Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/12/2022
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului

Dan Cogălniceanu: „Artă” este o comedie amară, în care spectatorul va râde, dar mai mult pe sub mustață.

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Dan Cogălniceanu: „Artă” este o comedie amară, în care spectatorul va râde, dar mai mult pe sub mustață. Share Dan Cogălniceanu: „Artă” este o comedie amară, în care spectatorul va râde, dar mai mult pe sub mustață.
Dan Cogălniceanu: „Artă”


Dan Cogălniceanu: „Artă” este o comedie amară, în care spectatorul va râde, dar mai mult pe sub mustață.

Teatrul Sică Alexandrescu oferă în ultima perioadă o multitudine de spectacole noi. Nivelul calității a crescut vizibil în ultimii ani, lucru care se poate vedea foarte ușor în deschiderea tot mai mare a comunității brașovene spre a veni la teatru.

Pe 8 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu a avut loc încă o premieră, cea a spectacolului „Artă” de Yazmina Reza, regizat de Claudiu Goga, avându-i în distribuție pe Dan Cogălniceanu, Marius Cordoș și Demis Muraru. Am stat de vorbă cu domnul Dan Cogălniceanu, managerul instituției, despre acest spectacol, dar și despre redresarea teatrului din Brașov în ultimii trei ani.

Dan Cogălniceanu: „Artă”
„Artă”. De la stânga la dreapta: Demis Muraru, Dan Cogălniceanu.

Pe 8 decembrie a avut loc premiera spectacolului „Artă”. Ce ne puteți spune despre acest spectacol?

Este un spectacol scris de Yazmina Reza, o autoare extrem de cunoscută, o autoare care a fost actriță de teatru mai întâi. De altfel și cea mai recentă premieră, spectacolul „Până când moartea ne va despărți” a lui Remi de Vos, vine tot de la un actor francez. Oamenii aceștia au o mare apetență în a scrie pentru actor, cu roluri care pot fi jucate și asumate de către actori.

Spectacolul „Artă” este o întâlnire peste un arc de timp, pentru că sunt mai mult de 20 de ani de când joc într-un spectacol montat în regia lui Claudiu Goga, cu care mă știu de foarte multă vreme, încă din tinerețe. Este un spectacol al prieteniei, pentru că joc împreună cu Demis Muraru și Marius Cordoș.

„Artă” este un subiect de viață. Sunt trei prieteni care au o conversație sentimentală care pleacă de la o operă de artă, de la un tablou contemporan. Nu voi dezvălui mai mult din subiectul piesei, vreau ca publicul să descopere singur ce ascunde acest spectacol. Putem spune că este un cadou de Moș Nicolae din partea noastră pentru publicul brașovean pe care îl iubim și-l respectăm foarte mult și pe care îl așteptăm în număr cât mai mare la spectacolele noastre.

Dan Cogălniceanu: „Artă”
„Artă”. De la stânga la dreapta: Marius Cordoș, Dan Cogălniceanu.

În care dintre genuri se încadrează „Artă”?

„Artă” este încadrat la genul comedie, dar nu este o comedie clasică în care totul ține de ritm, viteză, replică sau rapiditate. Comedia vine dintr-un substrat foarte fin, ușor intelectual, intim, din relația personajelor. Este o comedie amară, în care spectatorul va râde, dar mai mult pe sub mustață. Este un spectacol definit de performanța actoricească. Sunt trei partituri mari, grele. Este o provocare să aduci la Sala Mare un spectacol cu trei actori. Totuși, cred că acest spectacol este bine acoperit din toate punctele de vedere.

Dan Cogălniceanu: „Artă”
„Artă”. De la stânga la dreapta: Demis Muraru, Dan Cogălniceanu.

Cât de greu este pentru întreaga echipă angrenată în acest eveniment realizarea unui spectacol în trei personaje?

Vorbim de experiență, de implicare, lucruri care vin dintr-o „bucătărie personală”. Noi avem marele noroc să fim trei actori care se cunosc de multă vreme, ne știm resursele, ne adaptăm fiecare la celălalt. Este foarte important să existe o chimie între actori pentru ca ea să fie prezentă și între personaje. Puntea pe care o face regizorul, bineînțeles, împreună cu scenograful și restul echipei tehnice este una trainică, pentru că ne cunoaștem de multă vreme. Eu, ca manager al teatrului, îmi doresc ca fiecare spectacol să fie diferit și să țintească încă o părticică dintr-o categorie nouă de public. La fiecare spectacol doza de nou să crească, iar în timp să încercăm să educăm frumosul din sufletul oamenilor care vin la teatru.

Dan Cogălniceanu: „Artă”
„Artă”. De la stânga la dreapta: Demis Muraru, Marius Cordoș, Dan Cogălniceanu.

Cum a fost această perioadă de COVID și post-COVID pentru Teatru Sică Alexandrescu?

Este o întrebare la care sunt multe răspunsuri, dar încerc să o sintetizez. Am învățat mai nou un termen modern numit reziliență, care constă, în cazul, nostru în capacitatea de a te redresa foarte repede. Dacă ai un plan bine pus la punct, atunci poți face acest lucru ceva mai ușor. Până la urmă, nimeni nu a avut în plan un astfel de scenariu, lucru care este valabil și în cazul meu.

Eu, ca manager al Teatrului Sică Alexandrescu, am avut un plan sănătos care m-a ajutat să mă adaptez intern și extern la toate problemele apărute. Sunt importante resursele pe care le ai la dispoziție, dar în aceeași măsură este nevoie de o capacitate ridicată de a-ți reveni și de a te schimba dacă este nevoie.

De principiu, trebuie să privim înainte, să conștientizăm prezentul și să învățăm din greșelile trecutului. Astfel, dacă rămânem blocați în trecut atunci rezultatele vor fi altele. Noi am reușit să ajungem la nevoia publicului de a veni și de a vedea un personaj viu pe scenă. Aici însă trebuie să ținem cont de calitatea produsului teatral pe care îl oferim, pentru că dacă nu venim cu ceva care să bucure publicul, atunci l-ai pierdut. Chiar dacă scoți spectatorii puțin din zona de confort, dar le oferi spectacole de o calitate la care ei s-au așteptat, atunci reziliența de care vorbeam funcționează. Până la urmă suntem, cred, singurul teatrul din țară cu 6 premiere într-un an.

Dan Cogălniceanu: „Artă”
„Artă” pe scena Teatrului Sică Alexandrescu

Interviu realizat de Vlad T. Copilu

În luna decembrie spectacolul „Artă” se mai joacă duminică, 11.12.2022, Sala Mare, ora 19:00

Vezi aici programul lunii decembrie 2022 de la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov.

Teatrul Sică Alexandrescu

Dan Cogălniceanu: „Artă”

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută