Rezumat
Cazinoul Epava EvangheliaPortul turistic Mangalia Portul turistic Tomis Moscheea Carol IEdificiul Roman cu Mozaic Cetata Enisala
Ideal e ca atunci când îți plănuiești concediul la mare să încerci să descoperi și locurile deosebite și monumentele care se află pe litoralul românesc. Nu-s deloc puțin, iar între două plaje sigur o să-și placă să faci un pic și pe exploratorul, mai ales că astfel o să te întorci cu destul de multe amintiri și poze numai bune de pus pe Instagram. Iată doar 7 sugestii de locuri interesante pe care le poți vizita în sejurul estival.


Cazinoul
Să mergi la mare și să nu vezi Cazinoul, e ca și când ai merge la Paris și nu ai trece să vezi și Turnul Eiffel. Este emblema orașului Constanța și veghează țărmul Mării Negre de 112 ani. Chiar dacă în momentul de față interiorul nu poate fi vizitat, merită să treci pe aici pentru o plimbare pe faleză și pentru a admira din afară impunătoarea clădire ridicată la inițiativa Regelui Carol I.
Inițial, Cazinoul trebuia să arate total diferit. În aprilie 1902, primarul Alexandru Belcic decide demolarea „cazinei” care se afla aici și construirea unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene. Planurile sunt întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic ce se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile sunt schimbate. Primăria îi oferă comanda lui Daniel Renard, un arhitect francez, care decide să adopte stilul Art Nouveau. Terminat în 1910, când este și inaugurat (în 1912 se fac ultimele retușuri), Cazinoul nu s-a bucurat de mare apreciere. Constănțenii au criticat nu doar durata mare a lucrărilor, dar și aspectul final. El era văzut ca o „matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” și „un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust”. Astăzi, însă, este considerată a fi una dintre clădirile cele mai frumoase din România. Să sperăm că va fi într-un final și renovat și redeschis publicului.
Epava Evanghelia
Nava Evanghelia a aparținut flotei celebrului armator grec Aristotel Socrates Onassis si a fost lansată pe apa sub numele de „Empire Strength“, fiind construită pentru Ministerul britanic al Transportului. De-a lungul timpului ea a funcționat sub mai multe denumiri, ultimul fiind „Evangelia“. Ea a eșuat la 1,5 km de plaja nordică a stațiunii Costinești pe 15 octombrie 1968. Din cauza costurilor mari pe care le implica recuperarea navei, proprietarul a decis să lase vasul la locul incidentului. În timp, epava Evanghelia a devenit un simbol al stațiunii Costinești, iar turiștii care se cazează în zonă vin special până aici pentru a se poza cu aceasta. De asemenea, ea este și vizitată și explorată de turiștii mai curajoși, care se aventurează până la ea în barci, caiace sau înot, chiar dacă acest lucru nu este recomandat de autorități.
Portul turistic Mangalia
În cazul în care te întrebai, acesta este cel mai modern port românesc destinat navelor turistice de dimensiuni mici, fiind construit în intervalul 2006-2008. Aici pot ancora până la 146 de ambarcațiuni. De asemenea, vei găsi aici curse maritime către majoritatea stațiunilor de pe litoralul românesc, dar și spre Deltă sau destinații din afară granițelor noastre, cum ar fi Varna (Bulgaria) sau Istanbul (Turcia). Dacă te pasionează iahturile sau corăbiile cu pânze, aici vei avea ocazia să le vezi pe cele mai frumoase de pe litoralul românesc. În plus, poți vizita și Farul „Genovez” Mangalia aflat în capătul digului și care a fost construit în 1858 – 1860, fiind un simbol al orașului. Farul are și un ceas solar cu cadranul gradat pentru orele zilei, unic în România. De asemenea, portul a devenit și locul în care s-au dezvoltat mai multe colonii de păsări: lebede, cormorani sau pescăruși.
Portul turistic Tomis
Dacă tot suntem la acest capitol, nu puteam să nu menționăm portul Tomis, care a devenit o adevărată atracție turistică nu neapărat pentru pasionații de ambarcațiuni, ci pentru că aici s-au deschis foarte multe restaurante și terase care au în meniu preparate pescărești. Localnicii știu și că aici, în golful din portul Tomis, pe timpul verii își fac apariția și grupuri de delfini.


Moscheea Carol I
Situată în Piața Ovidiu, Moscheea Carol I este principalul edificiu de cult musulman din țară și totodată unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice de pe litoral. Construcția a început 1910, la inițiativa regelui Carol I (de aceea îi și poartă numele), și au durat 3 ani.
Din punct de vedere arhitectonic, aceasta este prezintă un unic amestec de elemente arhitecturale egipteano-bizantine și românești. Ca o curiozitate, este și prima clădire din România pentru a cărei construcție a fost folosit betonul armat – imensa cupolă este din acest material. Un alt element care face ca moscheea să fie greu de trecut cu vederea este minaretul înalt de 47 de metri. Acesta e vizibil chiar și de pe mare. În interiorul turnului se afla 140 de trepte pe care vizitatorii trebuie să le urce până în vârf. Merită efortul pentru că de aici poate fi admirată o panoramă impresionantă asupra orașului.
Moscheea deține numeroase obiecte de patrimoniu printre care se numără covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale din Europa – cu o suprafață de 144 de metri pătrați și care cântărește 500 de kilograme.
Edificiul Roman cu Mozaic
Acesta este situat în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie. A fost descoperit în anul 1959, în timpul unor lucrări desfășurate în Piața Ovidiu. Cercetările au dezvăluit că monumentul a fost construit în secolul al IV-lea și aici s-au găsit ancore, lingouri, amfore cu vopsele și rășini, statuete, placaje de marmura, mozaic policrom, capete de pilastru etc. Toate sunt expuse în muzeul de Istorie Națională și Arheologie.
Având o suprafață de 2000 de metri pătrați, mozaicul de aici este și unul dintre cele mai mari descoperite pe întregul teritoriul fostului Imperiu Roman. Pentru cei care vor să descopere mai multe despre rădăcinile poporului român, o vizită aici va fi extrem de satisfăcătoare.


Cetata Enisala
Situată 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros ce se înalță deasupra lacurilor Razim şi Babadag, cetatea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de către negustorii genovezi, cel mai probabil cu scop militar. În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a fost abandonată în contextul înaintării stăpânirii turceşti la nord de Gurile Dunării, pe la sfârșitul secolului al XV-lea.
Este o clădire impresionantă pentru toți cei pasionați de istorie și mai ales de istoria care a avut loc de această parte a litoralului Mării Negre.