Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/11/2022
Muzică Viața Orașului

De vorbă cu OIGĂN despre noul său album, “Antimaterie”

Bogdan Munteanu De Bogdan Munteanu
Comentarii De vorbă cu OIGĂN despre noul său album, “Antimaterie” Share De vorbă cu OIGĂN despre noul său album, “Antimaterie”


De vorbă cu OIGĂN despre noul său album, “Antimaterie” – 2022

Duminică, pe 13 noiembrie, Oigăn va lansa albumul „Antimaterie” în Clubul Expirat din București, acompaniat de Nord-Vestul, gașca sa formată din muzicieni din Cluj. Este al doilea album solo al lui Oigăn, toate cântecele au numele unor materii de școală și fiecare e cântat de către altcineva, de la Lucia la Adrian Despot, de la Ana Ularu la Jurjak.

De vorbă cu OIGĂN despre noul său album, “Antimaterie”

Oigăn (Eugen Nuțescu, dar asta n-ar vrea să se știe). Crescut în capitala claxoanelor cu o absență de 2-3 ani în țara în care Elvis a făcut armata și de 15 ani în orașul cu plăcuță trilingvă unde se ține un festival „de negrăit” pe stadionul unei echipe mediocre de fotbal. Acolo a co-nășit Kumm, alături de care a bătut Europa (cu blândețe) și podgoria neaoșă de festivaluri proaspăt înmugurite din anii două mii până încoace. Drum cu o, apoi două-trei benzi, ilustrat de 6(șase) albume de studio.

Revenit în sectorul 1(unu), muzicianul a lansat “Sex With Onions” și a afirmat sus și tare peste tot că va fi SINGURUL lui album solo. Apoi, mutat în sectorul 2(doi) – unde stă și acum – a inventat proiectul “Moon Museum” iar mai apoi s-a alăturat trupei harghito-munteano-melodramatice Robin & The Backstabbers. În prag de lansare, Oigăn a apucat să ne zică unele chestii interesante despre cum şi cu cine şi-a fabricat mostra de… “Antimaterie”.

Oigăn

Cum s-a născocit ideea albumului?

l-am născocit în etape, la foc mic, slow-cooking.

Primul cadru: Oigăn în bucătărie cu chitara acustică.

Cadrul secund: travelling la Cluj, unul dintre producătorii albumului, Dávid Dáné, adaugă beat-uri, sintetizatoare și alte sunete care l-ar fi nedumerit pe Mozart (mai știi?) peste sosul meu de chitară rece cu versuri în limba lui Ion Barbu.

Cadrul trei: Oigăn vorbește tare la telefon, fâțâindu-se de colo colo; ba cu Lucia, ba cu Adrian Despot, cu Ana Ularu, cu George de la Travka și Mani de la Urma, cu Nick de la Luna Amară și cu colegii lui din Moon Museum…

Cadrul patru: Dan Georgescu (celălalt producător, care a și mixat Antimaterie) stă singur sau cu Oigăn la UNDA Recording și tratează ciorba finală cu busuioc de bas, coriandru de clape și sunătoare ca să dea gust auzului 🙂

Am observat că există mulți invitați pe album. Cum ai reușit să îi cooptezi?

Am vorbit cu ei foarte politicos, am zis “pe care” și “mulțumesc” când era cazul, am zâmbit fermecător la întâlnirile față în fața. I-am lăsat pe fiecare să lucreze în ritmul lor, oricum era pandemie și toată lumea dată peste cap.

Oigăn

În ce format va putea fi găsit albumul? Și de unde va putea fi achiziționat?

Albumul este pe toate platformele vestite ale streamingului universal: songwhip.com/oigăn/antimaterie. Fizic, se găsește doar ca vinil, aici sau la concerte: supersomnic.com/magazin/oign-antimaterie-lp-12-vinyl-pre-order

Spune-ne o poveste frumoasă/amuzantă de la înregistrările albumului Antimaterie

Hmmmm… am un video foarte amuzant de pe când înregistram “Ora de muzică”, dar ar trebui să le cer voie tuturor din corul TURURURU ca să-l postez aici. Deci amuzant nu pot fi decât dacă sunt fie politically incorrect, fie dau vreo 16 (șaișpe) telefoane. Frumoase au fost toate momentele când auzeam un cântec pentru prima dată, cântat de cea sau cel căruia îi fusese atribuit.

Ţin minte momentul când mi-a scris Adrian (Despot) ceva de genul: “Băi, eu am înregistrat ceva, dar am cântat-o ca mine, vezi dacă-ți place,” iar eu i-am răspuns “Fix asta era și ideea”, pe urmă am trimis-o încântat celor doi D (Dan & Dávid), producători care mi-au împărtășit entuziasmul. Mani Gutău (de la Urma) și Lucia de la Lucia (inside joke) au cântat pentru prima oară un cântec cap-coadă în limba română… și au făcut-o fain și cu feeling (am folosit intenționat un cuvânt german & unul englezesc ca să mai iau din izul patriotic al enunțului, care – sorry – nu mă reprezintă).

Cum arată evenimentul de lansare din Expirat? Vor exista ceva surprize pregătite pentru public?

Surprizele pregătite nu mi-au surâs niciodată, le prefer pe cele autentice mai ales dacă sunt plăcute. Sunt foarte bucuros să am alături de mine o gașcă de milioane care mi-a răspuns “DA” la invitația de a cânta albumul împreună. Adică “Nord-Vestul”: Ami Crișan (Moon Museum), Dávid Dáné (Awesome Bug), Sorin Moraru (Luna Amară) și Csergő Domi (Kumm, Urma, Flatsharks), plus Dan Georgescu (Kumm, Byron, Almadeer). Invitații vor veni în număr mare, adică peste jumătate, restul fie fac o călătorie la centrul pământului, fie ocolul lumii în optzeci de zile.

Ai pregătit și un turneu de promovare al albumului prin țară?

Nu, că nu ne permite sistemul, corupția, fondul monetar și încălzirea globală. O să încercăm să furișăm cât mai multe concerte printre alte lucruri pe care le facem. Deocamdată, în afară de București, ne mai puteți vedea și chiar auzi la Cluj pe 19 noiembrie și în Odorheiul Secuiesc, pe 17 noiembrie.

Ce trebuie să facă un artist pentru a rezista un timp cât mai îndelungat pe scena muzicală din România?

Să se țină bine cu ambele mâini de mânerele de fier forjat atașate de părțile laterale ale scenei autohtone și să nu-i dea drumul nici dacă îl mușcă cineva de cerceii cu pătrimi din urechea muzicală.

Interviu de BOGDAN MUNTEANU

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută