine ceea ce vrem să exprimăm.

Noi ne-am regizat în totalitate cele mai recente clipuri, lucru care ne oferă multă libertate. În spatele camerei este cel mai adesea regizorul francez Bertrand Guerry, care ne-a devenit un foarte bun prieten.

Care dintre albumele voastre a fost mai greu de promovat la nivel global, Boxes sau New Era?

Nu ne-am gândit să promovăm la nivel internaţional primul nostrum album, Boxes, dar după ce l-am lansat, piesa Nightfall a ajuns pe coloana sonoră a unui serial de pe Netflix, Elite. Muzica noastră a ajuns să fie ascultată peste tot în lume, ceea ce este minunat. Ascultătorii noștri sunt acum parte din viața noastră; au făcut muzica noastră să călătorească înainte s-o facem noi.

Al doilea album ne-a adus primul nostru turneu european, pentru care suntem foarte recunoscători. Îmi place faptul că muzica creează acele legături prețioase, aducând oamenii împreună, chiar dacă nu vorbesc aceeași limbă, nu împărtășesc aceeași cultură sau idei politice. Îmi dă atât de multă speranță pentru viitor.

Cum vă imaginați experiența din România și ce părere aveți despre faptul că veți cânta și în două orașe emblematice din Transilvania?

Aceasta va fi prima dată când vom cânta în România și abia așteptăm s-o facem. Suntem nerăbdători să vedem cum vor primi oamenii muzica noastră acolo. Vrem ca acest concert să fie un eveniment intens pentru oamenii emotivi.

Transilvania pare frumoasă. Ne vom face o listă cu lucrurile pe care trebuie să le facem sau să le încercăm și ne vom trezi devreme pentru a putea vizita cât mai multe locuri. Ne vedem în curând!!!

Black Lilys

Interviu de RALUCA OANA RADU

Foto: Regenweibchen Photography

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută