Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/01/2022
Artă & Cultură / Carte Eat & Drink / Gastromirifice

GastroMir(ifice): PARINGUL DIN LIBRĂRIE

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii GastroMir(ifice): PARINGUL DIN LIBRĂRIE Share GastroMir(ifice): PARINGUL DIN LIBRĂRIE


Într-un număr recent al săptămânalului Dilema Veche, Adina Popescu publica articolul “În România, a fi scriitor nu e o profesie, e un hobby”. Concluzia, tristă, este evidentă și perfect coordonată cu multele capitole la care românii sunt repetenți. Astăzi o să vă invit să treceți pe la o librărie.

 „Ierburi uitate – noua bucătărie veche” 

„Ierburi uitate – noua bucătărie veche” (editura Nemira 2021) a Monei Petre „este cea mai altfel” carte de bucate scrisă la noi. Deși este o carte de rețete, volumul are ca scop principal potențarea unor plante ignorate, în special din flora spontană (de la ciuperci la diferiți bulbi sau flori).

GastroMir(ifice): PARINGUL DIN LIBRĂRIE

Versatilitatea acestora este demonstrată prin ingeniozitatea culinară a Monei Petre care le gătește cu tehnici diferite și le folosește în preparate surprinzătoare. Informațiile consistente de botanică, gătit ori antropologie transformă rețetele în lecturi smart, dar ușor accesibile, iar fotografiile (care îi aparțin tot Monei) te fac să bălești la fiecare pagină. Avem de a face cu o carte utilitară, diferită de clasicele volume de rețete, o lectură de la care rămâi cu mai mult decât a ști să gătești un preparate, o lecție de botanică și istorie culinară, o listă de ponturi pentru a valorifica ingrediente pe care natura ți le dă gratis la o plimbare chiar și pe lângă București.

 Connaisseur fără ifose. Tot ce ai vrea să știi despre vin și ceva în plus

Connaisseur fără ifose. Tot ce ai vrea să știi despre vin și ceva în plus (editura GastroArt 2019) de Cezar Ioan este o carte – curs de inițiere în lumea vinurilor.

GastroMir(ifice): PARINGUL DIN LIBRĂRIECezar Ioan

Scrisă de un jurnalist specializat în domeniu, cartea are enormele merite de a fi ușor de citit – adresabilitate maximă – și ușor de priceput. Limbajul tehnic al discursului somelierilor este tradus în lexic de bază, în definiții de dicționar și explicat pe îndelete cât să aibă noimă pentru cei care nu îl stăpânesc. Cartea nu te transformă într-un specialist, după lectură o să ai ceva habar despre vinuri și este un prim pas perfect pentru a începe să descoperi bucuria multi-senzorială dintr-un pahar cu vin. Dar, chiar dacă lectura este eficientă, tot nu are cum să-și depășească menirea teoretică așa că atât autorul cât și eu vă invităm să participați la degustări de vinuri, să vizitați crame și să vă dumiriți empiric de faptul că vinul e și cultură nu doar euforie alcoolică.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută