Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/05/2022
Eat & Drink POP-UP STORiEs

Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun Share Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun


Dacă ar fi să descriu anii ’80 într-un singur cuvânt, aș alege „colorat”. Nimic nu se compară cu nuanțele neon care erau la modă sau cu blugii decolorați, pentru a avea modele mai interesante. Totuși, dacă anumite preferințe în materie de haine sau muzică din această perioadă au parte de o readaptare modernă, cele legate de preparatele pe care le consumăm s-au menținut încă de atunci.

Începem așadar cu ceva dulce, și anume cu profiterolul. Deși preparatul nu a fost inventat în anii ’80, ci în 1530, în Franța, popularitatea sa a crescut la începutul decadei, profiterolul fiind adesea consumat fie simplu, fie alături de înghețată. Astăzi putem consuma profiterolul atât în forma clasică, dar și sub formă de tort, ce are încorporate sferele de patiserie sau înghețată cu aroma specifică preparatului.

Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun

Profiterol

Dacă tot am amintit de înghețată, un tip popular pe care l-am întâlnit și astăzi este înghețata de vanilie ce are straturi de ciocolată în compoziție, făcând-o astfel mai crocantă. Această combinație a devenit populară prima dată în Marea Britanie, iar astăzi o putem procura în diverse combinații, precum caramel sau fistic, elementul neschimbat fiind straturile de ciocolată.

Îndreptându-ne acum spre partea de feluri principale, descoperim că salata de paste a fost un preparat popular în anii ’80, care se mai consumă și astăzi. Multitudinea de combinații pe care această mâncare o oferă a făcut ca popularitatea ei să rămână constantă. Totuși, în decada în care a fost cea mai apreciată se considera că o familie era sofisticată dacă își realiza salata de paste cu ingrediente cât mai exclusive, precum pastele colorate sau reducțiile din fructe. O altă rețetă ce include paste din această decadă, care a fost readusă în preferințele publicului de către modelul Gigi Hadid, o reprezintă pastele cu sos de vodcă. Deși pare un ingredient neobișnuit, adiția alcoolului în sosul de roșii îl face mai cremos și accentuează aroma tomatelor.

Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun

Salată de paste

Deși pare o combinație ceva mai recentă, pizza cu sos de barbecue și pui a apărut pentru prima dată în 1985. Combinația neobișnuită a revoluționat pe veci ingredientele care pot fi puse pe pizza, care până atunci se rezumau doar la sosul de roșii, ceapă, salam, cârnați și ardei gras. Nu am putea părăsi sfera preparatelor fără a aminti măcar de Chicken McNuggets, care și-au făcut apariția în 1983, în restaurantele McDonalds, și care se numără printre preferatele consumatorilor și astăzi.

Probabil că, după atâta mâncare, merge și ceva de băut. Astăzi se pune mare accent pe zahărul din băuturi, majoritatea optând fie pentru apă, fie pentru variantele zero zahăr, însă un lucru mai puțin cunoscut este că anii ’80 au fost cei care au introdus băuturile dietetice. Astfel, în 1982, compania Coca-Cola introduce pe piață Diet Coke, ce se află și astăzi printre preferințele consumatorilor.

Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun

Pina Colada

Dacă o cola dietetică nu este suficientă la o petrecere și ne dorim ceva mai exotic, Pina Colada este doar unul dintre cocktailurile prezente și astăzi în toate meniurile restaurantelor. Băutura a devenit extrem de populară în anii ’80, datorită melodiei lui Rupert Holmes, Escape (The Pina Colada Song).

Un alt cocktail extrem de popular, pe care este imposibil să nu îl fi comandat măcar o dată, este Sex on the Beach. Baza de alcool a acestui cocktail o reprezintă vodca și lichiorul de piersici, urmând să fie combinate cu sucul de merișoare și cel de portocale. Opțional, pentru o băutură complexă, se poate adăuga lichior de zmeură sau de coacăze.

Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun

Sex on the Beach

Să presupunem că un cocktail nu ne atrage, dar am prefera un shot mai interesant. Poate cel mai reprezentativ pentru anii ’80 este Slippery Nipple. Acesta este o combinație de cremă de whisky și sambuca, un lichior produs din uleiurile extrase din semințele de anason. Opțional, se poate adăuga sirop de rodii pentru a putea fi observată și mai bine diferența dintre texturile ingredientelor.

Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun

Slippery Nipple

Poate că cocktailurile sau shot-urile sunt prea dulci sau prea calorice pentru gustul nostru, însă decada anilor ’80 are soluția prin popularizarea berii light. Chiar dacă astăzi este mai rar întâlnită, încă poate fi procurată din magazinele specializate.

Anii ’80 sau când nostalgia are (încă) un gust bun

Nici nu ne închipuim câte alte mâncăruri sau băuturi vin din perioada anilor ’80, despre care avem impresia că sunt invenții relativ recente. Pentru mulți, aducerea în prezent a creațiilor inspirate din această perioadă reprezintă un element de noutate, ce poate doar reliefa o perioadă de nostalgie și de repetare a tendințelor prin care trecem.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută