Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2022
POP-UP STORiEs Artă & Cultură / Carte

Amintiri din literatura anilor ’80

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii Amintiri din literatura anilor ’80 Share Amintiri din literatura anilor ’80


Odată cu remake-ul faimosului roman Firestarter, scris de Stephen King și publicat în anul 1980, care urmează să apară luna aceasta, avându-l pe Zac Efron în rol principal, am pornit în căutarea cărților din anii ’80 pe care, chiar și astăzi, în 2022, le-am considera importante și relevante pentru universul Pop culture datorită temelor sociale abordate sau, pur și simplu, poveștilor care nu ne-au părăsit nici după 40 de ani.

Pe lângă „Firestarter”, în anul 1986, Stephen King a publicat un alt roman horror rămas cu noi până în prezent, anume It, care prezintă istoria a 7 copii terorizați de un shapeshifter malefic (o entitate care își poate schimba forma fizică după cum își dorește, devenind lucrul de care victima se teme cel mai mult), cunoscut mai ales prin forma clovnului Pennywise, revenit în atenția publicului odată cu apariția filmului din 2017, continuat în 2019, prin „It: Chapter Two”. Tot din sfera horror, în 1983, Susan Hill a publicat una dintre cele mai faimoase cărți gotice din ultimii 50 de ani, Femeia în Negru, care încă se joacă la teatrul West End din Londra (unde a avut premiera în 1989).

Amintiri din literatura anilor '80
Amintiri din literatura anilor '80

O lucrare relevantă pentru mediul social din 2022, mai ales în contextul Mișcării #MeToo, este Povestea Slujitoarei, romanul publicat de Margaret Atwood, în 1985, unde se prezintă o distopie în care femeile sunt folosite ca mașinării de reproducere, într-o lume în care drepturile și libertățile le-au fost luate de un regim totalitar. Ceea ce face cartea și mai interesantă este faptul că, la momentul scrierii, în construirea Republicii Gilead, autoarea a introdus evenimente care s-au întâmplat cu adevărat, cândva în istorie, costumele personajelor devenind (mai ales odată cu apariția serialului, în 2017) simboluri în lupta pentru egalitate. O altă lucrare feministă pe care nu o putem uita, apărută în 1982, este Culoarea Purpurie, scrisă de Alice Walker (prima femeie de culoare care a câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune, în 1983), reprezentată pe marele ecran în 1985, în regia lui Steven Spielberg.

Amintiri din literatura anilor '80

Alături de cele menționate mai sus, anii ’80 au fost marcați și de personalități precum Stephen Hawking, care a publicat Scurtă Istorie A Timpului, în 1988, Roald Dahl (Matilda), Orson Scott Card (Ender’s Game), Amy Tan (Clubul Norocoaselor), Paulo Coelho (Alchimistul), Tom Wolfe (The Bonfire of the Vanities) sau Toni Morrison (Preaiubita), toți jucând un rol important în viețile cititorilor și amintind de realități pe care încă le recunoaștem în lumea noastră.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută