Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/12/2021
Muzică

HIP-HOP: Playlist crăciunesc cu KURTIS BLOW

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii HIP-HOP: Playlist crăciunesc cu KURTIS BLOW Share HIP-HOP: Playlist crăciunesc cu KURTIS BLOW


De Crăciun ne adunăm cu mic, cu mare, în jurul mesei, povestim, servim o prăjiturică sau prea multe, petrecem timp cu cei dragi și ascultăm… hip-hop. Așa este, pe fundalul Crăciunului meu ideal se aude și Kurtis Blow cu al său Christmas Rappin.

Acum am putea să ne vedem cu toții de treabă, să vă puneți piesa în playlist și să ne întoarcem la înfulecat fursecuri, dar e mai mult decât atât, e și o poveste, iar nouă ne plac poveștile, nu?

La începutul anilor ’70, DJ-ul Kool Herc dădea prima petrecere cu un stil nou de muzică, care nu era nici disco, nici soul, se baza mult pe ritmuri sacadate, pe break-uri și solouri de tobe.

Așa s-a născut, printre străduțele cartierului Bronx, hip-hopul. Amen! Bineînțeles că nu uităm să îi amintim aici și pe pionierii Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash și DJ Hollywood, care au avut o influență enormă asupra stilului și culturii hip-hop. Ritmurile instigatoare de adunări nocturne au prins chiar și la punkiști, iar în anii ’80, stilul ajunsese deja de la periferie, în centru. Din așa-zisa noua gardă, a răsărit și Kurtis Blow.

Russell Simmons poate fi denumit lejer primul manager din lumea hip-hop. Băiatul venit din Queens și ajuns în Harlem pentru colegiu, a trecut rapid de la comercializat droguri, la promovarea petrecerilor, pentru că era mereu la câte una. Fascinat de universul hip-hopului, a decis să dea propriile lui seri dansante, iar la prima încercare l-a avut invitat pe Grandmaster Flash.

În seara aceea, MC i-a fost Kurtis Blow. Titulatura lui Russell de manager nu ține doar de activitatea propriu-zisă, ci și de ideile și viziunea sa vizavi de industrie, din faptul că a lansat trenduri, fără a fi pe scenă. Astfel, dorința arzătoare a lui Kurtis de a deveni un star, alături de rimele ce curgeau neîncetat, l-au făcut pe Simmons să spună da unui parteneriat.

Christmas Rappin’ history

Cum a ajuns totuși în playlist-ul meu piesa despre Moș Crăciun care dă buzna la o petrecere? Ei bine, tandemul a încercat să o vândă către 22 de case de discuri, însă fără succes. Ce știau totuși ambii era că Frankie Crocker era cel mai bun DJ de radio și că dacă ar ajunge la el, piesa ar avea o șansă. Astfel, au aflat că frecventa clubul Leviticus și au plătit DJ-ul de acolo pentru a le pune piesa în momentul în care acesta intra și se așeza la bar. Când Russell a dat semnalul, clubul, care era plin de studenții colegiului lor, a înnebunit la auzul piesei Christmas Rappin’. Mai departe, în dimineața de Crăciun, piesa se auzea pe radio. Și mai departe, până în martie, în toată Europa. Și mai, mai departe, până în 2021, la mine în sufragerie.

Kurtis Blow a fost primul rapper semnat la o casă de discuri mare, primul rapper care a susținut un turneu în State și în Europa și primul rapper care a apărut într-o reclamă, pentru Sprite mai exact. În afară de asta, merită să dați un play pieselor lui cu mult groove, vă veți distra.

 

Text de Alina BĂLAN

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută