Când vine vorba de berea craft românească, Zăganu este cel mai cunoscut și răspândit brand. Este de 8 ani pe piață și se poate lăuda că este un deschizător de drumuri și unul dintre pionierii unui domeniu care a crescut enorm în ultimii ani. Laurenţiu Bănescu şi Alexandru Geamănu sunt cei doi antreprenori care deţin business-ul fondat lângă Vălenii de Munte, la Mâneciu, iar din 2017 au deschis în București și Zăganu Craft Beer Bar & Bistro, primul local Zăganu, unde vând bere craft care provine de la
micro-berăriile de pe teritoriul României.
„Ne mândrim cu o producţie anuală de 0.0049 milioane de hectolitri de bere artizanală, nepasteurizată, îmbuteliată şi etichetată semiautomat. Producţia este asigurată de o echipă mică de localnici pricepuţi din comuna Măneciu, în frunte cu maestrul nostru berar. Micro-berăria noastră se află la poalele vârfului Zăganu din munţii Carpaţi, aproape de staţiunea Cheia, în satul Măneciu-Ungureni, judeţul Prahova. Zăganu, atât muntele cât şi berea, poartă numele unei specii de măiastre de vultur (vulturul bărbos), vânat până la dispariţie în urmă cu 100 ani. Berea pe care o producem în această micro-berărie se numeşte Zăganu şi este o bere artizanală, nepasteurizată, fabricată doar din ingrediente uşor de citit şi pronunţat: apă, malţ, hamei şi drojdie. Am început să producem primele 2 sortimente de bere nepasteurizată în octombrie 2013: o bere blondă stil Pilsner şi o bere brună stilul Brown Ale, ambele fermentate natural timp de minim 21, respectiv 30 de zile, apoi îmbuteliate în sticle (0.5L) sau butoaie (30L), iar acum avem in portofoliu 11 sortimente de bere, stiluri diferite.”, povestesc cei doi parteneri.
Astfel, din 2013 și până în prezent, palmaresul Zăganu a crescut de la an la an. „Până acum am produs peste 11 sortimente de bere diferite și nu ne vom opri aici. Începând din octombrie 2015, odată cu aniversarea de 2 ani, am lansat 2 beri noi, speciale, care să ne completeze portofoliul: Zăganu India Pale Ale şi Zăganu Roşie (Red Belgian Ale). Ambele sunt nepasteurizate, nefiltrate, produse cu o drojdie de fermentaţie înaltă, şi măturate timp de minim 23 zile. În 2016 am lansat o nouă bere în ediţie specială, un Pale Ale numit Adonis, după numele primului zăgan văzut pe cerul României după peste 80 de ani de la dispariţie. Apoi, la aniversarea noastră de 5 ani, am lansat un Imperial IPA, numit 500, în cinstea trenului proiectat la Măneciu-Ungureni de Henri Coanda, ce a fost testat și trebuia să meargă cu 500 km/oră. În 2019 am lansat Imperial Russian Stout, o bere de 10.5% alc., o colaborare cu Hop Hooligans, un India Pale Lager, un Double Rye IPA, dar și ediția limitată în colaborare cu WWF România – Sturionul Pale Ale. În toamna lui 2020, am lansat Zăganu Hefeweizen, o bere nefiltrată de grâu, foarte fresh și aromată. Avem, prin urmare, planuri mari și pentru următorii ani, probabil vom lansa încă 2-3 rețete noi. Stați cu ochii pe Zăganu!”, povestește Laurențiu.
De asemenea, Zăganu vrea să ducă povestea Zăganu Craft Beer Bar&Bistro mai departe, iar Laurențiu ne-a dezvăluit că au în plan să caute locații noi, poate și parteneri în alte orașe în care să dezvolte astfel de temple dedicate fenomenului berii artizanale. Despre explozia fenomenului craft beer în România, dar și despre faptul că sunt pionieri în acest domeniu, Laurențiu spune următoarele:
„Asistăm la o adevărată explozie în România a producătorilor mici și a etichetelor de bere, numite și „gipsy brewers”. Suntem mândri că Zăganu a dat startul unui astfel de fenomen. Ne-am asumat rolul de pionierat și acum vin din urmă foarte mulți pasionați de bere bună, home-breweri care-și îndeplinesc visul de a avea propria făbricuță de bere. Noi în continuare susținem la barul nostru de pe Calea Victoriei 91-93, numit Zăganu Craft Beer Bar&Bistro, doar berea artizanală românească, având acolo beri de la foarte mulți mici producători români, alături de berile noastre Zăganu.”
Așadar, chiar dacă berea Zăganu e pe piață de 8 ani, se pare că ăsta e doar începutul, mai ales că românii preferă din ce în ce mai mult berile românești craft în detrimentul celor industriale.
Ascultă și Podcastul Totul despre berea cfaft
Soundcloud / Episodul 1
Soundcloud / Episodul 2