Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/11/2022
Artă & Cultură / Teatru

Sub apă: ultima premieră a anului 2022 la Reactor

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Sub apă: ultima premieră a anului 2022 la Reactor Share Sub apă: ultima premieră a anului 2022 la Reactor
sub apa


Înainte de finalul anului, Reactor scoate la public o nouă premieră – Sub apă, un spectacol bazat pe unul dintre cele cinci texte scrise în vară în rezidența Drama 5. Avanpremiera și premiera vor avea loc pe 15, respectiv 22 noiembrie, de la ora 20, iar următoarele două reprezentații în 23 și 24 noiembrie de la ora 20.

O femeie nu știe să facă pluta. Încercările ei de a rămâne la suprafață o poartă printr-un mediu fluid al amintirilor, unele distorsionate, altele imaginate. Singurătatea e spartă de patru voci care oscilează între compasiune și sabotare. Fricile se depun în straturi de intensități și consistențe diferite. Aproape întotdeauna există cel puțin o luminiță aprinsă. 

Textul este scris de Ioana Toloargă, absolventă a facultăților de Litere și Regie, și este regizat de Olivia Grecea, care a mai colaborat cu Reactor la spectacolele Glorie, Noi nu, niciodată sau Istorie subiectivă a fragilității. Scenografia este realizată de Mihai Păcurar, mișcarea scenică de Ferenc Sinkó, iar muzica de Condurat Alexandru. Din distribuție fac parte Andrada Balea, Christian Har, Oana Mardare, Alina Mișoc, Tavi Voina.

„Am scris despre frici, care capătă relief și transparențe – ca niște pârâiașe fisurând un perete de calcar. Despre ecourile Sudului meu și ale Caloianului. Despre viață, în care te arunci fără să știi să înoți. Și te tot înveți: că ai un corp, o familie, o voce, mai multe – prietene și străine, în același timp. Am scris despre ea. Despre lumea văzută prin straturi de neîncredere, frustrare, autopuniție, spaime, ca prin apă. O lume în care nu știi unde se termină satul și unde începe asfaltul, unde se termină magicul și începe banalul, unde se termină viața și începe moartea. Lumea în care începi să te vezi limpede.” (Ioana Toloargă, autoarea textului)

Sub apă: ultima premieră a anului 2022 la Reactor

„Eram mică și am intrat în mare. Mama sau tata sau mama și tata mă țineau de mână când un val m-a dat peste cap. Marea Neagră are valuri puternice. Am dat de nisipul de pe fund și un timp care a părut foarte lung m-am zbătut sub apă. Într-o singurătate imposibil de descris. Pentru mine marea e liniștea care învelește frica.” (Olivia Grecea, regizoarea spectacolului)

Spectacolul face parte din programul de rezidențe de scriere dramatică Drama 5, aflat la a șaptea ediție. Drama 5 este un proiect Reactor de creație și experiment care susține dezvoltarea dramaturgiei românești, printr-un program anual de rezidențe de scriere dramatică oferită unui număr de cinci autori. Programul se desfășoară sub mentoratul Alinei Nelega, scriitoare și cadru universitar.

Spectacolul are o durată de 110 minute și este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Biletele la reprezentații pot fi achiziționate online (https://eventbook.ro/hall/reactor-cluj) și de la Cinema Florin Piersic.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.