Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle Eat & Drink

Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer

Raluca Mihăilă De Raluca Mihăilă
Comentarii Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer Share Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer


Țin minte prima zi de freelancing, de parcă ar fi fost ieri. O parte dintre cei care decid să pornească un drum pe cont propriu ar numi-o prima lor zi de libertate profesională, alții i-ar spune prima zi de nebuloasă. Experiența este individuală și depinde de tipul nostru de personalitate și de momentul de viață în care ne găsește. Pentru mine a fost undeva între cele două categorii. Mă simțeam mult mai liberă, dar nu mi-era deloc limpede ce tip de libertate am și cum ar trebui să o folosesc. Treptat, s-au așezat lucrurile, așa cum se întâmplă mereu după ce stai puțin cu tine, cu ce simți, cu ce gândești și ai răbdare să se facă lumină în haos.

Îmi amintesc foarte clar surprinderea pe care am avut-o odată ce am ieșit pe stradă în amiaza mare și am văzut orașul plin de oameni agitați, care mergeau în toate direcțiile, preocupați de treburi. Mă întrebam: „Ce fac toți oamenii ăștia în timpul zilei, n-au de lucru la birou? Or fi toți în concediu?“ Era o reacție perfect normală pentru cineva care trăia pentru a munci. Odată cu pasul făcut înspre lucrul pe cont propriu și odată cu lecțiile pe care le-am învățat din experiența asta, pot spune astăzi că totul s-a schimbat în viața mea. Nici nu mi-am imaginat câte schimbări urmau să îmi aducă o decizie de moment, cum a fost în cazul meu.

La început mi-a prins excelent lucrul în solitudine, liniștea favorizându-mi așezarea gândurilor, ideilor și a imaginației. Însă nu a durat mult până să simt nevoia de a ieși din casă. Doar că neavând birou, nu prea aveam unde să merg, așa că m-am interesat de ce fac alții și am aflat că mulți lucrau din cafenele și co-working spaces. Era (și este în continuare) modul ideal de a fi singur, alături de mulți alți oameni. Și asta, în timp ce savurezi o cafea bună, un prânz, o cină, un suc sau îți programezi întâlnirile de business. Ceea ce am început să fac și eu, se potrivea mănușă cu domeniul meu de activitate (marketing). Există însă niște limitări în ceea ce-i privește pe cei care lucrează cu date sensibile, securizate, confidențiale și care au nevoie de intimitate.

Pentru că ajungeam să stau cu zilele în astfel de locuri, am constatat rapid nevoia unei asumări etice în consumație, în sensul în care timpul petrecut în aceste spații, în mod special când era vorba de antreprenori la început de drum, se cuvine a fi secondat de consumație pe măsură. Este vorba de reciprocitate și respect.

Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer

Stadio, de pe Ion Câmpineanu

Primul loc în care am lucrat a fost

1. Stadio, de pe Ion Câmpineanu.

Țin minte și acum că am rugat să mi se aducă bonul cu codul fiscal al firmei. Pffuaai, ce senzație minunată am avut! Îmi preluasem oficial frâiele propriei vieți. Este un loc în care am revenit destul de des, mai ales în afara orelor de vârf. Îmi plac foarte tare designul industrial, atriumul și meniul, din care merg la sigur cu limonada cu mentă, salata de vinete, somonul crocant și, după cum chiar ei susțin, „papanașii care i-au făcut celebri.”

Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer

Gram Bistro din America House

Un alt spațiu foarte drag mie este

2. Gram Bistro din America House.

Atmosfera și designul sunt intime, dar totuși ai sentimentul unei puternice comunități. Băuturile din ingrediente naturale sunt minunate, iar supele cremă sunt delicioase. Este o plăcere să mă opresc pe la ei, ori de câte ori ajung prin zonă.

Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer

5ensi, Strada Paris nr 5

3. 5ensi

este chiar peste drum de Piața Victoriei, pe Strada Paris nr 5. Primăvară, vară, toamnă, iarnă, acolo e de mers singur, în cuplu sau cu echipa de lucru. Ca freelancer este un loc foarte fain în care să lucrezi, dacă prinzi rezervare, dar pentru că ai libertatea programului tău (wink wink), poți rezerva oricând loc în afara intervalelor intens traficate. Iar „crispy cauliflower” este un must, dacă vrei să încerci un curcubeu în cerul gurii.

Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer

Dialogue Social Bar, din zona Pieței Rosetti

Un alt spațiu născut în același an și pe aceeași stradă cu firma mea este

4. Dialogue Social Bar, din zona Pieței Rosetti.

Este un spațiu generos, amplasat într-o clădire cu o arhitectură înaltă din perioada interbelică și în care simți că ai loc pentru toate ideile tale. Este liniște, au ceaiuri bune și ține loc de social bar, de co-working space, de spațiu pentru teambuiding sau aniversări.

Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer

Alouette, de pe Splaiul Unirii,

5. Alouette, de pe Splaiul Unirii,

este un restaurant de care am aflat dinainte de pandemie, vizitând un client din zonă. Meniul are ca ingredient central oul, iar atmosfera, designul, elementele de detaliu și combinațiile culinare sunt minunate.

În general, sunt foarte atentă la calitatea produselor consumate și mai ales la starea pe care mi-o oferă fiecare loc, revenind doar în spațiile în care simt că lucrez bine, că am inspirație, că serviciile sunt la nivel înalt și mi se oferă spațiul de a lucra așa cum am nevoie.

Locuri din București de unde poți lucra ca freelancer

Seneca Anticafe

Alte locuri pe care le țin aproape de suflet sunt 6. Seneca Anticafe, Beans and Dots, M60 din Amzei, terasa Verona, Bite, Lente, Camera din Față, Boutique du Pain sau Ivy din Piața Rosetti. Dar sigur, lista a ajuns să fie destul de lungă, după aproape 4 ani de freelancing.

Raluca Mihăilă este specialist în marketing și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul FREELANCING: Cum să îţi creezi propria carieră

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută