Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/07/2022
Vacanțe / Vacanta pe Litoral

7 atracții estivale de pe litoral

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii 7 atracții estivale de pe litoral Share 7 atracții estivale de pe litoral
litoral


E adevărat că pe litoralul românesc plaja și marea sunt atracțiile principal, dar există multe alte lucruri interesante pe care le poți face pentru a-ți condimenta concediul. În plus, ține cont că poți avea parte și de zile înnorate în timpul sejurului. Așa că iată câteva atracții estivale de care ar trebui să ții cont atunci când planifici concediul la Marea Neagră. 

litoral
foto facebook.com/acvariulconstant

Acvariul 

Inaugurat în 1958, Acvariul din Constanța se află într-o clădire care a fost construită la începutul secolului XX ca anexa a Cazinoului și a funcționat ca restaurant, până la reamenajarea și reconvertirea spațiului. Găsești aici expoziții permanente de faună și floră acvatică, dar constant au loc și expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica și pescuit marin. 

O atracție mai ales pentru cei mici, Acvariul din Constanța este casa a peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse, dar majoritatea sunt din Marea Neagră. Cea mai spectaculoasă parte este bazinul care găzduiește o impresionantă colecție de sturioni, cunoscută pentru longevitate. Mai pot fi admirate aici și specii de pisică de mare, scorpie și dragon de mare, căluți sau cocoșei de mare etc. 

litoral
foto facebook.com/delfinariuconstanta

Delfinariul

Delfinariul din Constanţa şi-a început activitatea chiar de Ziua Copilului în urmă cu 50 de ani, în 1972. La acea dată era primul delfinariu din sud-estul Europei. Având în vedere că în Marea Neagră trăiesc trei subspecii de delfini: marsuinul, delfinul comun şi afalinul, Delfinariul Constanţa a găzduit în bazinele sale toate cele trei specii. Primii au fost marsuinii şi delfinii comuni. Abia în urmă cu 20 de ani au fost aduşi şi afalinii sau delfinii mari. Din această specie face parte și Mark, veteranul şi vedeta Delfinariului până în 2009.  

În momentul de față spectacolele cu delfini au loc în noua sală ce înconjoară bazinul, care poate găzdui până la 1300 de spectatori și poate fi folosită atât vara cât și iarna. 

Dacă n-ai mai fost până acum la un astfel de spectacol cu delfini, cu siguranță o să rămâi impresionat, nu doar cei mici. 

litoral
Photo by Austin Neill on Unsplash

Herghelia de la Mangalia 

Înființată în anul 1926, Herghelia de la Mangalia este cel mai mare complex de acest gen din zona de sud-est a Europei și este casa a peste 350 de cai de rasă. Periodic, caii sunt antrenați pe malul mării, între stațiunile Saturn și Venus, iar acest lucru se traduce printr-un spectacol foarte frumos pentru turiștii prezenți pe plajă. 

Pe lângă programul standard de vizitare, ai ocazia să asiști aici la curse spectaculoase de galop, trap, atelaje și concursuri hipice de obstacole. Vară de vară, la hipodrom au loc și competiții de călărie la care iau parte herghelii și crescători din toată țara.

Bineînțeles, în afară de vizitarea hergheliei, poți lua ore de echitație sau poți face plimbări călare pe malul mării, asistat de ajutor specializat. O experiență cu adevărat memorabilă! 

litoral
foto facebook.com/planetariuconstanta

Planetariu

Planetariul din Constanța este primul obiectiv public de acest gen din ţara, luând ființă în 1969, anul în care omul a ajuns pe Lună. Aici vei descoperi cum e să călătoreşti printre stele, planete, meteori, galaxii şi altele corpuri cerești. Asta pentru că în cupola Planetariului au loc demonstraţii cu proiectorul ZKP- 2 şi pot fi văzute: stele (aproximativ 5000), planete, Luna, constelaţii, comete etc. E ca și cum ai merge la un cinematograf spațial.  

litoral
foto facebook.com/aquamagic

Aqua Magic Mamaia 

Pentru iubitorii de parcuri acvatice, în Mamaia se află Aqua Magic Mamaia, cel mai mare aquaparc de pe litoral. Acesta se întinde pe o suprafață impresionantă de 27.500 metri pătrați și este împărțit în zone special amenajate pentru copii și adulți, satisfăcând astfel dorința de relaxare a unora, dar și dorința de aventură și adrenalină a celorlalți. Găsești la Aqua Magic 13 surse de distractie: Waterplayground, Baby Pool, Relax Pool, Lazy River, Space Bowl, Super Crater, Multislide, River Ride, Mega Pipe, Twister, Kamikaze, Turbo Slide, Black Hole și Side Winder. Dincolo de aceste distracții acvatice, la Aqua Magic au loc zilnic spectacole și concursuri cu premii.

litoral
Photo by Kristopher Allison on Unsplash

Zbor cu avionul 

Da, poți să zbori cu avionul deasupra întregului litoral românesc. Așa că la final vei putea să te lauzi că ai văzut toate plajele din România într-o zi. Poți face asta la bordul avioanelor Diamond, din flota Regional Air Services, cu decolare de pe aeroportul Tuzla și survol peste litoral și chiar peste Delta Dunării. 

litoral
foto facebook.com/MarineExplorersDiveCenter

Scuba Diving 

Nu doar că poți să zbori deasupra litoralului, dar poți să vezi și cum e să mergi pe fundul Mării Negre. Asta pentru că în Vama Veche poți face scufundări. În această stațiune își desfășoară activitatea o școală excelentă de scuba diving, Marine Explorers, de unde, în urma unor cursuri, poți obține chiar un brevet de scafandru NAUI, care-ți va permite scufundarea până la 18 m, la orice bază de scubadiving din lume.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută