Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/11/2022
Artă & Cultură / Teatru

Pacea eternă – un nou spectacol 9G la TNB

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Pacea eternă – un nou spectacol 9G la TNB Share Pacea eternă – un nou spectacol 9G la TNB
Pacea eternă - un nou spectacol 9G la TNB


Pacea eternă – un nou spectacol 9G la TNB

Un nou spectacol creat de artiști tineri are premiera în cadrul Programului 9G la TNB. Lansat în anul 2014 și ajuns la a opta ediție, 9G oferă artiștilor independenți sprijinul de a-și realiza producțiile la Sala Mică a Teatrului Național, spațiu destinat în exclusivitate acestui demers.

Pacea eternă Juan Mayorga (în traducerea Luminiței Voina-Răuț), regia Alejandro Duran, scenografia Delia Ghizdăveț, va avea primele reprezentații pe 3, 4 și 20 decembrie, ora 20:00, la Sala Mică a TNB.

Piesa lui Mayorga face trimitere la celebrul eseu politic al filosofului Immanuel Kant, al cărui titlu îl împrumută, și devine un prilej de reflecție asupra dilemelor etice ale gândirii și acțiunii umane: „Justifică scopul orice mijloace? Este cuantificabilă viața unui singur om? Unde se termină măsurile de prevenție și securitate și unde începe abuzul?”. Fără a oferi un răspuns tranșant, Juan Mayorga ne invită la o examinare a propriei conștiințe.

Pornind de la aceste interogații, tânărul regizor columbian Alejandro Durán, absolvent al U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” din București, construiește un spectacol vibrant și actual, cu impact emoțional, care îndeamnă publicul spre conștientizarea acestor întrebări.

În Pacea eternă, trei câini sunt în cursă pentru câștigarea celui mai râvnit premiu – admiterea într-o unitate antiteroristă de elită. Trei personalități distincte se dezvăluie pe parcursul probelor succesive la care cei trei sunt supuși, dând naștere la o dezbatere intensă, pe viață și pe moarte, despre putere, sacrificiu și capcanele morale ale luptei împotriva terorismului.

„Prin intermediul unor teste fizice și psihologice, la care sunt supuși cei trei câini aflați în competiție, Pacea eternă propune o dezbatere privind dilemele etice din viața politică și socială de astăzi. Este o metaforă șocantă a lumii noastre, aflată sub amenințarea absurdă a terorismului”. (Alejandro Durán, regizor)

Dramaturgul spaniol Juan Mayorga este una dintre cele mai puternice și relevante voci din teatrul contemporan. Câștigător a numeroase premii – Premiul „Principesa de Asturias pentru Literatură” (2022), Premiul Valle-Inclán (2009), Premiul Național de Teatru (2007), Premiul Max pentru Cel mai bun autor (2006, 2008, 2009); a predat artă dramatică și filosofie la Royal School of Dramatic Art (Madrid); în prezent, conduce secția de masterat în Creație teatrală a Universității Carlos III din Madrid.

Pacea eternă - un nou spectacol 9G la TNB
Pacea eternă – un nou spectacol 9G la TNB

Pacea eternă de Juan Mayorga

Traducerea: Luminița Voina-Răuț

Regia: Alejandro Durán

Scenografia: Delia Ghizdăveț

Sound design: Adrian Piciorea

Distribuția:

Odin – Vlad Brumaru

Immanuel – Denis Imbrescu

John-John – Jawad Shahbazimoghadam

Casius – Cătălin Coșarcă

Omul – Adrian Ionescu

Producție realizată de Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”

în cadrul programului 9G la TNB.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.