Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/10/2021
Eat & Drink / Drink Viața Orașului

CLUSA – Procesul artizanal de producție a berii

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii CLUSA – Procesul artizanal de producție a berii Share CLUSA – Procesul artizanal de producție a berii


În procesul tehnologic de fabricare a berii Clusa respectam toate etapele specifice conceptului artizanal, de la măcinarea cerealelor până la fermentarea și maturarea îndelungată. Respectăm clienții și munca noastră, de aceea alegem să transformăm materiile prime în bere pe cale naturală, cu multă răbdare.

CLUSA – Procesul artizanal de producție a berii

Procesul de fabricare a berii începe prin măcinarea grosieră a malțului cu ajutorul unei mori de malț. Apoi malțul macinat este transportat automat în vasul de amestec, denumit „mash”. Aici este amestecat cu apa, la temperaturi presetate și perioade diferite de timp, conform rețetei maestrului berar. La finalul perioadei de amestec, în același vas are loc procesul de „lautering” cu rol de separare a mustului de bere de borhot.

CLUSA – Procesul artizanal de producție a berii

Mustul de bere este transferat automat în al doilea vas unde are loc fierberea impreună cu hamei pentru a obține amăreală si aromă. La finalul fierberii are loc sedimentarea resturilor de hamei și a altor componente solide în suspensie, printr-un proces de centrifugare a mustului, denumit „whirpool”.

CLUSA – Procesul artizanal de producție a berii

În momentul transferului către fermentator, mustul este răcit rapid la o temperatura de 18-19 grade C pentru berile de tip ale sau 12-14 grade C pentru cele de tip lager. Astfel, lichidul ajunge în fermentatoare la temperaturile ideale pentru procesul de fermentație în care drojdia transformă zaharurile din must în alcool și CO2 natural.

După terminarea fermentație, adica 7-10 zile, are loc procesul de maturare a berii. Timpul în care berea se maturează variază între 2 și 6 săptămâni, în funcție de tipul de bere, unele beri speciale pot ajunge chiar și la 6-12 luni de maturare în fermentatoare.

O tehnică intermediară între maturare și îmbuteliere este cea de „dry hop” în care berea este trecută printr-un vas special în care este introdus hamei proaspăt pentru aromatizarea puternică a berii.

La finalul acestor procese berea poate fi imbuteliată in sticle sau butoaie. Astfel obținem berea 100% natural, fără enzime sau alte componente chimice menite să „grăbească” procesul de fabricare. 

CLUSA – Procesul artizanal de producție a berii

Ne bucurăm că putem face toate aceste lucruri si vrem să le vedeți si voi, pe viu, in făbricuța noastră. Așa că te asteptam în vizită, scrie-ne un email sau dă-ne un telefon pentru programare.

Cheers!

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută