Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 16/05/2024
Film Zile si Nopti

PREMIERĂ | GARFIELD Gardian al galaxiei… domestice

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PREMIERĂ | GARFIELD Gardian al galaxiei… domestice Share PREMIERĂ | GARFIELD Gardian al galaxiei… domestice


GARFIELD Gardian al galaxiei… domestice

Garfield, cel mai faimos motan din Pop culture, inclusiv la noi, datorită revistei de B.D. scoasă sub egida Nickelodeon şi a seriei de volume apărute la editura Grafic, revine pe marile ecrane la exact 20 ani de la debutul său în Garfield: The Movie, în care legendarul actor Bill Murray i-a împrumutat vocea într-o producţie primită cu răceală de critici, însă cu entuziasm de către publicul larg.

După un sequel din 2006, în care călătoreşte din Indiana la Londra, The Tail of Two Kitties, durdulia felină portocalie a luat o pauză în cinema aşteptând probabil ca evoluţia tehnologiei să îi îmbunătăţească look-ul şi iată-l că se întoarce triumfător ca supererou domestic într-o poveste scrisă de autorul lui Finding Nemo, care îl antrenează într-o aventură mai puţin uzuală pentru firea sa leneşă, cinică şi pofticioasă.

Cu alte cuvinte, o să vedem un Garfield ce dă semne de emoţie nu doar în faţa farfuriei ori a televizorului şi care acţionează energic (sigur, în limita posibilităţilor fizice), de data asta cu vocea “gardianului galaxiei” Chris Pratt (actor deja obişnuit cu animaţiile, dacă avem în vedere The Super Mario Bros Movie sau The Lego Movie), pentru a rezolva o problemă de familie într-un mediu… nefamiliar.

PREMIERĂ | GARFIELD Gardian al galaxiei... domestice

Premisa noului film, regizat de veteranul Mark Dindal, un expert în pisici animate (Cats Don’t Dance, Tom and Jerry: The Movie), este inedită pentru fanii personajului de comics creat de Jim Davis în 1976, întrucât nu s-a vorbit aproape niciodată despre genealogia lui Garfield şi tot ce ştiam este că s-a născut în bucătăria unui restaurant italian, Mamma Leoni – de unde şi obsesia sa pentru lasagna şi pizza -, într-o familie numeroasă, cu care n-a ţinut însă legătura după ce s-a instalat în casa stăpânului său biped, Jon Arbuckle, pe care, după propriile spuse, el este cel care “l-a adoptat”.

În The Garfield Movie, animat integral (spre deosebire de precedentele filme, hibrizi live action/CGI), care va avea premiera la noi pe 17 mai, simpaticul şi răsfăţatul animal de companie îşi reîntâlneşte după mulţi ani părintele biologic, pe vagabondul Vic (voce: Samuel L. Jackson), motan cu “şcoala vieţii” absolvită pe străzi, ale cărui învârteli îl forţează pe Garfield, alături de amicul său canin Odie, să renunţe temporar la modul său de viaţă ultraconfortabil şi să cocheteze cu o carieră de… jefuitor.

PREMIERĂ | GARFIELD Gardian al galaxiei... domestice

Avem deci de a face, cel puţin aparent, cu un Heist-Movie imaginat cu un simţ al umorului cu totul aparte, definitoriu pentru sarcasticul motan, care îmbracă în mod captivant pentru întreaga familie o “origin story” susţinută de o distribuţie stelară, printre cei ale căror voci se aud în film, alături de Chris Pratt şi Samuel L. Jackson, numărându-se Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road), Ving Rhames (Mission: Impossible), Hannah Waddingham (The Fall Guy, Ted Lasso), Cecily Strong (Saturday Night Live) şi rapperul Snoop Dog, care şi interpretează, împreună cu Karl Urban, piesa-fanion al OST-ului, Let It Roll. Cu alte cuvinte, ni se promite un nou început – fresh, trendy & cool – pentru mâţul nesătul, care se apropie de vârsta de 50 de ani şi care continuă să urască zilele de… luni.

Garfield
 

Pentru cei care îl vor descoperi pe Garfield abia prin intermediul acestei animaţii şi sunt interesaţi să-i exploreze istoria plină de un umor deseori… acid, căile pe care le au la dispoziţie sunt numeroase, plecând de la filmele cu Bill Murray din 2004/2006 (Garfield: The Movie, Garfield: A Tail of Two Kitties), ambele disponibile pe Disney+, până la cele trei lungmetraje animate lansate direct-to-video în perioada 2007-2009 de Paws Inc., compania de producţie fondată de Jim Davis, creatorul personajului (Garfield Gets Real, Garfield’s Fun Fest si Garfield’s Pet Force), la care se adaugă serialul CGI de televiziune The Garfield Show, ce a debutat pe Cartoon Network în 2007 şi a continuat pe Nickelodeon, al cărui mod de abordare grafică a personajului poate fi testat inclusiv pe canalul oficial de pe YouTube.

Primele jocuri video cu Garfield au apărut la mijlocul anilor ’80 (Eat Your Words şi Double Dares) şi de atunci s-a ajuns la câteva zeci de titluri, cel mai recent fiind Lasagna Party, din 2022, pentru PlayStation, Xbox şi Nintendo Switch, iar în pregătire se află un video game inspirat din The Garfield Movie, care va fi lansat în cursul acestui an, după premiera filmului.

Nu ne rămâne în aceste condiţii decât să vedem mai întâi lungmetrajul de animaţie pe marile ecrane, ca să aflam cum s-a transformat un micuţ pisoi, capabil să golească de mâncare un restaurant întreg, într-un pet burghez cu tabieturi “domestice”, pentru care viaţa… nu este şi nu trebuie să fie una deosebit de aventuroasă.

Doar că, de data asta, Garfield nu doarme exact aşa cum îşi aşterne. De ce? Vom descoperi în cinematografe, începând din data de 17 mai 2024.

Text de IOAN BIG | FILM

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută