Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/10/2022
Festival

EXCLUSIV | Interviu cu Violeta Buduleci și Denisa Bar despre DATfest: ”În această ediție am reușit să acoperim gusturile oricărei persoane iubitoare de artă”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii EXCLUSIV | Interviu cu Violeta Buduleci și Denisa Bar despre DATfest: ”În această ediție am reușit să acoperim gusturile oricărei persoane iubitoare de artă” Share EXCLUSIV | Interviu cu Violeta Buduleci și Denisa Bar despre DATfest: ”În această ediție am reușit să acoperim gusturile oricărei persoane iubitoare de artă”


Toamna studențească la Sibiu nu e toamnă fără DATfest. Cea de-a 7-a ediție va avea loc în perioada 5 – 11 noiembrie. Programul ediției include spectacole de teatru, stand-up comedy, flashmob-uri, spectacole lectură, lansări de carte, un vernisaj de arte plastice, o galerie foto, ateliere și conferințe de specialitate, toate sub tema ”Unitate/Unicitate”. Cum au ajuns la această temă și de ce ediția din acest an e una de neratat, am aflat de la Violeta Buduleci – coordonator festival și Denisa Bar – coordonator relație sponsori și evenimente.

 

”În această ediție am reușit să acoperim gusturile oricărei persoane iubitoare de artă”

 

Tema celei de-a 7-a ediții a DATfest e ”Unitate/Unicitate”. De ce această temă și cum se inserează ea în programul festivalului?

Alegerea acestei teme nu a fost una dificilă, ținând cont de perioada prin care trecem. Deja ne-am depărtat de normalitatea de dinaintea pandemiei, cu atât mai mult cu cât, iată, în prezent, ne confruntăm cu amenințarea unui nou război mondial. Astfel, încercând să găsim un strop de optimism în situația în care ne aflăm, ajungem la formula oarecum antitetică ”Unitate/Unicitate”. Suntem atât de diferiți, dar conectați și uniți. Întâlnim acest aspect chiar și în cadrul echipei de organizare. Teatrologi, manageri, artiști plastici, actori și mulți alții sunt implicați pentru a oferi comunității sibiene prilejul de a descoperi încă o dată bunătatea, bucuria de a dărui și spiritul tânăr. Nu în ultimul rând, cele două teme realizate în antiteza ”Unitate/Unicitate” se vor regăsi în toate activitățile prezentate, grație talentului deosebit al fiecărui artist care contribuie la realizarea acestei ediții.

 

Un festival e ca un puzzle. Dacă ne-am referi la un spectacol de teatru ca la o piesă de puzzle, din câte piese e format puzzle-ul pe care îl propuneți în acest an și ce poate surprinde publicul privind fiecare piesă în parte?

Dacă vorbim de spectacole teatrale, atunci puzzle-ul este format din șapte piese. Dar festivalul oferă, pe lângă spectacole teatrale și ateliere foto, vernisaje, momente de stand-up comedy, ateliere de arte plastice, lansări de carte și multe alte activități. Astfel, fiecare participant poate să își formeze propriul puzzle, în funcție de unghiul din care privește. Chiar și noi, echipa, formăm un puzzle atipic, dar iubitor de oameni și artă.

 

Pentru că vorbim despre o manifestare artistică studențească, cât de mult contează pentru viitoarea generație de actori această întâlnire cu publicul organizată sub forma unui festival?

Această poate primă întâlnire cu publicul poate fi definitorie pentru evoluția studenților din punct de vedere atât artistic, cât și profesional, având ocazia de a se face remarcați de către publicul sibian cu un gust cultural deja format. Pe de altă parte, posibilitatea de a se dezvolta o au deopotrivă studenții din cadrul specializării Coregrafie, prin prezentarea unor evenimente de dans și, mai ales, cei care studiază Teatrologie – Management Cultural prin însăși organizarea festivalului.

 

DATfest înseamnă mai mult decât spectacole de teatru. Ce evenimente conexe include programul festivalului?

Ediția de anul acesta prezintă spectacole de teatru, dans, stand-up comedy, spectacole lectură, flashmob-uri, lansări de carte, un vernisaj de arte plastice, o galerie foto, ateliere și conferințe de specialitate. Toate activitățile se regăsesc în program și sperăm să fie pe placul publicului sibian.

 

Cât de atractiv este Departamentul de Artă Teatrală din Sibiu pentru tinerii din țară care doresc să studieze teatrul? Ce anume îi face să aleagă Sibiul?

Sibiul este bine-cunoscut ca fiind Orașul Artiștilor. Acesta este unul dintre cele mai dezvoltate orașe la nivel cultural, cu un public deja format în urma proiectului Sibiu Capitală Culturală Europeană din 2007. De asemenea, cadrele didactice din Departamentul de Artă Teatrală formează o echipă unită, adunând artiști, critici și manageri culturali care au profesionalismul în sânge. Cu această ocazie le mulțumim cadrelor didactice ale departamentului pentru susținerea oferită, în special conf. univ. dr. Luminița Bîrsan, conf. univ. dr. habil. Diana Nechit și lect. univ. dr. Andrei C. Șerban. În același timp, studenții DAT au numeroase oportunități de a se perfecționa prin stagii de voluntariat în cadrul unor evenimente precum Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Astra Film Festival, Festivalul Internațional de Folclor ”Cântecele Munților”, Sibiu Jazz Festival, ARTmania și multe altele.

 

Ce presupune organizarea unui astfel de festival și ce motive le-ați da sibienilor pentru a-i convinge că ediția din acest an a DATfest e de neratat?

Considerăm că în această ediție am reușit să acoperim gusturile oricărei persoane iubitoare de artă din cadrul comunității sibiene. Astfel, doar la o simplă privire asupra programului, oricine poate să își găsească activitatea potrivită stilului său. Cum spuneam, noi suntem diferiți, așa că și activitățile sunt diversificate. La urma urmei, suntem noi înșine piesa unui puzzle și fiecare ediție a festivalului DATfest este unică datorită echipelor care anual sunt schimbate, în urma finalizării studiilor generației anterioare. Echipa ediției a VII-a este foarte unită și așteaptă cu bucurie să descopere cum va fi percepută de publicul sibian. Nu în ultimul rând, le mulțimim pentru tot sprijinul acordat: Primăriei Municipiului Sibiu, Consiliului Județean Sibiu, Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, Teatrului pentru Copii și Tineret ”Gong”, Bibliotecii Județene Astra, Sory, Restaurant Leon, Tulipa Flower Shop, Turnul Sfatului și Zile și Nopți.

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută