Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/05/2022
Lifestyle

Tarotul, o practică din ce în ce mai populară

Anamaria Grumeza De Anamaria Grumeza
Comentarii Tarotul, o practică din ce în ce mai populară Share Tarotul, o practică din ce în ce mai populară


Dacă obișnuiți să petreceți timp pe aplicația TikTok, este imposibil să nu fi remarcat amalgamul de videoclipuri cu și despre tarot, practică care pare să fi căpătat multă notorietate în ultima perioadă. Algoritmii feed-ului unui utilizator obișnuit al TikTok ne arată faptul că această platformă a popularizat semnificativ diversele ramuri ale astrologiei, printre care și tarotul, transformând acest subiect odată considerat tabu, într-unul mult mai puțin controversat.

Tarotul a fost perceput dintotdeauna de marea masă drept un instrument de călăuzire, prin intermediul căruia se poate prevedea viitorul, însă în viziunea unora, acesta este mai mult decât atât: el este perceput de unii drept un instrument de conectare cu intuiția, ascunzând o lume a simbolurilor care poate da sens, într-un fel sau altul, întâmplărilor care se petrec în viața unui individ. Unii consideră că acesta are proprietatea de a conecta spiritualitatea cu realitatea fizică, ajutându-l pe cel în cauză să interacționeze cu sinele său superior, în vederea conștientizării corecte a propriei poziții din prezent și a analizei obiective cu privire la trecut, în ideea creionării unui viitor bazat pe temelia celor mai bune decizii.  

Actualmente, datorită expansiunii rețelelor de socializare, este cu atât mai facilă interacțiunea cu această practică – odinioară inaccesibilă și considerată subiect tabu – lucru benefic atât pentru practicanții săi, cât și pentru cei interesați de astfel de servicii, datorită modului de comunicare rapid și eficient specific online-ului. Așadar, odată expuși pe platforme de tipul TokTok-ului, unde se pot promova pe cont propriu și unde pot interacționa cu cei interesați de o etalare personalizată, cititorii de tarot pot continua sesiunile în conversații private, atât video, cât și în scris, după preferințele interlocutorilor. Așa cum aminteam mai sus, platforma TikTok se arată chiar foarte prietenoasă cu acest tip de conținut, având inclusiv un segment dedicat special videoclipurilor din sfera vrăjitoriei, în care se încadrează și tarotul, denumit WitchTok. 

Există o multitudine de tipuri de cărți de tarot, care pot veni în variante comice, erotice, abstracte, sau inspirate din lumea fantasy, însă tarotul tradițional Rider-Waite rămâne un clasic în această sferă a divinației, conținând 22 de arcane majore, 56 de arcane minore, formând un pachet de 78 de cărți. 

Tarotul, o practică din ce în ce mai populară
Pamela Colman, artista care a schimbat fața Tarotului ilustrând primul pachet destinat comercializării foto: rosalindmedea.com
Tarotul, o practică din ce în ce mai populară
ilustrațiile realizate de Patricia Colman, foto: rosalindmedea.com
Tarotul, o practică din ce în ce mai populară
credit foto: acupunctor.ro

Cine poate practica tarotul?

Am discutat cu Bianca, o tânără pasionată de astrologie, care practică inclusiv tarotul. Aceasta ne va împărtăși câteva lucruri despre parcursul său și câteva opinii relevante, din perspectiva sa de practicantă:

“De tarot auzisem în familia mea, bunica avea cunoștințe în domeniu; ulterior, m-a atras subiectul, așa că m-am informat de pe internet, ca să aflu cât mai multe”.

Când am întrebat-o pe Bianca dacă oricine poate practica tarotul, ea a spus că

“Nu, pentru că aici vorbim despre harul necesar în descifrarea corespunzătoare a mesajului din spatele imaginilor. Oricine poate pretinde că știe să citească în cărțile de tarot. Este vorba de pasiune: tarotul trebuie practicat din pasiune și se învață pe parcurs, investind timp, poate chiar bani, muncă și disciplină. Cu toate acestea, remarc faptul că, datorită amplorii pe care a luat-o subiectul pe rețelele de socializare, multe persoane încearcă să pătrundă în lumea tarotului, fără a avea neapărat legătură cu aceasta, însă nu voi intra în detalii”.

Din perspectiva unui practicant de tarot, în ceea ce privește popularitatea căpătată de acesta în ultima vreme, Bianca consideră că:

„Lumea devine din ce în ce mai deschisă la nou, iar subiectele tabu, așa cum a fost o bună perioadă și tarotul, devin subit mult mai tolerabile de marea masă. Aș putea spune că traversăm o perioadă de acomodare cu noutatea, datorită deschiderii tinerelor generații, care se arată din ce în ce mai curioase și mai ales, intrigate, cu privire la astfel de lucruri”.

Această atenție de care se bucură tarotul și practicanții săi vine însă la pachet și cu unele părți negative. Așa cum există persoane care se bucură de existența sa, considerându-l o cale de acces spre o „călătorie” în viitor, există într-o proporție poate la fel de ridicată persoane care consideră că această practică este, în fapt, o modalitate de a propaga minciuna, manipularea sau că este o formă de disrespect, dintr-un punct de vedere religios, cu toate că ocultismul nu are legătură cu religia. De asemenea, cei care practicanții acestuia consideră că tarotul poate „îngreuna” uneori întrucât, din punctul lor de vedere, el implică și un schimb de energii între cei implicați în proces. Tot Bianca mi-a vorbit despre faptul că a avut parte de experiențe care au „secat-o” de energie, în urma contactului cu anumite persoane cărora le-a citit:

“Am pățit de multe ori să termin o citire și să mă simt ca și cum aș fi depus efort fizic sau de parcă aș fi fost angrenată într-o activitate extrem de solicitantă. De asemenea, o experiență neplăcută de care am avut parte este legată de o persoană care, la finalul citirii, a refuzat să-mi plătească. Totuși, întâmplările de genul acestora nu le pot umbri pe cele pozitive, cum ar fi citirile pe care mi-a făcut o deosebită plăcere să le fac, unde persoanele au fost foarte receptive și au rezonat atât cu mine, cât și cu mesajul primit”. 

La finalul zilei, tarotul rămâne însă o practică în care alegi dacă să crezi sau nu. Cu toate că toleranța oamenilor față de acesta este mult mai ridicată în prezent față de altădată, el rămâne totuși un subiect delicat pentru mulți dintre noi.  

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută