Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/10/2022
POP-UP STORiEs Artă & Cultură Podcast

POP-UP STORiEs | Noua Eră Elisabetană, în Pop culture

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii POP-UP STORiEs | Noua Eră Elisabetană, în Pop culture Share POP-UP STORiEs | Noua Eră Elisabetană, în Pop culture
Noua Era Elisabetana


Noua Eră Elisabetană, în Pop culture

În anul 1952, după moartea regelui George al VI-lea, Elizabeth Alexandra Mary (care avea pe atunci 25 de ani) a devenit noul conducător al Marii Britanii, marcând astfel Noua Eră Elisabetană.

ASCULTĂ AICI ARTICOLUL ÎN FORMAT AUDIO.

 

Rămasă astăzi în istorie drept cel mai longeviv monarh britanic (după o domnie de 70 de ani, care a luat sfârșit pe 8 septembrie 2022), alături de ramificațiile politice și sociale, influența ei a putut fi simțită și în sfera Pop culture (The Elizabethan Age of Pop culture), pe care a marcat-o într-un mod semnificativ, fiind considerată, ca simbol pentru instituția și valorile pe care le-a reprezentat, cea mai cunoscută personalitate de pe planetă.

Noua Era Elisabetana
Foto: Mark Burgess

Noua Eră Elisabetană | „Teddy Bear and Other Songs

Înainte de a-și începe ascensiunea politică, primul omagiu din lumea Pop culture a venit din partea scriitorului A.A. Milne, care, în 1926 (anul în care Regina s-a născut), i-a dedicat acesteia colecția de cântece „Teddy Bear and Other Songs”. Pentru a sărbători iubirea monarhului pentru universul Winnie-the-Pooh, în 2016 (când ea și personajul au împlinit 90 de ani), autoarea britanică Jane Riordan a scris și publicat o ediție aniversară a poveștii, „Winnie-the-Pooh and the Royal Birthday”, care, respectând stilul artistului englez E.H. Shepard (creatorul primelor ilustrații), urmărește călătoria ursulețului la Buckingham Palace, alături de Christopher Robin, Piglet și Eeyore, care își doresc să îi ofere Reginei Elisabeta a II-a un cadou special, sub forma unui cântec din 1926.

Noua Era Elisabetana
„Princess Lilibet” coperta revistei Time, în 1929

Omagiul lui A.A. Milne a fost urmat de coperta revistei Time, în 1929, prin care noua membră a Familiei Regale, care avea atunci vârsta de 3 ani, a fost prezentată publicului ca Princess Lilibet. Apoi, începând cu anul 1952, reprezentările monarhului în universul Pop culture au crescut considerabil.

Noua-Era-Elisabetana
Claire Foy, în rolul Reginei, via Netflix

Noua Eră Elisabetană | În ceea ce privește lumea cinematografică, unul dintre cele mai puternice fenomene care vizează Casa Regală este The Crown, serialul scenaristului britanic Peter Morgan.

După ce începutul prezintă ascensiunea Reginei Elisabeta (jucată de actrița Claire Foy, iar apoi de Olivia Colman) până în anul 1955, prin evenimente precum nunta cu ducele Philip de Edinburgh, momentul în care a urcat pe tron sau experiența ei cu Winston Churchill, următoarele sezoane îi urmăresc viața până în prezent, aducând pe micul ecran Criza Canalului Suez, extinderea familiei sale, întâlnirile cu personalități precum John și Jackie Kennedy, Jubileul de Argint, perioada Războiului Rece, trădarea lui Anthony Blunt (care reprezintă și subiectul piesei de teatru A Question of Attribution, din 1988), mandatul lui Margaret Thatcher (care a durat 11 ani) și apariția Prințesei Diana, cel mai recent sezon concentrându-se pe relația dintre ea și Prințul Charles, storyline ce va fi continuat și în sezonul 5 (care are premiera în luna noiembrie).

Un alt moment cinematografic iconic a avut loc în anul 2012, odată cu Jocurile Olimpice ținute la Londra, când Regina Elisabeta a II-a a apărut, alături de James Bond (Daniel Craig), într-o secvență promoțională pentru ceremonia de deschidere, în care a jucat rolul faimoasei Bond girl.

Noua-Era-Elisabetana
Foto: Anwar Hussein, Newsweek

În filmuleț putem vedea cum Regina este escortată de 007 în avionul privat, din care, mai târziu, în timp ce auzim cunoscuta Bond Theme, amândoi se parașutează pentru a ajunge pe scena London Stadium: „Good evening, Mr. Bond!”.

Mai departe, dacă ne întoarcem în anul 1988, comedia The Naked Gun îl are în centrul său pe Frank Drebin (Leslie Nielsen), un detectiv american, care are rolul de a o apăra pe Regină, aflată într-o vizită oficială în Los Angeles (unde inaugurează un meci de baseball dintre LA Angels și Seattle Mariners), de pericolul unui asasinat. Apoi, în emisiunea canadiană The Kids in the Hall, Elisabeta a II-a a fost singura personalitate imitată de Scott Thompson, care s-a concentrat, în materialul său, pe discursurile adresate Comunității Națiunilor (Commonwealth).

Din anul 2003, ne putem aminti de o reprezentare a monarhului în clasicul spy britanic Johnny English (cu Rowan Atkinson în rol principal, care are și statutul de Commander of the Order of the British Empire), în care faimosul personaj trebuie să salveze situația după ce câinii Corgi ai Reginei sunt amenințați, iar ea își dorește să abdice pentru a-i salva. În J.E. Reborn, din 2011, Majestatea Sa apare din nou, de data aceasta la final, când este confundată de Johnny English cu un asasin deghizat (pe care încearcă să îl imobilizeze).

În 2006, actrița Helen Mirren a câștigat un Premiu Oscar pentru modul în care a jucat-o pe Elisabeta a II-a în The Queen, un film în care se prezintă zilele ce au succedat data de 31 august 1997 (moartea Prințesei Diana) și în care sunt discutate teme precum rolul monarhiei în societatea modernă, popularitatea sa, arătând puternicul interes pe care publicul l-a avut față de relația dintre cele două (subiect dezvoltat în majoritatea producțiilor dedicate vieții Prințesei de Wales).

O versiune mai tânără a Reginei apare în pelicula A Royal Night Out (2015), ce ne poartă prin evenimentele zilei în care Aliații au anunțat câștigarea celui de-Al Doilea Război Mondial, când Lilibet și Margaret (sora ei) au putut să părăsească palatul pentru a sărbători victoria alături de cetățenii Londrei.

Noua Eră Elisabetană | Top filme despre casa regală britanică pe care le poți urmări chiar acum

Elisabeta a II-a și-a făcut apariția și în animații, precum The Simpsons, unde creatorii i-au dedicat episodul The Regina Monologues (în care familia americană vizitează Marea Britanie, iar Homer este închis în Turnul Londrei după ce distruge caleașca regală), Family Guy, într-un episod reimaginat ca un sitcom britanic (în care vocea i-a fost dublată de Cate Blanchett), South Park (unde Regina încearcă să cucerească Statele Unite) și Minions (2015), unde micuțele creaturi vor să fure Bijuteriile Coroanei.

Noua-Era-Elisabetana
Penelope Wilton, în rolul Reginei (BFG)

Mai mult, ea a fost unul dintre cele mai importante personaje din BFG-ul lui Steven Spielberg (unde umorul și personalitatea i-au fost prezentate perfect), iar cățelușii ei au fost omagiați prin animația The Queen’s Corgi, din 2019.

POP-UP STORiEs | Noua Eră Elisabetană, în Pop culture
The Queen’s Corgi, credit foto New York Times

Probabil una dintre cele mai iconice reprezentări ale Reginei (și ultima în care a participat în persoană) este cea făcută chiar anul acesta, când, pentru Jubileul de Platină, ea a luat ceaiul împreună cu ursulețul Paddington, la Buckingam Palace, unde au mâncat, bineînțeles, și faimoasele felii de pâine cu marmeladă.

Alături de prezența în lumea cinematografică, monarhului i-au fost dedicate și o serie de piese, rămase foarte importante pentru spațiul Pop culture. În 1969, pentru albumul Abbey Road, The Beatles au introdus melodia Her Majesty, descrisă de Sir Paul McCartney (contrar protestelor lui John Lennon, care a blamat multiple acțiuni militare ale perioadei) ca un cântec de dragoste pentru Regină.

Apoi, în 1977, Sex Pistols au lansat piesa God Save The Queen, o parodie a imnului național, prin care au criticat rolul monarhiei în societatea engleză („There’s no future”), și din cauza căreia au devenit blacklisted pe teritoriul Marii Britanii, fiind chiar și interziși de BBC. Aproape 10 ani mai târziu, The Smiths au dedicat Reginei melodia The Queen is Dead, Morrissey fiind extrem de vocal în ceea ce privește aversiunea lui față de instituție.

Noua Era Elisabetana
Artsy.net

Fie că ne gândim la Regina Elisabeta a II-a în reprezentările de mai sus, în colecția Reigning Queens, creată de Andy Warhol, în 1985 (și cumpărată de Majestatea Sa în anul 2012, pentru colecția personală de artă), alături de Iron Throne-ul din GoT, parodiată de cei din echipa SNL, ori lângă Anna Wintour, în primul rând, la London Fashion Week, prin Pop culture, publicul a avut acces la multiplele fațete ale personalității sale, datorită produselor culturale ce îi vor duce mai departe simbolul și povestea timp de generații.

Text de Claudia Aldea

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.