Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/11/2021
Zile si Nopti

Manual de lăutărie lansează cursuri de muzică și dans tradițional, propune un artist talk și organizează o conferință pentru profesori

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Manual de lăutărie lansează cursuri de muzică și dans tradițional, propune un artist talk și organizează o conferință pentru profesori Share Manual de lăutărie lansează cursuri de muzică și dans tradițional, propune un artist talk și organizează o conferință pentru profesori


Manual de Lăutărie, proiectul care și-a propus să-i descopere și să-i prezinte pe păstrătorii mărcilor patrimoniului imaterial continuă luna aceasta cu lansarea cursurilor susținute de tinerii din taraful Crescut pe Muzică, organizarea unui artist talk cu adolescenții care au participat la atelierele de jurnalism și creație audiovizuală și susținerea unei conferințe online pentru profesorii interesați să introducă elemente de patrimoniu imaterial în curricula școlară.

Duminică, 14 nov, ora 18.00, s-a dat startul cursurilor de muzică și dans tradițional

Trei tineri din proiectul Manual de Lăutărie, Florinel Caraivan (16 ani, acordeon – Făurei, jud. Brăila), Darius Jecan (15 ani, dansuri tradiționale – Frata, jud. Cluj) și  Ștefan Milutinovici (19 ani, interpret la instrumente de suflat – București) au realizat o serie de cursuri cu durata de 10 – 15 minute, coordonați de etnomuzicologul Florin Iordan de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Cursurile Manual de Lăutărie vor fi disponibile pe https://crescutpemuzica.ro/ și pe https://www.youtube.com/channel/UCy1xcTK6C2_vxB4EObcLjYg

Acestea sunt adresate copiilor și nepoților de muzicieni și dansatori tradiționali din toată țara, dar și oricăror persoane interesate de subiectele propuse de cei trei speakeri. Tinerii Florinel, Darius și Ștefan împreună cu Florin Iordan au fost  live aici pentru a prezenta cursurile.

Temele cursurilor Manual de Lăutărie

Acordeonistul lăutar dintr-o familie cu tradiție, Florinel Caraivan vorbește în cursurile lui despre:

Lăutarii de ieri și de azi

Cum se învață lăutăria?

Elevul și instructorul de dansuri tradiționale, Darius Jecan propune celor interesați două cursuri despre:

Tradiții și obiceiuri din Câmpia Transilvaniei

Personalități de acasă, din comuna Frata

Interpretul la instrumente de suflat, Ștefan Milutinovici invită publicul la trei cursuri pe temele:

Fluierul și românii

Istoria instrumentelor de suflat

Cum se cântă românește?

Artist talk cu participanții la ateliere

La Artist talk https://www.facebook.com/115355340214843/videos/431414945053401/

au vorbit o parte dintre adolescenții care au participat la atelierul de creație audiovizuală cu regizoarea și producătoarea Andreea Lăcătuș și la cel de jurnalism moderat de Corina Burlacu, producător de evenimente culturale. Publicul a putut urmărit dialogul țambalistului Matei Vasilescu (18 ani, București), violonistului Teodor Avram (17 ani, Bacău) și violonistului Arhire Aris (11 ani, Buzău). Tinerii alături de trainerii Andreea Lăcătuș și Corina Burlacu au vorbit despre contextul local, biografiile făcute cu ajutorul trainerilor și cum a fost procesul de documentare.

Conferință pentru profesorii din toată țara

Tot luni a avut loc pe Zoom o conferință pentru toți profesorii din țară interesanți de cum pot include elementele patrimoniului cultural imaterial în curricula școlară. Discuția a fost condusă de inițiatoarea proiectului Simona Constantin. Mai multe detalii în evenimentul de pe Facebook.

Conferința cu profesorii a fost o oră interactivă de educație despre patriomoniu imaterial. Scopul ei a fost de a pune bazele unor colaborări prin care cursurile filmate și materialele de pe platformă să fie folosite la orele de curs ca elemente complementare curriculei școlare. Conținutul cursurilor poate fi integrat în școli în orele de istorie, muzică, dirigenție, consiliere și orientare, educație civică, devenind un instrument educațional alternativ și completând programa școlară.

Cadrele didactice pot deveni promotori activi ai elementelor de patrimoniu prin expunerea la clasă a poveștilor muzicienilor tradiționali de azi și de ieri. Acest lucru poate duce la o revitalizare a tradițiilor și astfel ele să continue să supraviețuiască în forma lor autentică.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută