Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/02/2023
Artă & Cultură

Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii

Andrea Kriston De Andrea Kriston
Comentarii Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii Share Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii
Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii


Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii

Vă e familiară senzația aia faină de bucurie? Când sunteți cu gura până la urechi și transmiteți bună dispoziție în jur? Ei bine, fix asta mi s-a întâmplat după ce am petrecut weekendul în oraș și am participat la o serie de evenimente Timișoara capitală culturală din weekendul 17-19 februarie.

Au fost multe discuții zilele astea în social media. Fiecare și-a dat cu părerea așa cum se întâmplă întotdeauna. Că a fost bine, că a fost rău…. Că sunt lucruri de îndreptat, asta e clar. Totuși, îmi amintesc de sloganul de pe site-ul oficial care anunța pleiada de evenimente din 17-19 februarie sub genericul Un weekend pentru un an  Nu e suficient, mai vreau… căci cu bune sau rele, aceste 3 zile au fost doldora de evenimente faine și foarte faine – muzică, artă, instalații, pictură, performance, happening, umor, show, brainstorming, conferințe, șamd. Altfel spus, oricine putea găsi ceva pe placul lui.

Să vă spun cum a fost la mine. Weekendul a debutat vineri dimineață când am participat la conferința Cultură și patrimoniu digital. Interesantă, tema principală a dezbaterii a abordat pătrunderea tot mai mare a digitalului în diverse arii ale culturii.

Mai apoi a avut loc vernisajul expoziției de pictură Victor Brauner. Aici da, surpriză plăcută… a fost prima dată în viața mea că am stat la coadă la un muzeu în România. Dacă aș spune că e obligatoriu de văzut, ar fi prea putin… eu pur și simplu m-am îndrăgostit de acest artist necunoscut la noi.

Pictura suprarealistă a lui Brauner este colorată, vie, bizară, dar și bântuită de himere.

Rămâne deschisă până în 28 mai, așa că vă invit tare să o puneți în lista cu evenimente Timișoara 2023 și să o vedeți la Muzeul Național de Artă. Are și un element de modernitate: câteva coduri QR, care odată citite, pun în mișcare imaginile.

Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii
Expoziție de pictură Victor Brauner

Seara la 19 a început petrecerea în Unirii. Dr Sinteză & K-lu și Implant pentru refuz au venit cu diverși invitați care au încins atmosfera. Piața, mare de altfel, s-a umplut treptat. Într-o atmosferă de bună dispoziție au intrat mult așteptații Muaré Experience & Duchamp Pilot. O trupă rock cu un sound fresh și acrobații în aer! Un moment fain de tot, cu confetti și culoare. Trecerea de la rock la muzică lăutărească a mers repede, căci cei de la Taraf de Caliu & guests au cam încins spiritele. 

Personal, highlightul zilei de sâmbătă a fost piesa de teatru Orașul paralel jucată într-un spațiu neconvențional. Am fost așa de fascinată de spectacolul ăsta făcut cu multă dăruire de către actorii teatrului maghiar din Timișoara! Dar surpriză, la fel a fost și fiica mea adolescentă, care a iubit acest spectacol, și credeți-mă, am mai cărat-o și la altele! Dar aici ea mă trăgea după ea să facem investigații. Căci piesa e un fel de murder mystery cu implicarea publicului. Pentru că mai sunt câteva șanse să o prindeți, vă sfătuiesc să o adăugați la lista de evenimente (se asigură traducere la cască).

Din păcate nu am ajuns la concertul Jay Jay Johanson, dar am înțeles că a fost grozav! Vocea melancolică a artistului și soundul său sunt unice!

Am lăsat câte ceva și pentru duminică. Și deși am circulat zilele astea, evenimentele s-au ținut scai și trebuia să fac slalom și alegeri bune. Da, am ratat câteva interesante, dar mă revanșez săptămânile următoare. Nu am ratat-o însă pe Adina Pintilie și expoziția controversată Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului. Regizoarea și artista prezintă în această expoziție avangardistă aspecte legate de corp, intimitate, sentimente ori granițe. Se poate viziona până în 30 aprilie la Kunsthalle Bega.

Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii
Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului

Irina Sârbu cântă jazz dumnezeiește, are nu doar o voce de ciocârlie, ci și carismă. Bandul e foarte versatil, toți membrii dovedindu-și talentul și cu vocea și cu instrumentele. A fost nebunie pe scenă într-un repertoriu variat, de la jazz și blues internațional până la adaptări românești.

Lajkó Félix, copilul minune al viorii, face echipă închegată cu trupa poloneză Vołosi. Nu trece mult să observi pasiunea lor pentru muzică, identificarea cu vioara și entuziasmul necondiționat pentru cântat. În timp ce îi ascultai trăind la maxim toate improvizațiile spontane, a devenit limpede că Lajko & Volosi fac actul artistic exclusiv din plăcere. Dacă ies și bani, cu atât mai bine.

Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii
Lajkó Félix, Vołosi

Deci, aștept ca weekend-ul pentru un an să se prelungească, iar voi, să ne treceți pragul și să vedeți lucruri faine la noi!

Andrea Kriston, www.traveltastefeel.com

Citiți mai multe despre evenimentele din Timișoara 2023 AICI.

Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii

Deschidere Timișoara 2023 – cutia cu impresii
Foto header: www.facebook.com/2023timisoara

Galerie imagini

Share

Un răspuns

  1. Vreau si eu!!!!!articolul acesta mi a facut pofta de concerte, expozitii, teatru….multumim pentru informatii si invitatia de a ne bucura impreuna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută