Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 13/03/2021
Film

Băiatul cu pijama vărgată – o altfel de amintire a Holocaustului

andreea Micu De andreea Micu
Comentarii Băiatul cu pijama vărgată – o altfel de amintire a Holocaustului Share Băiatul cu pijama vărgată – o altfel de amintire a Holocaustului


„Băiatul cu pijama vărgată” („The Boy in the Striped Pyjamas”, 2008) este un film bazat pe romanul cu același nume, scris în 2006, de către John Boyne. Acțiunea acestuia este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, implicit, al Holocaustului, şi are ca personaj principal un băiețel german numit Bruno Hoess, interpretat de Asa Butterfield, pentru care a primit nominalizări la British Independent Film Award și din partea London Film Critics Circle Award, pentru „cel mai bun tânăr actor britanic” la vârsta de numai 11 ani. Acesta reușește să intre cu adevărat în pielea personajului și să ne transmită inocența acelui băiețel care ajunge să se confrunte cu realitatea cruntă a vremii.

Asa Butterfield

Asa Butterfield (n. 1997), devenit celebru rolului lui Bruno avea să realizeze apoi și alte câteva interpretări de excepție: l-a jucat pe Hugo Cabret în filmul „Hugo” (2011) regizat de Martin Scorsese, pe Ender Wiggin în SF-ul „Jocul lui Ender” etc, iar în prezent are rolul principal în serialul Netflix, „Sex Education”. Tatăl lui Bruno, Ralf, este interpretat de britanicul David Thewlis, actor cu o vastă experiență, în a cărui filmografie regăsim titluri precum „Femeia Fantastică”, seria „Harry Potter”, „Teoria întregului”, „Avatar” sau „Anomalisa”. În filmul de față, îl întruchipează pe nou-numitul comandant al lagărului de concentrare şi de exterminare de la Auchwitz. Din cauza acestei promovări în funcție, întreaga sa familie este nevoită să se mute din Berlin în apropierea acestuia, în Polonia. David Thewlis reușește să ne transmită înverșunarea puternică față de evrei cu care a fost îndoctrinat resimțită de către un german cu o astfel de funcție.

Odată ajunși în noua casă, putem observa pentru prima dată inocența lui Bruno care, uitându-se pe fereastra dormitorului său, observă lagărul, însă crede că este o fermă în care locuiesc copii și fermieri cu „pijamale în dungi”. În încercarea de a face față plictiselii, Bruno decide să se aventureze în curtea din spate a casei, care duce spre lagăr. Observă faptul că „ferma” este împrejmuită de un gard de sârmă ghimpată, iar în spatele acestuia se află un băiat de aceeași vârstă ca el, care se numește Shmuel și despre care vom afla ulterior că este evreu. Cei doi băieți se împrietenesc, iar Bruno îl vizitează regulat, aducându-i pe ascuns, de fiecare dată când poate, mâncare. Chiar și atunci când familia aduce perspectiva nazistă asupra evreilor – pe care îi considerau dușmani – în discuție, Bruno nu renunță la prietenul său, crede în nevinovăția lui. Vorbim despre o prietenie fără limite, aparent imposibilă în contextul celui de-al Doilea Război Mondial și, respectiv, al Holocaustului, dintre un băiat german și un băiat evreu, din lagărul de concentrare condus de tatăl primului. Până unde va duce loialitatea lui Bruno?

Băiatul cu pijama vărgată – o altfel de amintire a Holocaustului

Ce se va întâmpla cu cei doi băieți atunci când vor pune în aplicare planul de căutare a tatălui lui Shmuel? Acestea sunt întrebări ale căror răspunsuri le puteți afla doar urmărind cele 94 de minute ale acestui film impresionant, care ne învață două lecții de viață: nu ne naștem cu prejudecăți și nu toți germanii au urât evreii, chiar dacă era o condiție impusă de regimul nazist al lui Adolf Hitler. Puteți urmări acest film atât pe platforma de streaming Netflix cât și pe Internet.

 

Galerie imagini

Share

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută