Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/02/2021
Eat & Drink

Interviu cu ALIN ŞTEFĂNESCU (Rockstadt Club/Kruhnen Musik Halle, Brașov)

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Interviu cu ALIN ŞTEFĂNESCU (Rockstadt Club/Kruhnen Musik Halle, Brașov) Share Interviu cu ALIN ŞTEFĂNESCU (Rockstadt Club/Kruhnen Musik Halle, Brașov)


Alin Stefanescu

De vorbă cu Alin Ştefănescu (Rockstadt Club / Kruhnen Musik Halle, Brașov) „Va mai dura cel puțin încă un an până ne vom apropia de un surogat de normalitate”

Ediția online a evenimentului Romanian Music Export 2021 a avut loc pe 31 ianuarie și a fost compusă din 8 panel-uri de discuție live și înregistrate, ce au reunit peste 50 de speakeri români și străini relevanți pentru industrie, iar publicul a putut urmări 9 concerte ale unor trupe românești precum White Walls și Gramofone. Cu această ocazie am stat de vorbă cu Alin Ştefănescu (Booking / Events Manager Rockstadt Extreme Fest / Rockstadt Club / Kruhnen Musik Halle, Brașov), pentru a afla mai multe despre ce efecte a avut pandemia asupra sectorului în care activează, dar și despre cum arată viitorul evenimentelor live în 2021.

Cum v-a afectat pandemia și cum v-ați reinventat în perioada asta? 

Activitatea pe care noi o desfășurăm implică adunări de oameni și este exact ceea ce s-a interzis. Prin urmare am fost afectați masiv din toate punctele de vedere. Au fost luni în care nu am avut activitate deloc și luni în care am funcționat la o capacitate extrem de redusă ce nu ne permitea (ca și în prezent) să susținem financiar afacerea. Însă cu mult curaj, încăpățânare și eforturi nebunești am continuat și prin prisma responsabilității pe care o avem pentru comunitatea noastră: de a ține flacăra vie. Ne-am adaptat, reacționat și anticipat cât am putut de bine pentru ca puținii prieteni care ne calcă pragul să poată avea acces la cultură și socializare într-un mediu sigur și respectând legea. Mentalul oamenilor este foarte important în această perioadă și credem că prin ceea ce facem suntem o componentă care poate ajuta în acest sens.

Interviu cu ALIN ŞTEFĂNESCU (Rockstadt Club/Kruhnen Musik Halle, Brașov)

Cât de importante sunt evenimentele live pentru businessul vostru și cât ați pierdut din cauză că ele fie au fost anulate, fie nu s-au putut ține decât în aer liber și cu public restrâns?

Rockstadt și, într-o anumită măsură și Kruhnen Musik Halle, au fost create pentru live, pentru cultură. Considerăm că cea mai mare pierdere este lipsa accesului la cultură, socializare și relaxarea mentalului. În această perioadă credem că fiecare dintre noi și dat seama de importanța acestora și a conștientizat cât de mult ne lipsesc aceste lucruri pe care înainte le luam ca atare, ca un firesc de zi de zi.

Ați reușit, totuși, să organizați evenimente (online/offline)? Dacă da, au fost ele rentabile?  

În toamna lui 2020 am reușit să organizăm câteva evenimente în scurta perioadă în care spațiile culturale au putut fi redeschise în interior respectând normele legale de atunci. Din punct de vedere financiar, nu au fost rentabile, însă nu acesta a fost scopul nostru. Bucuria noastră a fost că am putut debloca cultura și cele câteva evenimente au avut impact pozitiv asupra psihicului oamenilor. Avem nevoie de cultură, avem nevoie de emoția pe care aceasta o imprimă sufletului. Acesta a fost cea mai mare satisfacție în scurta perioadă cât am putut reorganiza evenimente.

Interviu cu ALIN ŞTEFĂNESCU (Rockstadt Club/Kruhnen Musik Halle, Brașov)

Povestiți-ne un pic despre Romanian Music Export. Despre ce ați povestit acolo și ce așteptări aveați de la acest eveniment? 

Am vorbit despre cum a afectat pandemia și restricțiile impuse spațiile culturale mici din interior, cum au luptat să supraviețuiască și cum underground-ul este o componentă foarte importantă în ecosistemul cultural. De asemenea, ce speranțe au operatorii unor astfel de spații atât pe termen scurt cât și pe termen mediu și lung. Așteptările de la acest eveniment au fost ca aceia care îl vor viziona să înțeleagă cel puțin principiile funcționării industriei muzicale și de evenimente, problemele cu care se confruntă și nevoile imediate și de viitor.

Cum credeți că va decurge 2021 din punct de vedere al organizării evenimentelor live? Există șanse să revenim la o normalitate în acest sens în 2021? 

Sunt foarte mulți de „dacă” în această ecuație. Nimeni nu știe cum va evolua pandemia și când se va stinge complet. Dar, dacă trendul ar fi descrescător, așa cum ne-o dorim cu toții, cel mai probabil înspre vara lui 2021 vom avea evenimente outdoor cu număr limitat de participanți, iar spre toamnă vor reveni și evenimentele indoor, la fel, cu restricții. Va mai dura cel puțin încă un an până ne vom apropia de un surogat de normalitate asemănătoare cu cea dinainte de pandemie dar foarte mult timp până la una identică.

Glastonbury, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, a anunțat deja că a anulat și ediția din acest an. Cum vedeți acest lucru? Ce mesaj transmite industriei o astfel de decizie?  

Producția unui festival de asemenea anvergură nu se poate realiza în 5 luni, chiar dacă astăzi virusul ar dispărea complet. În condițiile lipsei de predictibilitate privind evoluția pandemiei, este decizia corectă. Vorbim de un eveniment cu 80 de scene și cu peste 200.000 de spectatori. Ca și comparație, Municipiul Sibiu are 170.000 de locuitori. Pe de alta parte, riscul de a avea un asemenea număr impresionant de spectatori la un loc, în condițiile în care încă ne vom lupta cu pandemia și în acest an, este major. Mesajul pe care îl transmit este unul de responsabilitate, realism și curaj.

Au fost și lucruri bune pe care le-a adus pandemia, în ceea ce privește business-ul vostru? (în ideea că poate nevoia de adaptare v-a împins să faceți niște lucruri benefice pentru afacerea voastră, pe care altfel nu le-ați fi făcut)

Deși pandemia ne-a distanțat fizic, totuși, pe noi ne-a adus mai aproape de comunitatea pe care am construit-o de peste 10 ani și care ne-a sprijinit continuu, inclusiv în aceste vremuri. Pentru acest lucru vom spune un mare MULȚUMIM! Singuri nu suntem nimic, ci numai alături de fiecare dintre cei care vin și revin la noi, iar împreună vom depăși obstacole și vom scrie pagini din povestea noastră.

Interviu cu ALIN ŞTEFĂNESCU (Rockstadt Club/Kruhnen Musik Halle, Brașov)

Interviu cu ALIN ŞTEFĂNESCU (Rockstadt Club/Kruhnen Musik Halle, Brașov)

Ce așteptări aveți de la autorități pentru restul anului?  

Dacă vorbim de așteptările pe termen scurt, în acest an, atunci ne referim la sprijin imediat financiar din partea autorităților și nu facem apel la altceva mai mult decât la respectarea promisiunilor și acordarea granturilor pe cele câteva direcții lansate. Dacă, însă, ne referim la viitor, așteptările noastre sunt pentru a defini mult mai corect și în conformitate cu timpurile spațiile culturale pe care noi le operăm. Este nevoie de un upgrade de încadrarea acestora pentru ca definirea lor nu mai este de actualitate. Noi nu ne limităm la concerte sau la petreceri, ci găzduim și teatru, lansări de carte, expoziții de artă plastică sau fotografică, workshop-uri culturale. O altă așteptare din partea autorităților este să conștientizeze că spațiile culturale de calibru mic și mediu sunt o componentă culturală și una foarte importantă, așa cum este în alte țări din Europa, care necesită sprijin patrimonial, financiar, moral și legislativ.

Aveți deja evenimente plănuite pentru 2021? Ne puteți povesti un pic despre ele sau măcar despre unul dintre ele? 

Avem deja evenimente plănuite, cele mai multe fiind de la începutul toamnei 2021. Este vorba de mai mulți artiști internaționali care și-au reprogramat turneele către finalul anului, cu speranța că această industrie va reveni la minimul de normalitate care să permită revenirea pe scenă. Suntem încrezători că se vor întâmpla. Un concert așteptat și deja stabilit pentru toamna 2021 este cel cu trupa Amenra, pe 25.09.2021.

Interviu cu ALIN ŞTEFĂNESCU (Rockstadt Club/Kruhnen Musik Halle, Brașov)

  • Interviu de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută