Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/08/2022
Zile si Nopti

Expoziția temporară „160 de ani de Poșta Română”, la Muzeul Național de Istorie a României

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Expoziția temporară „160 de ani de Poșta Română”, la Muzeul Național de Istorie a României Share Expoziția temporară „160 de ani de Poșta Română”, la Muzeul Național de Istorie a României


Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Compania Naţională Poşta Română au organizat în Holul Central al muzeului din Calea Victoriei nr. 12, o expoziție aniversară care marchează împlinirea a 160 de ani de la înființarea Poștei Române și de activitate a acestei companii.

Expoziția temporară „160 de ani de Poșta Română”, la Muzeul Național de Istorie a României

Proiectul expozițional aduce în fața publicului principalele momente din istoria poștei, de la primele timbre poștale, la povestea surugiilor și a lucrătorilor poștali. Prin intermediul acesteia sunt prezentate obiecte foarte valoroase din Colecția Filatelică a României, cum ar fi pietrele litografice folosite pentru emisiunile Carol cu barbă și Carol cu favoriți, plăcile de tipar și colile de timbre din emisiunea Principatele Unite (1862-1864), matrițele pentru emisiunile Paris (1872) și București (1879), colile de timbre din emisiunile Carol I gravate și Carol I tipografiate și modelarele de culoare. De asemenea, pot fi admirate numeroase machete pentru emisiuni de timbre, cum ar fi Centenarul mărcii poștale (alături de modelare) Asistența PTT, Uzuale Efigie Regele Mihai (alături de modelare). 

O importantă parte a expoziției este constituită de evoluția instituției poștale, ilustrată prin numeroase obiecte, cum ar fi un costum de surugiu original din secolul al XIX-lea și o replică realizată cu ocazia Centenarului mărcii poștale, alături de care putem vedea o machetă de stație poștală, precum și una de diligență. Numeroase scene din viața surugiilor pot fi recompuse prin intermediul tablourilor pictate de Nicolae Mantu și a litografiilor de secol al XIX-lea realizate de Auguste Bry. Vizitatorii pot admira, de asemenea, biroul folosit de personalul poștal în cadrul activităților complexe desfășurate în oficiile poștale, de la documentația specifică domeniului poștal, la corespondență (scrisori, cărți poștale). Dincolo de ștampilele, dispozitivele pentru imprimarea timbrelor seci, a registrelor vechi, a tocului cu cerneală, putem recompune oficiile din secolul XX și putem vedea cum au evoluat comunicațiile, privind Charta telegrafo-poștală compusă de Direcțiunea Generală a Telegrafelor și Poștelor la 1873, care ilustra atât rețeaua poștală, pe cea telegrafică, precum și rețeaua de cale ferată. O altă parte care aduce în prim-plan personalul poștal din urmă cu cinci decenii este reprezentată de numeroasele trofee de la competiția sportivă Marșul Factorilor Poștali, care continuă să se desfășoare și astăzi.

Expoziția este deschisă până la 31 august 2022 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută