Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/05/2022
Lifestyle / Arhitectură & Design

Interviu cu 441 Design Powerhouse | “Space within Space”, instalația creată pentru Romanian Design Week

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Interviu cu 441 Design Powerhouse | “Space within Space”, instalația creată pentru Romanian Design Week Share Interviu cu 441 Design Powerhouse | “Space within Space”, instalația creată pentru Romanian Design Week


441 Design Powerhouse este un birou de arhitectură full service: servicii de grafică, design interior, instalații și tot ce ține de domeniul design-ului. Totul a început cu pasiunea pentru design a patru profesioniști, uniți pentru aceeași misiune. Împreună au creat 441 Design Powerhouse, care este mai mult decât un birou de design și arhitectură. Este un loc în care clienții pot găsi soluții concrete, un spațiu în care pasiunea, munca, inovația și forța se unesc pentru servicii de design 360.  

În cadrul Nopții Studiourilor de Arhitectură, care face parte din Romanian Design Week, cei de la 441 au creat o instalație intitulată Space within Space, o capsulă efemeră ce prinde contur în mijlocul casei. Ea poate fi loc de refugiu, de meditație, inspirație, dar și o experiență senzorială. Și mai interesant este că ea a fost inspirată de pandemia și izolarea prin care am trecut în ultimii 2 ani, care ne-au făcut să ne schimbăm percepția despre spațiul personal, limitele acestui tip de spațiu. Instalația lor poate și fi vizitată și „experimentată” pe 19 mai, la sediul 441: strada Plantelor 33, între orele 18:00 – 23:00.

Interviu cu 441 Design Powerhouse | “Space within Space”, instalația creată pentru Romanian Design Week

Despre Space Within Space, Noaptea Studiourilor de Arhitectură, București și altele în interviul de mai jos.

Povestiți-ne un pic despre 441 Design Powerhouse. Cum a apărut studioul vostru de arhitectură, cum a evoluat el în timp și cine sunt oamenii din spatele acestui proiect?

Inițial 441 Design Studio a apărut în 2013, fondat de 4 asociați, dintre care 3 arhitecți. Nouă ani mai târziu, funcționăm sub numele 441 Design Powerhouse și am devenit mai mult decât un studio de arhitectură. Suntem o agenție care are mai multe departamente și care, pe lângă design interior, face și grafică, branding, animații și video, dar și creație pentru agențiile de BTL.

Anca Dumitrescu, Alina Filipoiu și Octavian Cazacu sunt arhitecții din spate, iar Șerban Leafa este cofondatorul care a venit din zona de graphic design. Faptul că fiecare dintre noi a venit cu un background ușor diferit a fost un mare avantaj pentru că ne-a permis să fim versatili în serviciile acoperite și să oferim cât mai multe opțiuni în termeni de estetică pentru clienții noștri.

Transferul acesta de know-how între noi ne-a ajutat să ne dezvoltăm constant, într-o primă fază intern, și apoi în toate serviciile integrate din portofoliul nostru.

Care sunt proiectele voastre cu care vă mândriți cel mai tare?

Clar ne plac mult proiectele de cafenele. Pe lângă pasiunea pentru cafeaua de specialitate, ne atrage foarte mult și partea de design a unui astfel de spațiu, o provocare pentru că trebuie să gândim acest spațiu și în termeni de eficiență business, flux operațional, congruent cu identitatea brand-ului, dar și un loc în care oamenii să se simtă cât mai bine.

Avem mult know how în acest domeniu și, da, ne mândrim cu asta. O să puteți vedea în curând noul Emozia și noul MABO Coffee – ambele fiind pe punctul de a se deschide. Altfel, avem celelalte două cafenele Emozia și Saint Roastery. Plus alte spații din domeniul ospitalității, locul unde poți jongla între bune practici de design & funcționalitate și creativitate de care se pot bucura oameni în mai multe rânduri.

Alt proiect de care ne mândrim este și Diverta Cluj, care a generat o nouă imagine a brand-ului, comparativ cu celelalte proiecte Diverta pe care le-am făcut pentru ei.

Interviu cu 441 Design Powerhouse | “Space within Space”, instalația creată pentru Romanian Design Week
Emozia
Interviu cu 441 Design Powerhouse | “Space within Space”, instalația creată pentru Romanian Design Week
Diverta Cluj

Ce ne puteți spune despre Noaptea Studiourilor de Arhitectură din cadrul RDW 2022? Cât de important este un astfel de eveniment pentru domeniul în care activați?

Noaptea Studiourilor de Arhitectură este ocazie de socializare, de networking și un bun moment ca fiecare birou de arhitectură să socializeze cu oamenii din breaslă. La nivel macro, acesta este genul de eveniment care ne pune pe masă provocări și teme în baza cărora noi creăm instalații sau proiecte care să răspundă unor actualități. Pentru noi e prilej de bucurie să ne deschidem ușile spațiului, să cunoaștem oamenii preocupați de estetică, dar și să ciocnim un pahar cu cei care pot deveni parte din comunitatea noastră.

Ce ne puteți spune despre instalația voastră din cadrul RDW – Space within space?

Evenimentul se va desfășura în jurul unei instalații. O capsulă efemeră ce prinde contur în mijlocul casei. Viața ce înconjoară altă viață. Ea poate fi loc de refugiu, de meditație sau inspirație. Devine spațiu individual prin locuirea ei segmentată, câte o persoană, câte o idee, totul pe un singur scaun. La ieșirea din capsulă, fiecare vizitator va fi invitat să scrie o întrebare generată de spațiul pe care l-au experimentat. După colectarea răspunsurilor, am vrea să facem chiar o antropologie a spațiului personal.

Pandemia și izolarea pe care a adus-o această perioadă ne-au făcut și pe noi, profesioniștii din domeniul arhitecturii și design-ului să ne punem întrebări de genul: cum ni s-a schimbat percepția despre spațiul personal, care sunt limitele acestui tip de spațiu, cum le negociem, încercăm să îl redefinim, ce spune el despre noi ca indivizi?

Instalația este punctul de pornire în încercarea de a chestiona cunoscutul și de a da glas împreună unor întrebări într-o lume plină de fantezii și posibilități. Spațiul devine un limbaj universal ce ne apropie, unde fiecare întrebare generată este o poveste ce merită descoperită.

De anul trecut de când ne-am întors la birou și am început să ieșim în spații publice, ne-am dat seama că în timpul izolării, dar și pe perioada stării de urgență, spațiul personal al fiecăruia s-a cimentat într-o experiență mult mai palpabilă decât înainte de 2020, când nu îi acordam atâta atenție. Pandemia ne-a forțat pe toți să reevaluăm multe părți ale vieții noastre, dar și relația cu spațiul, de acasă, de la birou, dinamica camerelor ce s-au schimbat sau au trebuit să își schimbe funcțiunea. Ne-am dorit ca prin instalația Space within Space să îndreptăm atenția oamenilor spre spațiul individual și relația acestuia cu spațiul comun. Împreună cu oamenii ce vor experimenta instalația, ne dorim să ajungem la o serie de întrebări ce ne pot ajuta să înțelegem mai bine ce simt oamenii în legătură cu spațiul lor și cum se raportează la el.

Ce alte studiouri de arhitectură ați recomanda celor interesați de acest domeniu să viziteze la Noaptea Studiourilor de Arhitectură din cadrul RDW 2022?

Sincer, am recomanda un tur de forță. Cred că fiecare dintre cei din listă te-ar putea surprinde cu ceva. Ne pare rău că nu putem să îi vizităm și noi, așa că vă încurajăm să o faceți voi, cât mai mulți. Programul tuturor evenimentelor e aici.

Ce v-a plăcut cel mai mult până acum de la RDW 2022?

Din cadrul expoziției centrale ne-a plăcut mult expoziția „Valuable objects by Epretext”. Cât despre evenimentele care împânzesc orașul, ne-a bucurat mult cel de la Așezămintele Bratianu. Ne bucurăm că s-au redeschis către publicul larg.

Spuneți-ne 3 clădiri nou apărute în București care vă plac (din punctul de vedere al designului) și, bineînțeles, de ce?

  • MARE – Muzeul de artă recentă – are o arhitectură surprinzătoare. Dacă o privim contextual, este fantastic cum reușește să preia elemente folosite la casele din zona (observați detaliul de colț al clădirii, cel dinspre intersecție) și să le folosească cu succes într-o manieră modernă. Materialele, detaliile ușii de acces, grădina din spate – totul se îmbină într-un proiect cu adevărat reușit.
  • Hotel Marmorosch – nu este o clădire nouă, însă proiectul de restaurare și reconversie ni se pare unul extrem de reușit. Se vede munca din spatele echipelor care au contribuit la acest proiect și este clar un efort lăudabil.
  • Laboratorio – și cu această alegere, am trecut complet în partea de design. Este un proiect care iese în evidență, o abordare curajoasă și un rezultat foarte fain.

Ce vă place și ce nu vă place la București?

Ne place că este un oraș dinamic iar în ultimii ani a fost plin de evenimente culturale, care au creat acea efervescență specifică marilor capitale europene.

S-a văzut clar o evoluție masivă în acest sens, mai ales înainte de pandemie. Ne place foarte mult că mișcările și evoluțiile din zona cafelei de specialitate au pus Bucureștiul pe harta pasionaților de cafea din toată lumea.

Nu ne place aglomerația, faptul că se parchează pe trotuar și că avem o arhitectură foarte frumoasă complet ignorată de autorități. Cu un simplu exercițiu de imaginație, putem să construim mental adevărata față a orașului, una în care toate clădirile vechi ar fi restaurate cu simț de răspundere. Vă dați seama cât de frumos ar fi Bucureștiul atunci?

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută