Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/12/2022
Lifestyle Artă & Cultură / Performing arts

Performing Arts | Corpuri (in)vizibile sau cancerul coregrafiat

Cosmin Manolescu De Cosmin Manolescu
Comentarii Performing Arts | Corpuri (in)vizibile sau cancerul coregrafiat Share Performing Arts | Corpuri (in)vizibile sau cancerul coregrafiat
Corpuri-(in)vizibile-sau-cancerul-coregrafiat-Cosmin-Manolescu-(In-cautarea-corpului-pierdut)-Foto--Cornel-Putan


Performing Arts | Corpuri (in)vizibile sau cancerul coregrafiat.

Dansul reduce anxietatea în jurul problemelor de sănătate și este un vector important pentru sănătatea noastră mintală, așa cum arată și noul studiu Culture for Health lansat foarte recent de Uniunea Europeană.

La spațiul AREAL dansăm din martie 2021 ca o modalitate de a fi împreună dar și ca un mijloc creativ de a ne regăsi corpul pierdut în timpul pandemiei Covid-19.

Dansăm în egală măsură ca să ne spunem poveștile personale ca o formă de cunoaștere, suport și vindecare. Iar mai recent, dansăm și cu urmele pe care le lasă cancerul în viețile noastre, ca pe o modalitate simplă de a celebra momentul prezent.

Lansat recent de coregrafii Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld, co-directori AREAL, cursul corpuri (in)vizibile își propune să ofere un cadru de mișcare dar și sprijin terapeutic pacienților bolnavi de cancer, supraviețuitorilor acestei boli sau membrilor susținători/familiilor acestora. 

Cadrul de întâlnire pe care am început să îl creăm în noiembrie prin cursul nostru și care vrem să se repete o dată pe lună pe termen lung poate aduce bucuria conexiunii la corp, un corp care este mult mai mult decât un corp afectat de boală, un corp care poate crea, se poate bucură, poate savura viața, un corp care poate fi împreună în comuniune.

Sentimentul de blândețe și căldură care a rămas cu mine după prima întâlnire mi-a dizolvat orice dubiu inițial și singurul lucru pe care mi-l doresc este să ajungă la spațiul AREAL cei care au într-adevăr nevoie de noi – spune Cristina Lilienfeld.

Corpuri (in)vizibile sau cancerul coregrafiat Cristina Lilienfeld Foto Cornel-Putan
Cristina Lilienfeld, Foto Cornel Putan

Următorul curs de mișcare va avea loc pe 19 decembrie, ora 18 la spațiul AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2, ap. 6. Cei interesați să participe la atelier sunt rugați să trimită un mesaj de rezervare la adresa cosmin@arealcolectiv.ro. 

Atelierul lansat în premieră la București este o componentă a viitorului spectacol Cancer, Coregrafiat care va fi realizat în aprilie 2023 de o echipă interdisciplinară formată din Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld (dans), Sabina Ulubeanu (compozitoare), Cinty Ionescu (video designer), Alexandros Raptis (design lumini & soundscape).

Spectacolul pornind de la textul cu același nume scris de dramaturga Cătălina Florescu, va avea premiera în luna aprilie 2023 la București și New York și va fi co-produs de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu ARCUB și Institutul Cultural Român din New York în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural. 

Iată ce spune compozitoarea Sabina Ulubeanu despre noul proiect artistic – 

“În fața unui diagnostic sever de cancer, reacțiile sunt de multe tipuri, dar, la un moment dat, apare dorința de însingurare, de retragere din social, de rupere a comunicării. În acele momente noi, artiștii, putem interveni fără intruziune, doar prin ceea ce dăm mai departe, în așa fel încât cei însingurați să găsească o manieră proprie de comuniune și de conectare cu o energie diferită, cu arta care nu judecă.

Cred că în aceasta rezidă importanța spectacolului cancer, coregrafiat, un performance în care cei implicați sunt în deplină cunoștință de cauză și găsesc resorturile interioare pentru a transmite un mesaj pozitiv, fie și doar acela că “nu ești singur”.  

Corpuri-(in)vizibile-sau-cancerul-coregrafiat_Sabina-Ulubeanu
Sabina Ulubeanu

Și întra-devăr la AREAL nu ești niciodată singur iar dansul contemporan rămâne credem noi, un mod eficient și simplu de a celebra viața și a aduce schimbările pozitive de care avem nevoie.

La final de 2022, echipa AREAL vă dorește multă sănătate, La Mulți Ani și să treceți în 2023 în pași de dans.  

Text de COSMIN MANOLESCU

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută