Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/09/2022
Festival

LA PAS festival: concerte Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii LA PAS festival: concerte Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase Share LA PAS festival: concerte Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase
La Pas Festival


LA PAS festival va avea loc la Timișoara în perioada 23-25 septembrie 2022. Vor concerta Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase, plus invitați speciali în deschidere.

La final de săptămână, Parcul Rozelor din Timișoara va răsuna cu muzică bună oferită de artiștii scenei festivalului LA PAS care și-au propus să conecteze cultura muzicală tradițională de pe teritoriul României și din alte zone ale globului la sunete și teme de creație din contemporan – în armonie perfectă cu viziunea generală a festivalului.

La festivalul de gastronomie artizanală și consum durabil LA PAS, organizat între 23 și 25 septembrie în Parcul Rozelor, timișorenii și vizitatorii se pot bucura de un weekend plin de activități dedicate patrimoniului cultural imaterial printr-o diversitate de mărturii ale gastronomiei locale din țară și de peste granițe, completată cu momente muzicale inedite, cu rădăcini în identitatea diferitelor culturi și grupuri etnice.

Traduse în actual, aceste elemente pot contribui la dezvoltarea zonelor rurale și a unor spații urbane creative, incluzive și durabile.

Line-up-ul festivalului aduce pe scena LA PAS trei nume din scena muzicală românească: Jazzy BIT, Mădălina Pavăl Live Orchestra și Simion Bogdan-Mihai acompaniat de Lăutarii de Mătase. În deschiderea fiecărei seri de muzică, publicul se va bucura de câte un spectacol inedit – prin proveniența artistică, sau specificul unor diferite culturi – în dialog cu diversitatea de propuneri culturale și artistice din cadrul celei de-a treia ediții a festivalului.

Concertele LA PAS au loc în fiecare seară, între 23 și 25 septembrie 2022, la scena din Parcul Rozelor din Timișoara:

Vineri, 23 septembrie 2022

21:00 – Concert JazzyBIT

LA PAS festival: concerte Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase

Seara muzicală pornește cu JazzyBIT, de la 21:00. Trio-ul de „loud jazz” din Timișoara este format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) și activează de 10 ani, pe scena muzicală națională și internațională, cu o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk. Grupul își descrie stilul ca fiind „loud jazz”, evidențiat prin: sunetele funky, prin legătura artistică strânsă dintre cei trei muzicieni și prin aranjamentele muzicale spectaculoase pe care le propun împreună.

Sâmbătă, 24 septembrie 2022

19:00 – Concert NinaNinar, cu Telma Pereira și Carlos Garcia din Portugalia

LA PAS festival: concerte Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase
Nina Ninar

NinaNinar este un concert documentar cu cântece de leagăn din diferite părți ale lumii, culese de la locuitorii din cartierul Arroios din Lisabona, acolo unde conviețuiesc împreună peste 90 de naționalități diferite. Artiștii Telma Pereira și Carlos Garcia din Portugalia prezintă pe scena LA PAS un concert însoțit de suport vizual prin care publicul are ocazia de explora istoria fiecărui intervievat într-o călătorie muzicală în interiorul unei lumi care respiră și rezistă împreună, o pledoarie pentru pace și interculturalitate.

Producător artistic: Cooperativa LARGO Residências.

21:00 – Concert Mădălina Pavăl Live Orchestra

LA PAS festival: concerte Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase
Mădălina Pavăl

Mădălina Pavăl, tânăra solistă din Bucovina care a pus folclorul românesc pe ritmuri moderne, este absolventă de Conservator la București și reușește, prin cântecele sale, să creeze o fuziune între doina românească, hip-hop şi muzica clasică. Cântă despre natură, cea care o inspiră cel mai mult. Mădălina are alături 11 muzicieni talentați în proiectul Mădălina Pavăl Live Orchestra, un demers curatoriat de producătorul și artistul Alexei Țurcan. Împreună au dat naștere pieselor de pe albumul ROIESC, un produs muzical care își dorește să repună în valoare tot ceea ce numim origini și rădăcini.

Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan (acordeon, chitară) urcă sâmbătă seara pe scena din Parcul Rozelor alături de Lucian Naste (chitară), Alex Corlan (bas), Ioana Turcu (flaut), Diana Ciudin (vioară), Sarah Andreescu (vioară), Larisa Retegan (violă), Mihail Grigore (violoncel), Iacob Artin Panighiant (contrabas), Alice Hristodor (harpă) și Philip Goron (percuție) pentru un spectacol muzical ce explorează fuziunea groove-urilor moderne cu instrumentele clasice și tradiționale.

Duminică, 25 septembrie 2022

19:00 – Concert „Muzica este pentru toți”, cu Kira Németh & Béla Wittek din Ungaria

Kira Nemeth
Kira Nemeth

Artiștii Kira Németh și Béla Wittek reprezintă un duo muzical (chitară, percuție și voce) care propune o interpretare sensibilă a unor melodii din cultura folk maghiară. Cei doi artiști provin din Nagyvázsony, o localitate situată în apropiere de Veszprém, oraș care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, alături de Timișoara.

Eveniment muzical organizat în parteneriat cu: Fekete Sereg Youth Association.

21:00 – Concert Bogdan-Mihai Simion și Lăutarii de Mătase

LA PAS festival: concerte Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase
Bogdan Simion

Duminică seara, pe scena festivalului LA PAS, Bogdan Simion prezintă, însoțit de Taraful Lăutarilor de Mătase, un concert complex de muzică lăutărească, cu cântece ce ascund în ele lacrimile, bucuria, durerea și nădejdea din trecut și prezent. O adevărată incursiune în muzica lăutărească din România, unde lăutarii au reprezentat de sute de ani un spirit modern şi european similar cu cel din alte colțuri ale Europei, fie că vorbim de interpreții de flamenco din Spania, de fado din Portugalia sau de jazz manouche din Franţa.

Simion Bogdan-Mihai este solist, cobzar, pasionat de folclor, realizator radio și TV. Bogdan este și autorul unei cărți de documentare a muzicii lăutărești, care redă cuvintele și simțirile autentice ale lăutarilor care au participat la realizarea acesteia. Taraful Lăutarii de Mătase care îl însoțește pe Bogdan în spectacol este compus din muzicienii: Cornel Neacșu, Robert Adam-Szoltan, Nelu Răducanu și Mandi Pană.

LA PAS – muzică de festival pe timp de zi

În ultimul weekend din septembrie, între 23 și 25, trei DJ din Timișoara vor asigura coloana sonoră de zi a festivalului LA PAS, cu muzică de pe vinil, selectată și livrată cu pasiune de DJ Angel, Rapala și who:ratio.

Vineri, 23 septembrie

15:00 – 19:00 DJ Angel

Angel a început să mixeze de prin ’98, iar cu ajutorul lui Roli Breaker și al lui Ufo, pune muzică încă de la primele ediții TMBase și 48h. 14 ani mai târziu apare și SouledOut, nume sub care organizează prin Timișoara petreceri la care se vine devreme și se pleacă cu greu. Pasionat de vinil și de sunet audiofil, îl poți auzi mixând de la nu jazz, broken beats și soulful house, la techno, breaks și electro.

Sâmbătă, 24 septembrie

10:00 – 12:00 Angel

12:00 – 17:00 who:ratio

Who:ratio a început sa colecționeze muzică din ‘95, în timpul celor 20 de ani petrecuți în Australia. În 2005 și-a cumpărat platanele, începând să mixeze câțiva ani mai devreme. În 2010 a revenit în România, unde și-a continuat activitatea de DJ și promoter al petrecerilor dintr-un cunoscut local timișorean care se descria astfel „propunem promovarea unei culturi de interes marginal, dar cu un impact social semnificativ”. Nu jazz, broken beats, house, techno, electro sunt stilurile propuse de Who:ratio la pupitru.

LA PAS festival: concerte Jazzy BIT, Mădălina Pavăl, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase

Duminică, 25 septembrie

12:00 – 17:00 Rapala

Rapala, unul dintre cei mai îndrăgiți DJ locali, activează din anii 2000. Nelipsit la majoritatea evenimentelor majore locale, dar și naționale, Rapala surprinde cu un stil eclectic, dar și cu starea de voie bună întâlnită în toate seturile lui. Împreună cu Mandel și Calibro 45 a făcut nenumărate petreceri memorabile, sub numele de Soulheads.

Intrarea și participarea la toate activitățile Festivalului LA PAS sunt gratuite, mulțumită susținerii finanțatorilor, partenerilor și voluntarilor.

Informații suplimentare și programul detaliat al festivalului LA PAS, ediția 2022, derulat între 23 și 25 august, la Timișoara, sunt disponibile AICI.

Vezi aici mai multe Evenimente din Timișoara

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC – România Tradițiilor Creative, ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, Asociația INTERSECT, Asociația REPER 21, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, AQUATIM, Fundația Aquatim, Asociația SNK, Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația Kolping, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale, Asociația Generații pentru Generații, Act for Tomorrow, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș

Parteneri internaționali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, FoodNews Romania, Știri ONG, Festivalier

Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociația Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo Brewery, Prospero, Poienița Zarand. Ciocolată Fair Trade oferită de Pronat.

Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare

www.cries.ro

www.facebook.com/AsociatiaCRIES

www.youtube.com/user/asociatiaCRIES

Programul LA PAS

www.la-pas.cries.ro

www.facebook.com/lapas.cries

www.instagram.com/la.pas.timisoara

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută