Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/05/2022
Artă & Cultură / Teatru

FATA DIN CASA VAGON după Ana-Maria Sandu

Costinela Caraene De Costinela Caraene
Comentarii FATA DIN CASA VAGON după Ana-Maria Sandu Share FATA DIN CASA VAGON după Ana-Maria Sandu
Fata din Casa Vagon


foto header © Romulus Boicu

Un spectacol bucurie- terapie, la Teatrul de Artă București

„Reușita Fetei din casa vagon constă în poezia de mare forță a evocărilor, amintirilor și fantasmelor tuturor personajelor, care nu sînt decît avatarele uneia și aceleiași voci eminamente feminine. Un roman crud, ciudat și atît de original”, nota Mircea Cărtărescu.

Romanul este o hartă a sentimentelor celor născuți cu vina de a fi venit pe lume nedoriți. Roman al generațiilor de decreței, copii ai îndoielii, ai resemnării, ce duc povara încercărilor de a-și câștiga dreptul la iubire.

Cele care au ales să-l adapteze și să-l transforme în spectacol, la Teatrul de Artă București, sunt două actrițe pline de sensibilitate, Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna, pentru care vârsta și faptul de a nu fi fost (pentru mult timp) martore ale vieții de familie din comunism nu au fost un impediment în construirea unei montări în care oricine își trăiește părți din copilărie. Iar scenografia Mariei Nicola și ilustrația muzicală fac ca nostalgia să se cuibărească în noianul de emoții.

„Pe măsură ce lucram la adaptarea romanului, am cerut mai multor oameni, femei în majoritate, să îl citească. Pe lângă răspunsurile la întrebările pe care le adresam, aveam parte și de destăinuiri. Prietenele mele recunoșteau fragmente aproape autobiografice: Exact asta am simțit și eu sau Exact asta i s-a întâmplat mamei mele”, mărturisea Lorena Zăbrăuțanu.

FATA DIN CASA VAGON după Ana-Maria Sandu

foto © Ștefan Iacob

În ciuda temei incomode, spectacolul este ludic, plin de candoare și veselie.

O fetiță de 8 ani imaginează jocuri prin care pornește într-o călătorie, cu dorința de a se apropia de mama ei. Speră că împreună vor putea evada din universul dur al casei-vagon, în care neîmplinirile și regretele fac ca trecutul să fie parte din prezent. Construit într-un ton dulce-amar, spectacolul este o întoarcere în România anilor ‘70–’80. Întâmplări din traiul sub regimul totalitar sunt redate cu duioșie, candoare și umor.

Eliza Păuna și Lorena Zăbrăuțanu sînt foarte bune. Textul îl știam, dar varianta lor m-a emoționat.” – Ana Maria Sandu

„Am văzut aseară Fata din casa vagon după cartea Anei Maria Sandu (…). Aș plimba spectacolul prin toată țara, să-l vadă și ăia care nu citesc cărți.”  – Mona Nicoară

Fata din casa vagon este o binevenită revenire la teatru ca artă a comunicării prin poveste/mesaj, emoţie şi gest semnificativ. Aceste două fete minunate construiesc silueta spectrală a unui dezastru profund uman, cu discreţie, tandreţe şi sfială. Pentru a nu alunga demonii. Paradoxal, în prezenţa lor stă şi şansa mântuirii. Lorena, Eliza, vă mulţumesc! Datorită vouă am aflat că teatrul e – mai cu seamă – o necuprinsă taină.” –  Răzvana Niță

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.