Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/01/2023
Artă & Cultură / Art Expo

ART EXPO | Muzeul Barberini | Despre magia Suprarealismului, la Muzeul Barberini

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii ART EXPO | Muzeul Barberini | Despre magia Suprarealismului, la Muzeul Barberini Share ART EXPO | Muzeul Barberini | Despre magia Suprarealismului, la Muzeul Barberini
Muzeul Barberini


Despre magia Suprarealismului, la Muzeul Barberini

În imaginarul suprarealist, inspirat de psihanaliza lui Sigmund Freud și teoretizat în manifestul scriitorului francez André Breton, din 1924, în încercarea de a respinge convenționalul și de a ajunge la eliberarea minții și expresiei creative, artistul, care transforma subconștientul uman în propriul său teren de joacă putea fi privit ca un personaj în noua realitate construită.

Astfel, o multitudine de reprezentanți ai suprarealismului au cultivat imaginea creatorului ca magician, clarvăzător sau alchimist, folosindu-se de simbolismul ocult (îmbinarea formelor geometrice, existența amuletelor, integrarea elementelor ezoterice, de folclor, astrologice, mitologice și de Tarot) ca limbaj poetic, pentru a exprima ideea de libertate și purificare spirituală (cunoscută astăzi, conform trendurilor derivate din mișcarea New Age, sub denumirea de self-empowerment).

Muzeul Barberini

The Flower Child (Dorothea Tanning) – stânga | Le surréaliste (Victor Brauner) – dreapta

În cadrul expoziției Surrealism and Magic: Enchanted Modernity, ce poate fi explorată până pe 29 ianuarie, la Muzeul Barberini din Potsdam, vizitatorii pot urmări legătura dintre suprarealism și magie prin intermediul a peste 60 de lucrări (create pe parcursul a 60 de ani, cel mai vechi tablou, semnat de Giorgio de Chirico, datând din anul 1914).

Punctul de pornire sunt patru opere ale pictorului elvețian Kurt Seligmann, care după ce s-a mutat în Paris, în anii ’20, a fost un mentor pentru artiști precum André Breton (pe care l-a ajutat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când amândoi trăiau în New York, să scrie Arcanum 17) sau Leonora Carrington (care participa, în anii ’40, alături de Remedios Varo, la ritualuri din zone izolate din Mexic, unde vrăjitoria încă era practicată).

După o scurtă introducere în influențele magice ale curentului, spectacolul continuă cu nume ca Max Ernst (care, alături de Breton, a experimentat hipnoza pentru a ajunge la creativitatea inaccesibilă conștiinței), spectatorii având posibilitatea de a vedea tabloul Attirement of the Bride (1940), Leonor Fini, René Magritte, Dorothea Tanning, Salvador Dalí, Kay Sage și artistul român Victor Brauner, care, în Le surréaliste, apare în forma magului (amintind de cartea Magicianului, din Tarot, care simbolizează puterea căutată în interior), toate reprezentările fiind caracterizate prin dorința de exprimare artistică în absența controlului rațiunii.

Așa cum spune Seligmann, în volumul The Mirror of Magic, „magia a fost un stimulent pentru gândire. A eliberat omul de fricile sale și l-a înzestrat cu puterea de a controla lumea. I-a intensificat imaginația și i-a trezit dorința de a-și depăși condiția.

Text de Claudia Aldea

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută