Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/12/2022
Artă & Cultură / Performing arts

DANS CONTEMPORAN | Academia de Dans și Performance, proiectul CNDB de formare a tinerilor dansatori şi performeri

Anamaria Grumeza De Anamaria Grumeza
Comentarii DANS CONTEMPORAN | Academia de Dans și Performance, proiectul CNDB de formare a tinerilor dansatori şi performeri Share DANS CONTEMPORAN | Academia de Dans și Performance, proiectul CNDB de formare a tinerilor dansatori şi performeri
Academia de Dans și Performance


Academia de Dans și Performance, proiectul CNDB de formare a tinerilor dansatori şi performeri | 2022

Academia de Dans și Performance, un program intensiv de educație și formare în dansul contemporan, destinat dansatorilor și producătorilor care se află la început de drum, iniţiat de către Centrul Național al Dansului București (CNDB), acum la a doua sa ediţie, se află în plină desfăşurare la Bucureşti, organizat în parteneriat cu organizațiile Brain Store Project Foundation din Sofia și Stanica-Service for Contemporary Dance din Belgrad.

Este îmbucurător că acest demers a prins din nou concreteţe, deoarece Academia constituie singurul program local care facilitează accesul tinerilor la sistemul artistic european. Cursanții învață după un curriculum acordat la cele mai înalte standarde ale artelor performative actuale, de la coregrafi și dansatori care creează pe marile scene ale lumii.

Coregrafi și dansatori reputaţi în plan internațional la București

Constituită din două programe, unul pentru dansatori/performeri și unul pentru producători în artele performative, Academia de Dans și Performance aduce la Bucureşti coregrafi și dansatori reputaţi în plan internațional, care activează în teatre și companii de dans precum Școala Operei Garnier și Comédie-Française din Paris, Opera din Lyon, Universitatea de Arte din Berlin, Broadway sau Bard College din New York, Conservatorul Superior din Madrid, Batsheva Dance Company din Tel Aviv sau Ultima Vez din Bruxelles, Opera Națională Olandeză etc, pentru a ghida cursanții pe durata stagiului de pregătire.

Printre profesori şi mentori se numără Miriam Althammer, Laura Aris, Galina Borisova, Jan Burkhardt, Marta Coronado, Carmen Coțofană, Mădălina Dan, Simona Deaconescu, Florin Fieroiu, Igor Koruga, Mihaela Michailov, Marko Milić, Gisela Müller, Valentina de Piante, Iva Sveshtarova, Lucas Viallefond, Sigal Zouk sau Noa Zuk.

Academia de Dans și Performance-3
CNDB

Programul pentru dansatori și performeri

Programul cuprinde ateliere, cursuri, prezentări, sesiuni de mentorat și creație artistică, atât cu coregrafii și profesorii internaționali, cât și cu cei locali.

Tinerilor artiști li se pun astfel la dispoziție toate instrumentele și procesele de lucru de care are nevoie, astăzi, un dansator contemporan din cele mai prestigioase companii de profil, de la tehnici de pre-dans și atelier de repertoriu, până la practici de improvizație și generare de mișcare pornind de la text și imagine.

Cum actuala ediție a Academiei de Dans și Performance se desfășoară pe o perioadă de trei ani, la finalul primului an intensiv de studiu, în 2023, toți cursanții vor crea un spectacol de grup, iar câțiva dintre ei, în urma competențelor dovedite, vor fi selectați în cel puțin trei spectacole de dans internaționale, produse și distribuite în centre și festivaluri din regiunea Europei de Sud-Est.

Academia de Dans și Performance-3
CNDB

Programul pentru producători în artele performative

Programul constă în două module de studiu, cuprinzând ateliere, cursuri și prelegeri, urmat de o serie de sesiuni de mentorat, teme de lucru teoretice și aplicate, internship-uri locale și internaționale și practică în producția artistică.

Acesta vizează totodată și alte domenii de dezvoltare, având inclusiv cursuri și ateliere de management cultural, politici culturale, legislație și fiscalitate în domeniul artistic, resurse și finanțare, producție în dans contemporan, infrastructură culturală, logica și dinamica proiectelor artistice, rețele și networking internațional, public și receptare/mediere culturală, istoria și teoria dansului contemporan și a performance-ului, precum și conștientizarea rolului producătorului ca parte din contextul socio-politico-cultural.

Referitor la crearea acestui context unic de învățare pentru dansatorii și performerii români la început de drum, Vava Ștefănescu, manager al CNDB, a declarat:

Am inițiat acest program cu încredințarea că este posibil un viitor normal pentru cei care-și găsesc pasiunea și locul doar pe scenă, în contemporaneitate. Un an de antrenament al minții și corpului; apoi, viața artistică începe: prezentarea spectacolelor pe scenele din România și din străinătate”.

Prin Academia de Dans și Performance, CNDB își propune să coaguleze, printr-un proces admirabil, o nouă generație de dansatori profesioniști, oferindu-le noi celor înscriși oportunități și spații de desfășurare, în care să poată avansa cu adevărat liber.

Ca să dăm un exemplu relevant în acest sens, în urma unei selecții ulterioare, doi dintre studenții Academiei vor avea ocazia de a lua parte la workshop-uri în Köln și Heraklion (Grecia), prin intermediul proiectului RELAY – Thinking Artistic Material in Music and Dance. 

Academia de Dans și Performance-3
CNDB
Academia de Dans și Performance-3
CNDB

Vă invităm, așadar, să urmăriți activitatea celor de la Centrul Național al Dansului București, pentru a afla mai multe despre programul Academiei de Dans și Performance, dar și despre evenimentele pe care CNDB le pregăteşte în 2023 în beneficiul pasionaţilor de dans şi de artele performative. 

Sursa foto: cndb.ro

Text de Anamaria Grumeza

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută