Activitățile în aer liber sunt necesare și foarte importante la orice vârstă, iar pentru copiii de grădiniță diversificarea activităților și posibilitatea de a petrece timp afară este esențială. Existența unor spații exterioare amenajate oferă posibilitatea desfășurării unor activități care să contribuie la o dezvoltare armonioasă. În anii de grădiniță, copilul asimilează ușor și rapid, de aceea trebuie stimulat permanent, iar educația prin joacă outdoor trebuie să facă parte din universul lui. Proiectul nostru propune amenajarea unui spațiu de joacă și relaxare în curtea grădiniței, necesar preșcolarilor pentru exploatarea laturii lor dinamice și creative.
Grădinița Școlii Gimnaziale „Aurel Decei” Gura Râului funcționează într-o clădire nouă, inaugurată în 2020, care dispune de facilități moderne, dar nu dispune de un spațiu exterior amenajat potrivit nevoilor de dezvoltare a copiilor de vârstă preșcolară. Toată curtea interioară a grădiniței este pavată cu dale de ciment, lucru care limitează desfășurarea multor activități în aer liber. În ședințele cu părinții, majoritatea familiilor și-au comunicat dorința de a avea acest spațiu exterior.
Prin amenajarea curții exterioare ne dorim să oferim preșcolarilor posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile, creativitatea, motricitatea, și relațiile sociale. Pe lângă crearea locului de joacă, prin amenajarea curții ne dorim și crearea unui spațiu unde să se poată desfășura activități didactice outdoor.
Asociația Părinților – Școala Gura Râului este o asociație nou fondată, dar care își dorește din start să strângă comunitatea în jurul ei și să sprijine activ activitățile școlare, punând în prim plan desfășurarea educației în cele mai bune condiții posibile. Asociația își propune un parteneriat cu școala,și cu autoritățile locale, pentru a oferi copiilor un mediu potrivit dezvoltării.
Grădinița cu Program Prelungit Gura Râului este structură a Școlii Gimnaziale „Aurel Decei” Gura Râului, o școală din mediul rural care încearcă să ofere copiilor oportunități diverse de învățare și dezvoltare. În anul școlar 2021-2022 în școală sunt înscriși un număr de 515 elevi, în 6 grupe de grădiniță (dintre care două grupe cu program prelungit), 10 clase de învățământ primar și 8 clase de învățământ gimnazial. Dintre aceștia, în clădirea grădiniței funcționează cele 6 grupe de grădiniță (113 preșcolari) și cele două clase pregătitoare, cu 37 de elevi.
Școala are o experiență crescută în gestionarea proiectelor în educație, desfășurând proiecte Comenius, Erasmus, dar și proiecte mai mici, cu finanțare sau fără. Școala are depuse în acest moment proiecte POCU, PNRAS, POC, având inițiat un proces de digitalizare și modernizare.
Anul trecut școlar grădinița a participat în proiectul „Citește-mi 100 de povești”, în cadrul căruia grădinița a fost dotată cu cărți și insule de lectură și a primit certificarea de „Grădiniță bibliotecă”.