Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 07/10/2022
Film

Filmtettfeszt prezintă la Timișoara 5 lungmetraje maghiare

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Filmtettfeszt prezintă la Timișoara 5 lungmetraje maghiare Share Filmtettfeszt prezintă la Timișoara 5 lungmetraje maghiare
filmtettfeszt


Și în această toamnă, conform tradiției îmbrățișate de cinefili, filmele maghiare se regăsesc în oferta culturală a diferitelor orașe din România. La Timișoara, festivalul Filmtettfeszt se va desfășura între 14-16 octombrie 2022 și este organizat de Asociația Filmtett şi de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Seria proiecțiilor va fi deschisă vineri, 14 octombrie, de la 18.30, la Cinema Victoria, de filmul documentar ”Ușa din spate a socialismului”, de László Csibi.  Filmul descrie perioada anilor de dinainte de 1989, așa cum a fost percepută ea de reprezentanții maghiari ai mass-media, membri ai structurilor politice și oameni de cultură, care au activat în timpul comunismului.  

De la orele 20, va putea fi urmărit senzaționalul film al lui Gábor Herendi, intitulat ”Toxicomă”. Acesta are la bază autobiografia omonimă a lui Győző Szabó, despre tensiunea dintre cei doi protagoniști, bărbatul alfa, dependent de droguri, și psihiatrul. Cartea reflectă cei mai grei ani din viața actorului, cu o  dependență de droguri care a durat mulți ani. Totul se prăbușește în jurul lui Győző, care, în cele din urmă, ajunge la dezintoxicare. Aici îl întâlnește pe doctorul Csernus și acesta este punctul de ponire al filmulului, de fapt o  bătălie a ego-urilor.

A doua zi, în 15 octombrie, de la ora 18.00, va fi proiectată comedia (și totodată drama) ”Evacuarea”. Acest film satiric povestește lupta eroică, condensată într-o singură zi fără sfârșit, a unui tânăr executor judecătoresc neînduplecat și a unei bătrâne necăjite, aflată pe cale să fie evacuată. Procesul aparent simplu de evacuare devine din ce în ce mai complicat, datorită rezistenței femeii.

De la ora 20.00, va putea fi vizionat filmul ”Haita noastră” în regia lui Kis Hajni. Drama ne spune povestea lui Niki, fetița de 12 ani care locuiește cu bunicii ei. Când Niki află că tatăl ei, Tibor, a fost eliberat din închisoare, îl vizitează, în ciuda tuturor interdicțiilor. Cei doi, până atunci străini, se apropie, dar circumstanțele nefavorabile sunt împotriva reunirii familiei…

Cea de-a treia seară de Filmtettfeszt, 16 octombrie,  se va desfășura în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky  Gergely”. De la ora 18.00, se poate viziona filmul ”Fotbal de păianjeni” de Rozsa Janos, din anul 1976. Filmul începe ca un spectacol burlesc, despre condițiile proaste din sistemul de învățământ, devenind încet-încet o satiră grotescă despre funcționarea școlii și a puterii, despre supunerea omului de rând. Festivalul se încheie cu filmul ”Lucruri pentru care merită să plângi”, regizat de Cristina Grosan. Viața Majei începe să intre în normalitate. Ea și prietenul ei se mută din apartamentul pe care l-au închiriat împreună cu alții, încă de la universitate. Într-o seară, lucrurile iau o întorsătură neașteptată: o rudă este găsită moartă, cu capul pe masa din bucătărie. Maja este forțată să stea cu decedata pentru că nimeni din familie nu o poate ajuta, nici măcar mama ei.

Filmtettfeszt prezintă la Timișoara 5 lungmetraje maghiare

Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. 

Biletele, care costă 10 lei, pot fi cumpărate la casa de bilete online a Cinematografului Victoria (https://eventbook.ro/hall/cinema-victoria-timisoara) și a Teatrului Maghiar (https://ticket.tm-t.ro/hu) sau, la fața locului, înaintea proiecțiilor.

Mai multe informații găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului și pe www.filmtettfestzt.ro.

Sursa: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.