Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/03/2021
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului / Jurnal de bucureștean

Jurnal de bucureștean | TOC TOC, simpatic foc

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Jurnal de bucureștean | TOC TOC, simpatic foc Share Jurnal de bucureștean | TOC TOC, simpatic foc


Am fost la Craiova să văd un spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu”, dar nu vă repeziți să mă faceți snob. S-au redeschis, cu limitările aferente, și-n București teatrele – am și apucat să văd, la Odeon, „Cui i-e frica de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Alexandru Măzgăreanu, cu Carmen Tănase, Adrian Titieni, Ioana Mărcoiu și Silvian Vâlcu. Nu vă ascund sentimentul straniu de libertate pe care l-am avut, emoția drumului până și de la teatru, satisfacția că am ieșit în oraș sâmbătă seara după nu mai știu câtă vreme și redescoperirea în sine a unei capitale în care stau de aproape 52 de ani, de care nu mi-am imaginat vreodată că îmi va fi dor chiar în timp ce locuiesc acolo (tot în centru, mulțumesc de întrebare).

Jurnal de bucureștean | TOC TOC, simpatic foc

Însă am acceptat să-mi sacrific o parte din weekend în deplasare din mai multe motive. Primul e legat de Naționalul craiovean, unde am mai avut oportunitatea de a ajunge și am asistat la montări excelente: „Inimă și alte preparate din carne” de Radu Afrim, „Autorul” și „Radio” de Bobi Pricop. Spectacole unul și unul. În plus, gazdele sunt oameni mișto, ai ocazia să îi cunoști după spectacol și să înțelegi că se întâmplă lucruri și în afara Capitalei care m-a făcut arogant de mic, de parcă aș fi avut vreun merit că am crescut și că trăiesc pe malurile Dâmboviței cea nu deosebit de frumos curgătoare. Apoi, m-a ispitit ideea de călători în condiții de siguranță sanitară în afara orașului și de a mă caza la hotel – sunt lucruri pe care, înaintea pandemiei, le făceam în mod uzual, Dar care, după o nedorit de lungă pauză, devin dezirabile, de la alegerea cărții pentru un drum mai lung (și descărcarea pe tabletă a unui film de pe Neflix ori HBO Go, nu știi când ai nevoie) până la micul dejun luat în cameră. Chestii banale, însă cărora le-am redescoperit savoarea originală.

Deloc în ultimul rând, am mers pentru TOC TOC, o comedie care face bine în pandemie, dar cu siguranță și după ce se va încheia, întrucât îi urez să aibă multe reprezentații și sigur va avea, căci râsul ne descătușează și ne tămăduiește. Despre terapie e vorba și-n TOC TOC, regia – Alexandru Boureanu și Raluca Păun, decorul – Vanessa Beca, costume – Lia Dogaru, cu Marian Politic, Alex Calangiu, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Costinela Ungureanu, Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu în distribuție.

Jurnal de bucureștean | TOC TOC, simpatic foc

Am râs cinstit, nu din politețe, la această comedie de situații foarte ofertantă pentru actorii trupei din Craiova, cărora gagurile fizice li se potrivesc mănușă. Spectacolul original, bazat pe textul lui Laurent Baffie, despre un grup de pacienți cu TOC (tulburare obsesiv-compulsivă), a fost de succes oriunde s-a montat sau ecranizat. La Craiova se bucură de o punere în scenă inteligentă, fără cusur, la sfârșitul căreia pleci sincer înveselit. Oricât m-aș strădui, nu-mi amintesc să mai fi râs așa în această pandemie. Dacă sunteți în Craiova sau puteți ajunge acolo, în martie se mai joacă pe 5,6 și 20.

  • Text de Horia Ghibuțiu.
  • Foto de Cristi Floriganţă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută