Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/09/2022
Artă & Cultură / Art Expo Lifestyle / Fashion

„Africa Fashion”, un omagiu adus culturii africane

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii „Africa Fashion”, un omagiu adus culturii africane Share „Africa Fashion”, un omagiu adus culturii africane
Africa Fashion


Dacă expoziția Fashioning Masculinities ne încurajează să privim dincolo de stereotipuri, prejudecăți sau norme impuse de societate și să trăim în mod liber ceea ce suntem, Africa Fashion, deschisă în această vară tot la V&A Museum, ne învață să celebrăm și să  ne iubim.

Într-un discurs devenit acum celebru, scriitoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie vorbea despre un fenomen pe care l-a numit „pericolul poveștii unice”. Atunci când în mass-media sunt prezentate exclusiv produse culturale aparținând unei singure categorii de oameni, diversitatea umană și culturală pare a fi inexistentă, lucru care poate duce la prejudecăți îndreptate spre cei care nu trăiesc conform normelor și credințelor personale.

În cadrul expoziției, curatorii își doresc să lupte împotriva perspectivelor etnocentrice, arătând impactul global al culturii africane. Astfel, prin articole de îmbrăcăminte, textile, mărturii personale, fotografii, schițe, filme, muzică și imagini de pe podium, suntem invitați să celebrăm poveștile continentului african, spuse, în mod autentic, de cei de acolo.

Africa Fashion. Renașterea Culturală Africană

Spectacolul începe cu un omagiu adus Zilei Africii (25 mai), numit de organizatori Renașterea Culturală Africană, pentru a aminti de lupta continentului cu colonialismul și de dobândirea independenței odată cu formarea Uniunii Africane, în 1963. Aici, vizitatorii pot vedea piesele inspirate de puternicele schimbări politice și sociale care au avut loc atunci, ele aparținând, în mare parte, artiștilor din generația Clubului Mbari, reprezentată de scriitori, pictori și muzicieni, precum: Wole Soyinka, Muraina Oyelami și Fela Kuti (existând un spațiu dedicat albumului Beasts of No Nation).

Africa Fashion. The Politics and Poetics of Cloth

Următoarea porțiune, The Politics and Poetics of Cloth, vorbește despre importanța textilelor în diferite țări africane, și despre cum, datorită modului unic de a le confecționa, fiecare regiune a putut să își sărbătorească independența și istoria (existând piese care omagiază evenimente importante, precum eliberarea lui Nelson Mandela).

Africa Fashion. Capturing Change

Mai departe, Vanguard este dedicată primei generații de designeri africani, iar în Capturing Change, spectatorii pot privi impactul lor asupra societății prin intermediul fotografiei de portret. Ultima secțiune introduce moda actuală, reprezentată de voci precum Ayissi, IAMISIGO și Moshions, care se joacă armonios cu conceptele de identitate și gen.

După parcurgerea expoziției, realizăm că Africa Fashion ilustrează cum experiența umană nu poate fi definită printr-o singură poveste și că, așa cum spunea Adichie, fiecare cultură are ceva de spus și merită să fie auzită.

Africa Fashion

Foto: https://www.vam.ac.uk/exhibitions/africa-fashion

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută