Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/02/2023
Artă & Cultură / Performing arts Lifestyle

Timișoara, oraș al culturii europene în 2023

Andrea Kriston De Andrea Kriston
Comentarii Timișoara, oraș al culturii europene în 2023 Share Timișoara, oraș al culturii europene în 2023
Timișoara, oraș al culturii europene în 2023


Timișoara, oraș al culturii europene în 2023

 Faptul că Timișoara e noua capitală culturală a Europei nu mai e nicio noutate, însă, cel mai probabil nici măcar nu bănuiți ce program stufos se ascunde în spatele unui astfel de titlu… somptuos.

Dar haideți să descoperim împreună despre ce e vorba în anul culturii!

Capitala Banatului se mândrește cu un program cultural complet, alcătuit din expoziții de artă, târguri de carte, concerte și performance-uri, pe lângă altele. Care încep din februarie și țin tooot anul!

Prima ocazie mare care adună sub aceeași pălărie o grămadă de evenimente este în weekendul 17-19 februarie. Organizatorii vin cu o paletă largă care, speră ei, vor satisface toate gusturile, de la ateliere pentru copii până la instalații de artă, șezători urbane sau dezbateri ecologiste.

Și la fel cred și eu.

Încerc să spicuiesc câteva momente care mi se par de neratat. Sincer vă spun, selecția e grea. Aveți programul întreg aici: https://opening.timisoara2023.eu/program. Majoritatea evenimentelor sunt gratuite, unele necesită rezervare, iar pentru altele e nevoie de bilet ce se achiziționează direct de pe site.

Vineri, 17 februarie nu aș rata sub nicio formă vernisajul expoziției Victor Brauner la Palatul de Artă sau concertul Implant pentru Refuz & guests din Piața Unirii. Mai târziu, abia aștept să îi urmăresc pe cei de la Muaré Experience cu acrobațiile aeriene pe ritmuri de rock, ca mai apoi să mă cufund pe ritmuri lăutărești cu Taraf de Caliu & guests.

Sâmbătă, 18 februarie, este o altă zi plină care începe cu expoziția Sete cronică, o abordare a momentului critic actual. Orașul Paralel: Fabric pare a fi o piesă de teatru care promite, la fel și Jay Jay Johanson, care va cânta la Palatul Culturii. Un alt moment interesant ce se prefigurează este performance-ul Tarek Atoui de la Sinagoga din Cetate.

Duminică, 19 februarie pariez pe copilul teribil al viorii, Lajko Felix, care vine împreună cu Volosi la Filarmonica Banatul. În plus, proaspăt renovatul Cinema Victoria găzduiește un program special de filme europene.

Timișoara, oraș al culturii europene în 2023

Momente importante Timisoara 2023

Am selectat cronologic câteva vârfuri ale anului 2023. Aici puteți consulta site-ul cu toate evenimentele: https://timisoara2023.eu/ro/

Expoziția Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului merită toată atenția. Adina Pintilie a câștigat Ursul de Aur la Berlin, iar în 2022 a reprezentat România la bienala de la Veneția chiar cu acest proiect. Instalația video gândită de regizoare și artistă plasează corpul și intimitatea sub lumina reflectoarelor.

Victor Brauner: Invenții și magie, este o expoziție găzduită de Muzeul de Artă, care aduce laolaltă numeroase opere din țară și străinătate ale pictorului suprarealist. Pictorul vizionar, denumit după premoniția de a se picta cu un singur ochi (care se și adeverește), încântă simțurile prin pânzele sale multicolore și neobișnuite.

Dacă ești un împătimit al muzicii clasice, anul acesta are câteva momente de muzică simfonică la superlativ. Melomanii îl pot vedea pe Cristian Măcelaru, directorul Operei Naționale a Franței și dirijor la Orchestra Simfonică din Köln. Timișoreanul revine pe scena de acasă în calitate de dirijor a două orchestra demne de toată admirația. Evenimentele se desfășoară în martie și la final de mai.

Numele lui John Malkovich nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare. Actorul american cunoscut publicului din rolurile sale incomode și neconvenționale, urcă pe scena Naționalului din Timișoara în 23 iulie în piesa The Infernal Comedy. În plus, cât de des ai șansa să vezi pe viu un actor de asemenea calibru?

Expoziția Brâncuși: Surse românești & perspective universale este fără îndoială una din cele mai mari atracții ale anului în materie de cultură! Cel mai cunoscut artist român care a depășit cu mult granițele țării se întoarce acasă într-o expoziție grandioasă. Cea mai mare din ultimii 50 de ani! Expoziția va fi găzduită de Muzeul de Artă și se deschide în septembrie.

Pe lângă aceste highlighturi, titlul de capitală culturală aduce cu sine o multitudine de alte evenimente. Jazzx este un festival de jazz cu tradiție deja, care reunește nume importante pentru iubitorii genului. Bienala de artă contemporană Art Encounters vine de fiecare dată cu expoziții inedite care bucură ochiul și te pun pe gânduri.

Bineînțeles, dacă vii în Timișoara nu ai cum să ratezi controversatul proiect Pepiniera: 1306 plante pentru Timișoara, care nu a lăsat fără replică locuitorii orașului de pe Bega. Hai să vezi de ce!

Vor fi multe festivaluri chill și lejer (Codru, Plai, Flight, Launmomentdat in parc), proiecții de filme (Harta secretă), festivaluri de teatru (TESZT, festivalul teatrului european Eurothalia) ori sesiuni de performing arts (TransLucid, Danube Women, Orașul paralel, Dans Nomad) pe lângă multe altele.

Un lucru e cert: toate astea nu fac altceva decât să ne lărgească orizonturile.

Așadar, haideți degrabă la Timișoara! Și convingeți-vă că nu am exagerat cu nimic!

Andrea Kriston, www.traveltastefeel.com

Citiți mai multe despre evenimentele din Timișoara 2023 AICI.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută