Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/06/2022
Eat & Drink Viața Orașului / Povești din București

Povești din București | FRIDDI – gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești din București | FRIDDI – gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță Share Povești din București | FRIDDI – gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță


În laboratorul propriu, cei de la Friddi transformă cele mai fine ingrediente într-o selecție de gelato și sorbetto artizanale 100% naturale. De asemenea, Friddi este un brand românesc 100%, născut din pasiunea pentru înghețată artizanală și respect pentru cele mai bune ingrediente. 

Gelateria de pe Vasile Alecsandri 4 a devenit în scurt timp, în doar 3 ani, unul dintre spațiile preferate de copii, pe care-i poți vedea în fiecare zi zburdând prin grădina urbană a complexului Landmark, cu un cornet de gelato în mână, fericiți, în timp ce părinții socializează liniștiți pe băncuțele și treptele de aici. 

La întrebări ne-a răspuns Alexandru Becuț, cofondator Friddi Gelato

Cum a apărut Friddi? Și de ce ați ales să mizați pe gelato?  

Friddi este un brand creat local de la zero. Gelateria a fost deschisă în iunie 2019, iar ideea business-ului a început să se contureze prin 2017, când am realizat că piața înghețatei artizanale din România era într-o fază incipientă, cu mult loc de creștere. Am început cu o idee foarte clară despre ce ne dorim să oferim: o experiență unică, nu doar prin calitatea produsului în sine, ci prin calitatea tuturor componentelor unui astfel de business: de la standardele înalte impuse pentru laborator, la originea materiei prime, la pregătirea echipei și etica în management, până la brand, comunicare și locație.

Suntem trei parteneri: eu alături de Ciprian Sălceanu și Simona Retevoescu, toți trei aducând un mix valoros de experiență din mediile corporate și antreprenorial. 

Prin ce se deosebește gelateria voastră de altele din oraș?

Friddi este mai mult decât înghețată bună, este o experiență. Iar experiența are la bază această triadă: produs de top, locație și atmosferă, plus partea mai puțin vizibilă (angrenajul din spate – laboratorul, procesele tehnice, echipa, care împreună fac totul să funcționeze la standarde superioare).

Astfel, a veni la Friddi e ca și când te-ai teleporta într-o mică vacanță – e ca o oază unde toate grijile se pun pe pauză, unde în loc de zgomotul claxoanelor auzi râsete de copii și poveștile prietenilor. Cobori treptele în piațeta de la Vasile Alecsandri 4, găsești o băncuță pe trepte, savurezi un gelato, un prosecco sau o cafea și te reîncarci cu energie bună. 

Ce ne puteți spune despre produsele voastre? 

În laboratorul Friddi transformăm ingrediente naturale premium într-o selecție de gelato și sorbetto artizanale. Materia primă pe care o folosim în rețetele noastre este superioară celei folosite de multe gelaterii, chiar și din Italia.

O parte dintre ingrediente sunt certificate bio, cu origini recunoscute și apreciate la nivel mondial, precum fisticul de Bronte, alunele de pădure din Piemont sau vanilia Madagascar. Folosim numai lapte pasteurizat bio în toată gama de gelato (sortimentele pe bază de lapte). Gama de sorbetto include sortimentele din fructe, dar și ciocolata – toate vegane, fără lactoză, ou sau alte ingrediente de origine animală.

Din meniul Friddi mai fac parte o selecție de torturi de gelato, tiramisu și cafeaua de specialitate, inclusiv affogato – un preparat emblematic pe bază de espresso și gelato de vanilie.

În shop-ul Friddi, am investit și într-un coffee corner dedicat cafelei de specialitate, preparată cu mare grijă de colegii noștri barista, folosind echipamente și accesorii de top, precum espressorul La Marzocco Strada și kit-urile profesionale de V60 sau Chemex pentru preparatele brew.

Povești din București | FRIDDI - gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță

Povești din București | FRIDDI - gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță

Povești din București | FRIDDI - gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță

Povești din București | FRIDDI - gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță

Ați devenit rapid un loc care nu duce lipsă de clienți și pe o parte din ei i-ați fidelizat deja. 

E vorba despre atenția la toate punctele de interacțiune ale clientului cu brandul: de la calitatea constantă și prezentarea produsului, la modul în care este servit sau livrat, la atmosfera creată în locație, până la modul în care comunicăm, primim feedback sau ne asumăm și reparăm eventualele greșeli.  

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit? 

Gestionarea evenimentelor neprevăzute este întotdeauna dificilă pentru un business la început. Pandemia a fost o perioadă plină de provocări pentru noi, în care a trebuit să regândim modelul de business, să implementăm cerințe și măsuri noi de la o zi la alta, să operăm cu o echipă redusă numeric etc.

Privind în urmă, a fost și o perioadă cu multe lecții de învățat, de maturizare, în care am reușit să rămânem relevanți pentru comunitatea noastră. Orice criză este până la urmă o oportunitate pentru regândire, schimbare, eficientizare.

O altă provocare oarecum constantă este managementul financiar al afacerii – asigurarea bugetelor necesare pentru investiții și creștere, precum și a unui cash flow adecvat într-un context economic cu prețuri ale materiilor prime în creștere. 

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă gelateria voastră asupra orașului? 

Ne dorim ca Friddi să rămână și să crească drept un loc incluziv, relaxat, în care oamenii vin împreună și în care pot fi ei înșiși și se pot simți bine indiferent dacă sunt singuri sau cu prieteni, cu familie, cu copii mici, cu animale de companie.

E un loc wheels-friendly, unde îți poți parca în siguranță bicicleta sau trotineta. Cred că Bucureștiul are nevoie de mai multe astfel de locații-destinație, în care să te poți detașa de tumultul orașului și să ai parte de o experiență completă.

De asemenea, ne dorim să continuăm să investim în produse și servicii de calitate și să îi inspirăm și pe alții din domeniu să facă la fel. 

Povești din București | FRIDDI - gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță

Povești din București | FRIDDI - gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță

Ce vă place vs. ce nu vă place la gelateriile din București? 

Mă bucur să văd dinamica din ultimii ani de pe această nișă, pe fondul unui apetit din ce în care mai crescut al consumatorilor pentru înghețata artizanală. Apreciez și că se urmărește un standard ridicat de calitate la noile gelaterii, că e un business luat în serios de jucătorii importanți, cu investiții pe măsură. Ca direcții de dezvoltare, este întotdeauna loc în materie de inovație și creativitate în zona de produs, dar și de creare/ identificare a unor oportunități de aprovizionare cu ingrediente locale. 

Ce vă place vs. ce nu vă place la București? 

Îmi place dinamica lui, modul în care a devenit în ultimii ani un fel de pol de referință la nivel european cu privire la cafenele, restaurante și concepte interesante. Și îmi plac oamenii, cei care aduc cu personalitatea lor un vibe unic acolo unde aleg să-și petreacă timpul. 

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate? 

Capacitatea de adaptare în situații incerte este un mușchi pe care antreprenoriatul îți dă oportunitatea să îl lucrezi zilnic. De asemenea, creșterea unei echipe profesioniste cu responsabilități clare este un element foarte important deoarece paleta de activități dintr-un astfel de business este incredibil de vastă, iar fără suport poți ajunge ușor la burnout. Pentru a scala, dar și pentru a avea un minim work-life balance, trebuie să investești în oameni. 

Povești din București | FRIDDI - gelateria din București unde te teleportezi într-o mică vacanță

Ce planuri de viitor aveți? Ce urmează pentru Friddi?

Dorim să facem în continuare înghețată excelentă, să construim comunitatea din jurul brandului, să ne consolidăm operațiunile și să dezvoltăm linia de produse de retail precum și rețeaua de parteneri (locațiile de pe harta #FriddiFriends care au ales să ofere în meniul lor înghețata noastră). Un pas următor ar fi să creionăm și un model de francizare întrucât încă de la deschidere au existat multe solicitări. 

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută