Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/07/2022
Artă & Cultură / Art Expo

SUMMER EXHIBITION

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii SUMMER EXHIBITION Share SUMMER EXHIBITION


Zile de vară dedicate artiștilor

Summer Exhibition reprezintă cea mai mare expoziție de artă contemporană care funcționează în sistem open-submission din lume, oferind în fiecare an artiștilor britanici și nu numai șansa de a avea lucrările expuse la Academia Regală de Artă, care are sediul în clădirea Burlington House, aflată în centrul Londrei.

Istoria spectacolului de vară începe în urmă cu 250 de ani, cu dorința unor artiști și arhitecți britanici (cunoscuți sub numele de Royal Academicians) de a construi o instituție condusă de entități creative, prin care să ofere noilor voci un spațiu sigur, în care să fie primite, ascultate și învățate (fiind vorba și despre o școală de artă, unde informațiile acumulate urmau să fie păstrate pentru generațiile viitoare). Pe lângă instruirea artiștilor, ei își doreau să înceapă și o campanie de educare în ceea ce privește artele vizuale, care avea ca scop pregătirea publicului londonez pentru expozițiile organizate. În 1769, când a avut loc primul spectacol, au participat 56 de artiști, care au prezentat un număr de 136 de lucrări, alese după 8 zile de selecție, atârnate, în camerele de expoziție, din podea până în tavan și înclinate către privitor.

Summer-Exhibition

În anul 1914, pentru a protesta împotriva inegalității de gen (femeile au primit drept de vot în Marea Britanie în 1928), sufrageta Mary Wood a tăiat portretul scriitorului Henry James, făcut de pictorul american John Singer Sargent, fiind unul dintre cele mai importante evenimente din istoria spectacolului.

Anul acesta, Summer Exhibition are loc între 21 iunie și 21 august, sub tema Climate, aleasă de coordonatoarea Alison Wilding (cunoscută pentru sculpturile sale abstracte și multimedia), iar dintre cele 1.462 de lucrări expuse, există câteva care vor stârni, cu siguranță, interesul vizitatorilor.

Summer-Exhibition03-Landscape-with-Mattresses
Summer Exhibition -Landscape with Mattresses

Pentru început, faimoasele steaguri care atârnă în fiecare an pe Bond Street au fost concepute de artista britanică Mali Morris. Apoi, în interiorul expoziției, vizitatorii vor putea privi tabloul lui Ian Southwood, „Landscape with Mattresses”, în care se prezintă efectele consumerismului brutal. Alături de el, vor fi prezentate și lucrările lui Gavin Turk (care au ca temă principală identitatea), Tracey Emin (artă autobiografică), Allen Jones (Pop Art), Cristina Iglesias (sculptor care lucrează cu oțel, apă, sticlă, paie și bambus, pentru a arăta legătura dintre om și natură), John Gerrard (instalația Western Flag) și Grayson Perry (ceramică), fiind doar un început pentru cei care se vor plimba prin întregul spațiu menit să ofere perspective diferite asupra conceptului Climate.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută