Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/12/2021
Eat & Drink

TOP: 5 restaurante românești cu specialități pentru sezonul rece

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii TOP: 5 restaurante românești cu specialități pentru sezonul rece Share TOP: 5 restaurante românești cu specialități pentru sezonul rece


Sezonul rece este unul dintre momentele în care te întorci spre bucătăria românească, întocmai ca atunci când îți aduci aminte cu nostalgie de prima dragoste. Asta și pentru că în această perioadă românii gătesc intens ca să mai uite de frig, dar și pentru a umple mesele de sărbători la care se strânge toată familia.

 

București – Hanul lui Manuc          

 

Hanu’ lui Manuc nu este un restaurant oarecare, ci este de două secole singurul han tradiţional funcţional din Europa, servind drept restaurant, hotel, cafenea, cramă. Meniul de aici este plin de specialități pe gusturile românilor, dar greu de explicat străinilor, cum ar fi șoricii, jumările, zacusca, bulzul ca-n bariera Oborului, ciorbă ardelenească de fasole cu afumătură și multe altele care abia așteaptă să fie redescoperite de cei care s-au rătăcit prin alte bucătării ale lumii.  

Hanul lui Manuc 

 • Adresă: Franceză 62-64
 • Telefon: 0730.188.653

 

Brașov – Gaura Dulce

 

În Brașov există multe restaurante cu specific românesc, dar Gaura Dulce, aflat în spatele restaurantului Cerbului Carpatin, din Piaţa Sfatului, este celebru în felul său. Odinioară, la acest birt se servea o specialitate a Braşovului – flechii. Iar gluma preferată pe seama acestui local era ca atunci când cineva întreba unde era Gaura Dulce, i se răspundea s-o caute în fundul Cerbului. De reținut că de aici poți să-ți comanzi acasă și meniul de Crăciun, compus numai din specialități românești.

Gaura Dulce Brasov

 • Adresă: Piața Sfatului 12-14
 • Telefon: 0786.112.526

 

Cluj – Zama

 

Restaurantul Zama și-a propus să aducă bucătăria tradițională transilvăneană în secolul XXI, dar fără să o reinterpreteze. Poți să mănânci aici tot felul de bunătățuri care merg de minune cu zăpada de afară, cum ar fi zama de picioci cu tarcan, zama de salată, mămăligă în pături cu brânză de capră și burduf, varză ca la Cluj sau gulaș, dar și papanași fierți.  

Zama Cluj 

 • Adresă: Napoca 16
 • Telefon: 0755.080.777

 

Iași – Cârciuma Veche

 

În „buricu’ dulcilui târg al Ieșilor” găsești Cârciuma Veche, un local care este fix asta, o cârciumioară fără pretenții, cu bucătărie românească, unde „mânânci di crăchi, dughești cu sârg șî lăutarii ti gâdili la urechiușâ, di cu zori di pi la cântatul pintenatului șî pânâ sara”. Neapărat de trecut pe aici mai ales când ți se face poftă de preparate pe grătar, așa cum fac românii de prin nordul țării.

Cârciuma Veche Iași

 • Adresă: I.C. Brătianu 30
 • Telefon: 0727.255.288

 

Timișoara – Casa Bunicii

 

În Timișoara, restaurantul Casa Bunicii și-a făcut deja un obicei în a pregăti meniuri speciale, gata de a fi livrate acasă, pentru masa de Sărbători, fie că vorbim de Paște, Crăciun sau Revelion. Așa că poți să apelezi la ei cu încredere pentru această misiune sau poți să le treci pragul și înainte de a se termina postul.

Casa Bunicii Timisoara 

 • Adresă: Mareșal Al. Averescu 1B
 • Telefon: 0723.656.918

 

 • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.